Ispiši ovu stranicu

Kako je funkcionirala srpska "bot" vojska: 43 miliona tvitova u znak podrške Vučiću

Veličali lik srpskog predsjednika

Osam i po hiljada "bot" računa Srpske napredne stranke, koje je nedavno izbrisao Twitter, tvitnuli su čak 43 miliona puta u četiri godine, najviše hvaleći predsednika Srbije Aleksandra Vučića i podrugljivo opoziciji. Twitter je otkrio "robota" jer su koristili istu IP adresu i slali poruke putem aplikacije Castle, otkriva za KRIK Daniel Bush, koji je sastavio izvještaj o aktivnostima robota: "Nije bilo sumnje da je njihov cilj bio povećati Vučićeve izborne šanse u 2017. i da budu vojska koja će se boriti protiv opozicionih protesta u 2018.-2020. "Izvještaj Internet opservatorija Stanford, koji je dio renomiranog Univerziteta Stanford u Kaliforniji, detaljno opisuje moć srpske" bot vojske "koja je godinama agresivno promovisala Srpsku naprednu stranku (SNS) i njenog lidera. - Predsednik Srbije Aleksandara Vučića.

Pranje mozga Twitterašima

Ovaj izvještaj sastavljen je na osnovu informacija koje je Twitter pružio organizaciji - nakon što je početkom marta izbrisao više od osam i po hiljada bot računa.Te naredbe, navodi se u izvještaju, prilagođene su više od 43 miliona puta u četiri godine. Objavili su više od 8 i po miliona linkova na SNS, Informer i druge stranice vladinih medija. Više od 2 miliona puta koristili su hashtag #vucic u svojim tweetovima.

Glavni ciljevi domaćih „botova“, osim navijanja za Vučića i njegovu stranku, bili su dijeljenje tekstova medija bliskim vlastima, ali i napad na predsjedničke političke rivale - članovi opozicije bili su izloženi kritikama i uvredama.

Neki "botovi" koristili su slike slavnih kao svoje kako bi impresionirali prave tviteraške naloge i pored promocije Vučića objavljivali su i nepolitički sadržaj. Izvještaj se temelji na opsežnoj istrazi koja je sastavila impresivnih 2,5 terabajta tweetova, slika i video zapisa koji su roboti objavili na svojim računima.

Kako je sve počelo'?

Istraživači internetske opservatorije u Stanfordu tvitovali su o "bot" operaciji u Libiji.

"Kao odgovor, Twitter je podijelio s nama detalje svih bot računa koji su izbrisani početkom marta. I ti su zapisi sadržavali SNS-ove naredbe ", kaže Bush.

Sve sa jedne IP adrese

Twitter je "botove" otkrio ne samo zbog onoga što su objavili, već i zbog toga što su računi imali iste IP adrese, objašnjava Bush.

„Važna karakteristika ove (bot) mreže bila je upotreba iste aplikacije za automatizaciju zvane Castle.rs. Većina je "botova" zapravo retvitovala i odgovorila na isti tvit. To su i jasne karakteristike organizirane „bot“ mreže s političkim planom, kaže Bush.

"Mreža se počela širiti sredinom 2018. godine, malo prije nego što su počeli protesti 1 na 5 miliona", navodi se u Bushovoj analizi.

Njihov plan je bio da isključivo promovišu Aleksandra Vučića i podrivaju njegove političke protivnike - posebno one koji su uključeni u proteste.

"Iako nije utvrđena tačna veza između te mreže i SNS, prema sadržaju koji su djelili, nema sumnje da su imali za cilj da povećaju Vučićeve izborne šanse početkom 2017. (predsjednički izbori), ali i da budu vojska u borbi protiv opozicionih protesta u periodu 2018. - 2020. “, kaže se u analizi.

Međutim, promocija Vučića nije bila samo na srpskom jeziku.

"Jedna od zanimljivih karakteristika ove mreže bili su tweetovi na engleskom jeziku s hashtagovima #nature (priroda), #photo (foto), #beautiful (beautiful). Iako ne razumijem zašto su to učinili ", kaže Bush.

Njihova posebna meta bio je Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda i predsjednik opozicione Stranke slobode i pravde.

"Botovi" su Đilasovu naredbu spomenuli u negativnom kontekstu više od 340.000 puta, nešto manje od reda Saveza za Srbiju (SZS) i oko 230.000 puta kritikovali profil opozicionara Vuka Jeremića.

"SzS su obični nasilnici, sektaši, zlostavljači i bijedni nasilnici", navodi se u izvještaju komentar sa "bot" profila.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio da odgovara novinarima kako se plaćaju ljudi koji su održavali domaću "bot" mrežu. "Nikada nisam čuo da mi se nešto pozitivno kaže na tom Tviteru, ali sada čujem da je bilo 8.500 lažnih računa. Morat ću postati glavni bot na twitteru, tako da postoji jedan čovjek koji će reći nešto lijepo za mene “, odgovorio je Vučić u živoj emisiji.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće