19 Siječanj 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kardinal Puljić: Odajem priznanje reisu Kavazoviću, mitropolit je iznenadio

Kada na šalteru zaključe da ste Hrvat, pitaju vas što vi još ovdje radite

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u intervjuu za mostarski portal Dnevnik.ba govorio je o posljedicama navodne hajke koja se podigla u Sarajevu povodom održavanja svete mise za žrtve Blajburga, kazavši da je u glavnom gradu BiH stvorena atmosfera da je odjednom svaki Hrvat katolik ustaša i fašista.

Upitan kako se osjeća nakon mise za žrtve Blajburga u Sarajevu te osjeća li se sigurno, Puljić kaže da se jedino Boga boji.

Teško je opisati osjećaje koje nosim, radi boli koju su mi nanijeli, ali me još više boli što su to prenijeli na ulicu i odjednom je svaki Hrvat katolik ustaša, fašista i od najviših dužnosnika proglašeni su neprijatelji. To je ono što me zabrinjava. Ja sam dovoljno živio i svoje snage trošio. Nemam strah, jedino se Boga bojim, a nikoga na ovoj zemlji - rekao je Puljić. 

Napomenuo je da ovakvu reakciju sarajevske javnosti prema njemu i katolicima nije očekivao, ali da se sve promijenilo nakon što su raspisani izbori.

- Nisam očekivao, jer nisam ni planirao to slaviti u Sarajevu nego u Blajburgu, kada sam preuzeo mandat od biskup na zasjedanju 2. ožujka 2020. To se u javnosti znalo, ali se na to nije reagiralo sve dok nisu izbori najavljeni. Tada su iskoristili blokadu radi koje nisam mogao poći u Blajburg, pa su iskonstruirali hajku na ustaštvo i fašizam, s čime ja nemam ništa zajedničko. Dobro im je došla moja osoba i Crkva katolička da iskale svoj bijes i tako zadobiju birače, ili je možda važno skrenuti hajku s kriminala o kojem se počelo javno natezati. Bojim se da je i moj grijeh što sam se borio za državnost BiH, a oni imaju druge namjere - kazao je Kardinal za Dnevnik.ba.

Ustaški skup

Odgovarajući na pitanje je li protest bio “antifašistički”, kao što se prikazuje u nekim medijima, Puljić je kazao da ne zna je li antifašizam raspirivanje mržnje. 

- Ne znam u čemu je to bio antifašizam kada sam ja molio za sve žrtve rata i poraća. Jednostavno nisu htjeli čuti poruku, koju sam napisao prije nego su započeli hajku. Nisam htio poruku s mise opteretiti hajkom i linčom. Ne znam je li antifašizam raspirivanje mržnje i prijetnje na razne načine i uvrede. Je li to antifašizam kojega su s najvišeg vrha pohvalili, a druge neprijateljima proglasili - kazao je Puljić.

Dodaje da su oni mediji koji su održavanje svete mise označili kao “ustaški skup”, učinili to zbog onih koji ih plaćaju.

- Jasno je da mediji kreiraju javno mnijenje. Veliki dio nije stvar razmotrio nego je išao kako očekuju oni koji ih plaćaju… Žao mi je da su bez suda osudili i toliko brutalnosti navukli. Nemam više povjerenja u neke medijske kuće, jer izjavu su izvrtali i time vrijeđali istinu. Iskreno cijenim medijsku djelatnost, jer oni služe čovjeku u prenošenju istine, ali ako se služi neistinom ili poluistinom, tada truju javnost - istaknuo je kardinal.

Na pitanje o njegovom stavu o NDH, ustašama i njihovim zločinima kao i zbog toga što je u dijelu medija proglašen rehabilitatorom ustaštva, Puljić kaže da se jedan zločin ne smije pravdati drugim.

Ja nisam živio tada kada je vladala NDH. O njoj se u komunizmu govorilo samo najgore. Kada su u pitanju zločini, nijedan se zločin ne može i ne smije braniti. Treba ga osuditi i odstojanje uzeti. Isto tako, nijedan se zločin zločinom ne brani niti pobjeđuje. To je vrlo zlobna podvala koju su huškački iskonstruirali. Razumijem bol onih koji su pretrpjeli te zločine. Ali ne razumijem da ne vide toliku bol, jer su doživjeli zločine toliki nakon svršetka rata, i to bez suđenja i na jedan brutalan način. Prepuštam ljudima od struke da se napokon ispita ta stvarnost o kojoj se ne smije govoriti i ukazivati, jer si odmah ustaša i fašista - rekao je kardinal Puljić. 

Sarajevom su proteklog vikenda paradirali demonstranti s jugoslavenskim zastavama i komunističkim petokrakama. Na upit jesu li to pravi antifašisti, Puljić je kazao da se takvo nešto može iščitati iz rezolucija Evropskog parlamenta o osudi totalitarnih režima.

- Da li je to antifašizam, neka prosudi objektivno gledanje, pogotovo na temelju rezolucija EU. A što se tiče komunizma, nosim rane iz tog doba. Sada o tome govoriti, samo bih još više razjario ovu huškačku masu. Nije radi mene nego radi ovih ljudi koji su uspjeli preživjeti i opstati u Sarajevu", kazao je.

Priznanje reisu Kavazoviću

Na pitanje da komentira reakciju Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice na održavanje svete mise, kardinal je kazao:

- Mi smo u našim krugovima vjerskih poglavara dogovorili da ćemo prvo komunicirati direktno, a onda u medijima. Ovdje odajem priznanje efendiji Kavazoviću, koji je u ovom ramazanskom postu vjernički progovorio. Gospodin mitropolit je iznenadio svojim stavom. Možda bi nam bolje bilo da svako svoje dvorište očisti, a smeće ne baca u tuđe - kazao je za Dnevnik.ba. 

  • Puljić: Možda bi nam bolje bilo da svako svoje dvorište očisti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Puljić: Možda bi nam bolje bilo da svako svoje dvorište očisti 

Osvrćući se na pokušaje zabrane održavanja subotnje mise, Puljić je kazao da je žalosno da se u ovoj državi ne može drugačije razmišljati osim politiziranja.

- Nažalost, u ovoj zemlji se ne zna drugačije razmišljati osim politiziranja. Tu ne postoje druge vrednote. Posebno dimenzija duhovnosti je utoliko prihvaćena ukoliko služi politici. I mediji kada pred blagdane prave intervjue, ne znaju drugo pitati nego samo o politici. A onda napadaju što se crkva petlja u politiku. Ovdje je duboko povrijeđen Zakon o vjerskim pravima i slobodama koje su oni u parlamentu izglasali, ali ga ne provode. Pojedini ministri na svoju ruku prekrajaju taj zakon. U državi u kojoj se donose zakoni koje oni sami ne poštuju, osuđena je na urušavanje - napomenuo je Puljić, koji je i vrhbosanski nadbiskup.

Otkrio je i s čime se sve susreću katolici u Sarajevu.

- Prođite ulicama kada za vjernicima ili časnim sestrama i svećenicima dobacuju: ustaša, fašista. Kako bi se osjećali? Na pojedinim šalterima, kada iz karte identiteta prepoznaju tko je, direktno pitaju: "Što vi još ovdje radite?" Ne smiju to spomenuti vjernici u javnosti, odmah će vikati kako to nije istina itd. Zato sam rekao da me boli što u javnosti govore o multietničkom i multireligioznom gradu, a vidimo kako uz blagoslov međunarodne zajednice to se provodi. Neka bude na obraz onima koji “izgrađuju mir” u BiH na takav način - rekao je kardinal Puljić.

Pročitano 114 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Probudite uspavane strasti: 8 načina da se razigrate u krevetu!

Probudite uspavane strasti: 8 načina da se razigrate u krevetu!

Ako su vam strasti za praznike utihnule, ne brinite, dobra...

Cijena prodavanih beba od 10.000 do 15.000 KM

Cijena prodavanih beba od 10.000 do 15.000 KM

Kako imaju srca, kupiti ali i prodati bebu, ljudski život?

Šta sadrže vakcine protiv Covida, ko smije, a ko ne primati, koje su nuspojave

Šta sadrže vakcine protiv Covida, ko smije, a ko ne primati, koje su nuspojave

Iako bi u Bosnu i Hercegovinu uskoro trebale stići prve...

Kako da brzo napunite bateriju mobitela ?!

Kako da brzo napunite bateriju mobitela ?!

Neprekidno radimo na mobitelu tokom dana, nekad ne stignemo ni...

Baka (75) puca od zdravlja: Pijem ovo i imam pritisak i šećer bolji nego omladina

Baka (75) puca od zdravlja: Pijem ovo i imam pritisak i šećer bolji nego omladina

Deluje i kod čireva, ulkusa i respiratornih tegoba, a pomaže...

Kad temperature padnu ispod nule

Kad temperature padnu ispod nule

5 savjeta kako bi vaš auto uvijek bio spreman za...

Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava...

Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava...

Ne čekajte jutro da bi se uhvatili u koštac sa...

Vožnja po snijegu i ledu: Šta mora da zna svaki vozač

Vožnja po snijegu i ledu: Šta mora da zna svaki vozač

Kada su putevi prekriveni snegom ili ledom vozite kao da...

Šta će se dogoditi za 6 meseci ? Posle ovoga više nećete biti ista osoba …

Šta će se dogoditi za 6 meseci ? Posle ovoga više nećete biti ista osoba …

Slučajevi će i dalje rasti, umrlih neće biti puno, ali...

Međunarodni Aerodrom Tuzla

Međunarodni Aerodrom Tuzla

JP Međunarodni Aerodrom Tuzla je stekao Certifikat za javnu upotrebu...

Eksplozija kod covid bolnice: Stvorila se ogromna rupa u zemlji i progutala desetke auta

Eksplozija kod covid bolnice: Stvorila se ogromna rupa u zemlji i progutala desetke auta

Velika rupa u zemlji otvorila se uslijed eksplozije u petak...

Svinjari na mukama: Virus "ugasio" proslave, cijena mesa pala na 2,5 KM

Svinjari na mukama: Virus "ugasio" proslave, cijena mesa pala na 2,5 KM

Pedesetčetvorogodišnji Trifun Avramović iz Batkuše kod Šamca bavi se poluintenzivnim...