29 Ožujak 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kardinal Puljić: Odluka Ustavnog suda BiH o zemljištu dobra i za Hrvate

Kritizirao je hrvatske političare u vlasti, upozoravajući kako oni vode računa samo o onim dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima su Hrvati većina

Vrhbosanski nadbiskup kaže da je postojala opasnost da zakon trajno ostavi bez posjeda Hrvate prognane s teritorije bh. entiteta Republika Srpska.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, ocijenio je kako je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da je poljoprivredno zemljište sa statusom javnog dobra u vlasništvu države, a ne entiteta, koja je izazvala prijepore u Bosni i Hercegovini, iznimno važna i za brojne prognane Hrvate.

Tako je spriječena legalizacija nepravde koja im je učinjena tijekom rata, istaknuo je Puljić u intervjuu koji je u četvrtak objavila Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

Upozorio je kako je postojala opasnost da Zakon o poljoprivrednom zemljištu, što ga je donijela Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska, trajno ostavi bez posjeda Hrvate prognane s teritorija tog entiteta.

‘Hrvate na ovim prostorima niko ne štiti’

“Provedba tog entitetskog zakona bila bi dovršavanje etničkog čišćenja”, kazao je vrhbosanski nadbiskup, podsjećajući kako entitetske vlasti ne mogu biti nadležne za imovinu čiji status tek treba urediti zakonom na državnoj razini.

Da je ostao vrijediti zakon koji je donio parlament RS-a, samo bi se pogoršalo stanje u kojemu se ionako bez pravnog temelja imovina prepisuje onima koji nisu njeni stvarni vlasnici, rekao je Puljić.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o poljoprivrednom zemljištu izazvala je burne reakcije u RS-u, što je rezultiralo odlukom da predstavnici iz RS-a uvedu blokadu rada tijela državne vlasti dok se ne izmijeni ustroj Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i iz njegova sastava ne uklone strani suci, koje predstavnici RS-a optužuju da su u ovom slučaju ponovno pogodovali bošnjačkim interesima.

Iako je za takvu odluku, uz bošnjačke i strane suce, glasalo i dvoje sudaca hrvatske nacionalnosti, to nije spriječilo potporu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine zahtjevima iz RS-a.

Puljić je u intervjuu za KTA istaknuo kako je žalosno to da Hrvate ne štiti nitko, pa ni oni koji tvrde da ih zastupaju u vlasti.

“Žalostan sam i duboko me boli što naš čovjek na tim prostorima nema potrebitu zakonsku zaštitu iako neki smatraju da predstavljaju naš narod u vlasti. Ni stranački niti osobni interes ne smije negirati ljudska prava pojedinca, a pogotovo naroda koji trebaju zastupati. Zato očekujem da i Hrvati u Bosni i Hercegovini na svim prostorima budu jednako zaštićeni i jednako zastupljeni”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Kritike hrvatskim političarima u BiH

Kritizirao je hrvatske političare u vlasti, upozoravajući kako oni vode računa samo o onim dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima su Hrvati većina.

U takvoj situaciji nikakvog povratka prognanika ne bi bilo da uz njih nisu bili svećenici, koji su ih u tomu ohrabrivali, poručio je Puljić i dodao:

“Kada je u pitanju povratak, treba odati priznanje svećenicima, koji su hrabro prihvatili dekrete i pošli živjeti na zgarišta bez kuće, bez crkve i bez vjernika, a posebno bez potrebne sigurnosti. Kada bi se lokalnim vlastima obraćali za pomoć i zaštitu, ponekad su im znali otvoreno prigovoriti i zapitati ih: ‘A gdje su vaši predstavnici?” Nažalost, oni koji su trebali predstavljati Hrvate na tim prostorima više su zanimanja pokazali prema onima gdje živi većina Hrvata, a one u dijaspori su zanemarivali i na tim su se prostorima pokazivali uglavnom kada su im bili potrebni njihovi glasovi na izborima.”

Pročitano 49 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Sunce još danas, od sutra nova promjena vremena

Sunce još danas, od sutra nova promjena vremena

U Bosni i Hercegovini danas će preovadavati sunčano vrijeme uz...

Ogromna gužva na GP Orašje: Nema dovoljno sanitarnih inspektora

Ogromna gužva na GP Orašje: Nema dovoljno sanitarnih inspektora

Iz Granične policije apeluju da se koriste i ostali granični...

Bez kvasca i bez dizanja: Recept za fini kruh koji se brzo priprema

Bez kvasca i bez dizanja: Recept za fini kruh koji se brzo priprema

Otkako je u hrvatskim i svjetskim trgovinama poprilično teško pronaći...

Amerikanci napravili test koji za pet minuta otkriva da li je osoba zaražena koronavirusom

Amerikanci napravili test koji za pet minuta otkriva da li je osoba zaražena koronavirusom

Američka kompanija Abbott Laboratories napravila je test pomoću kojeg se...

Večeras se pomiču kazaljke na satu

Večeras se pomiču kazaljke na satu

Večeras u BiH počinje ljetno računanje vremena

Jedina zemlja u Evropi koja ne brine zbog pandemije korona virusa

Jedina zemlja u Evropi koja ne brine zbog pandemije korona virusa

Evropa je sada epicentar epidemije korona virusa, ali na Starom...

ZAVRŠENA POTRAGA ZA 'NULTIM PACIJENTOM'!?

ZAVRŠENA POTRAGA ZA 'NULTIM PACIJENTOM'!?

Prva osoba zaražena koronavirusom bila je prodavačica rakova na zloglasnoj...

Oprez! Zrak u Zagrebu postao danas najzagađeniji u svijetu

Oprez! Zrak u Zagrebu postao danas najzagađeniji u svijetu

Mjerne stanice kvalitete zraka u petak su pokazale onečišćenje u...

Napadač uhapšen: Muškarac ranjen u pucnjavi kod Gradačca

Napadač uhapšen: Muškarac ranjen u pucnjavi kod Gradačca

Muškarac incijala A. H. ranjen je jutros u pucnjavi, koja...