Ispiši ovu stranicu

Hitno formirati ekspertni i pravni tim koji će zastupati interese BiH u slučaju Trgovska gora

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas hitnu videokonferenciju na kojoj je razgovarano o namjeri Hrvatske da gradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, neposredno u blizini granice sa BiH.

Na videokonferenciji učestvovali su ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, federalni ministar za okolinu i turizam Edita Đapo, članvi parlamentarne grupe ''Zeleni klub'' Saša Magazinović i Jasmin Emrić, kao i načelnk Novog Grada Miroslav Drljača.

“Učesnici današnje videokonferencije konstatovali su da odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske o ustupanju lokacije bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elekrtane ''Krško'', svjedoči jasnoj namjeri vlasti susjedne zemlje da ne odustaje od izgradnje spornog odlagališa u neposrednoj blizini granice sa BiH”, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U saopštenju dodaju da je Košarac informisao je svoje sagovornike o sastancima koje je o ovoj temi imao sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem, te resornim ministrom Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

“Tokom videokonferencije istaknuto je nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice, jer bi time bilo ugroženo zdravlje 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une, kao i životna sredina. Upozoreno je i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području”, stoji u saopštenju.

Dodaju da je zaključeno da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u narednih nekoliko dana dostaviti sveobuhvatnu informaciju Savjetu ministara BiH, u kojoj će zatražiti da kroz institucionalno djelovanje bude formiran koordinacioni tim, te ekspertna i pravna grupa koje će se baviti ovim otvorenim bilateralnim pitanjem sa Hrvatskom, kao i da se u svakoj projekciji budžeta institucija BiH planiraju sredstva rad pomenutih grupa.

“Zaključeno je i da je neophodno da sve nadležne institucije pojačaju diplomatske aktivnosti u cilju sprječavanja Hrvatske da predmetnu lokaciju odredi kao konačnu za skladištenje radioaktivnog otpada”, piše u saopštenju.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće