29 Ožujak 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

SKUP U ISTOČNOM SARAJEVU NADZIRAO PUTINOV DIPLOMATA

Dodik najavio pregovore o granici između RS i HZHB!

Alexey Semenikhin za vrijeme sastanka boravio u zgradi Vlade RS u Istočnom Sarajevu. Ruski diplomata sarađivao i sa CIK-om,a a član CIK-a Branko Petrić također prisustvovao skupu. Lider SNSD-a najavio da će ga uskoro podržati i Dragan Čović, te da će se razgovarati o granici između RS-a i tzv Herceg-Bosne. Dodik nije negirao veze sa ruskim oligarhom Konstantinom Malofeevim koji u Putinovo ime finansira separatističke akcije.

Sastanak sa srpskim kadrovima iz institucija BiH još formalno nije bio završen kada se ispred zgrade Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu parkirao automobil Toyota s diplomatskim tablicama. U njemu je bio Alexey Semenikhin, viši savjetnik Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu. Novinari su već bili „uklonjeni“ iz hodnika, pa je ruski diplomata, opkoljen službenicima Republike Srpske, proveden kroz vrata kroz koja će, koji minut kasnije, u kontra  pravcu proći – Milorad Dodik.

 

alt (Automobil Ambasade Rusije ispred zgrade institucija RS u Istočnom Sarajevu)

„Ovdje je postalo sve problematično što dolazi od Rusa“, reći će Milorad Dodik na konferenciji za medije.

Dok je medijska pažnja bila usmjerena na Dodikov govor, Semenikhin je napustio zgradu Vlade. Bestraga su nestali i predsjednik  VSTV-a Milan Tegeltija i član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić. Upravo je Tegeltija sjedio u prvom redu dok se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obraćao srpskim kadrovima iz institucija BiH okupljenim zbog presude Ustavnog suda BiH  u vezi sa poljoprivrednim zemljištem.

„Vidite Tegeltiju. Stalno ga napadaju zato što radi dobar posao“, kazao je Milorad Dodik obraćajući se prisutnim srpskim zvaničnicima iza zatvorenih vrata.

Potom je uslijedilo iznošenje plana za budućnost. Dodik je prisutne, prenijet će izvori Žurnala, informisao da će se uskoro u cijelu priču uključiti Dragan Čović i njegov HDZ. Sve bi trebalo započeti preko elektroenergetskog sektora, jer će HDZ početi da pregovara sa Republikom Srpskom o granicama između tog entiteta i takozvane Hrvatske zajednice Herceg – Bosne.

„Dodik je informisao prisutne da će HDZ priču o entitetskim granicama pokrenuti preko Elektroprivrede HZ HB, odnosno, preko distribucije električne energije“, kazao je izvor Žurnala, pojašnjavajući da će se tako pronaći partner  institucijama Republike Srpske koji će ući u pregovore o međuentitetskoj granici.

DOBRA SARADNJA SA RUSIMA

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je, podsjećamo, prije nego je službeno podržao Milorada Dodika u vezi sa njegovim zahtjevima o progonu međunarodnih sudija iz Ustavnog suda BiH boravio u Moskvi. Tamo se susreo sa Valentinom Matvijenko – najmoćnijom ženom Rusije, a nakon sastanka je kazao da bi ruski uticaj u BiH trebao biti mnogo veći. Dodikove veze sa Rusima su – nesporne. A i veze onih državnih zvaničnika koji su danas bili na sastanku u Istočnom Sarajevu.

Sastanku sa Dodikom, rekosmo, prisustvovao je i Branko Petrić, član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

„Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije danas je pozdravilo rad Centralne izborne komisije BiH koja je protekle izbore organizirala u skladu sa demokratskimstandardima“, saopćila je 11. oktobra 2018. godine nadaleko poznata glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Za dobru saradnju Ruske Federacije i CIK-a pobrinuli su se Irena Hadžiabdić i Branko Petrić. Upravo je u ime Ambasade Ruske Federacije za kontakte sa Centralnom izbornom komisijom BiH bio zadužen Alexey Semenikhin. Isti diplomata koji se jutros pojavio u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske dok je član CIK-a Branko Petrić pomno slušao Dodikov plan za budućnost. A realizacije tog plana nema bez podrške pravosuđa…

„Nećemo provesti odluku Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu“, saopćio je jutros Milorad Dodik.

Milan Tegeltija bio je u prvom redu i dobro je čuo da član Predsjedništva BiH poziva na kršenje Krivičnog zakona BiH.

„Uhapsite me ako možete“, kazao je dan ranije Milorad Dodik.

alt

Za hapšenje je potreban nalog Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Na čelu Tužilaštva je Gordana Tadić koja je u svoje odaje primala ruskog ambasadora Petra Ivancova s kojim je razgovarala o provođenju pravde u BiH. Tadićeva je kadar HDZ-a BiH koja je na funkciju glavne državne tužiteljice imenovana nakon što je, kao vršiteljica dužnosti, donijela naredbu o obustavi istrage protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja referenduma o danu Republike Srpske. Tadićevu je imenovao – Milan Tegeltija. Kada je OHR prozvao Milana Tegeltiju nakon afere „potkivanje“, u raspravu se uključila Ambasada Ruske Federacije.

„Neprijatno smo iznenađeni izjavom OHR-a u vezi sa pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno Visokog sudskog tužilačkog vijeća i njegovog predsjednika“, navedeno je u saopćenju Ambasade Ruske Federacije od 7. juna 2019. godine.

Skoro identičnu rečenicu Milorad Dodik je ponovio na sastanku u Istočnom Sarajevu pokazujući rukom na Milana Tegeltiju, prvog čovjeka pravosuđa iz prvog reda skupa na kojem su dogovarane buduće separatističke aktivnosti vlasti Republike Srpske.

ŽURNAL PITA: KO JE KUPIO OBVEZNICE?

Proruskog separatizma nema bez oligarha Konstantina Malofeeva, biznismena koji je završio na crnim listama Evropske unije i SAD-a zbog finansiranja akcija u Ukraniji.

„Gospodine Dodik, ko je kupio obveznice Republike Srpske u iznosu od 150 miliona eura preko fantomske brokerske kuće iz Hong Konga koja je kažnjena zbog pranja novca“, glasilo je Žurnalovo pitanje lideru SNSD-a.

No, konkretnog odgovora nije bilo, osim što su Dodik i Zoran Tegeltija, nakon početnog negiranja priznali da su, ipak, obveznice prodate posredstvom brokerske kuće BMI iz Hong Konga koja je, objavili smo na Žurnalu prošle sedmice, kažnjena zbog pranja novca.

„Nijedna druga brokerska kuća nije htjela da učestvuje“, pokušao se opravdati Zoran Tegeltija.

alt (Milorad Dodik i Konstantin Malofeev) 

Glavni čovjek BMI-aza Evropu je Claus Korner, njemački bankar koji je godinama radio u Moskvi i jedan od njegovih klijenata je bio ruski oligarh – Konstantin Malofeev. Osim Kornera, u poslove u ime BMI-a u Evropi vode ruski državljani – Lev Omelkov, Sergey Lukyanov, Stephan Kochkov i Konstantin Lomakin.  Žurnal je nekoliko puta objavio da su upravo ovi bankari i ova brokerska kuća obveznice Republike Srpske kupovali u ime – Konstantina Malofeeva, finansijera ruskih separatisičkih akcija.

alofeev je 20 dana prije transakcije pokušao posjetiti Dodika, ali mu je zabranjen ulazak u BIH, te je vraćen sa banjalučkog aerodroma. Upravo su tada trebali dogovoriti detalje o transakciji vrijednoj 300 miliona maraka. Stoga smo pitali Dodika – da li je Malofeev kupio obveznice Republike Srpske. Odgovor je bio jednostavan: „Šta i da jeste“?

(zurnal.info)

Pročitano 38 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Ogromna gužva na GP Orašje: Nema dovoljno sanitarnih inspektora

Ogromna gužva na GP Orašje: Nema dovoljno sanitarnih inspektora

Iz Granične policije apeluju da se koriste i ostali granični...

Bez kvasca i bez dizanja: Recept za fini kruh koji se brzo priprema

Bez kvasca i bez dizanja: Recept za fini kruh koji se brzo priprema

Otkako je u hrvatskim i svjetskim trgovinama poprilično teško pronaći...

Amerikanci napravili test koji za pet minuta otkriva da li je osoba zaražena koronavirusom

Amerikanci napravili test koji za pet minuta otkriva da li je osoba zaražena koronavirusom

Američka kompanija Abbott Laboratories napravila je test pomoću kojeg se...

Večeras se pomiču kazaljke na satu

Večeras se pomiču kazaljke na satu

Večeras u BiH počinje ljetno računanje vremena

Jedina zemlja u Evropi koja ne brine zbog pandemije korona virusa

Jedina zemlja u Evropi koja ne brine zbog pandemije korona virusa

Evropa je sada epicentar epidemije korona virusa, ali na Starom...

ZAVRŠENA POTRAGA ZA 'NULTIM PACIJENTOM'!?

ZAVRŠENA POTRAGA ZA 'NULTIM PACIJENTOM'!?

Prva osoba zaražena koronavirusom bila je prodavačica rakova na zloglasnoj...

Oprez! Zrak u Zagrebu postao danas najzagađeniji u svijetu

Oprez! Zrak u Zagrebu postao danas najzagađeniji u svijetu

Mjerne stanice kvalitete zraka u petak su pokazale onečišćenje u...

Napadač uhapšen: Muškarac ranjen u pucnjavi kod Gradačca

Napadač uhapšen: Muškarac ranjen u pucnjavi kod Gradačca

Muškarac incijala A. H. ranjen je jutros u pucnjavi, koja...

Tvrdio da je zaražen koronavirusom i sve snimao: Kažnjen sa 200 maraka

Tvrdio da je zaražen koronavirusom i sve snimao: Kažnjen sa 200 maraka

Ogorčen činjenicom da mu je rečeno kako ne može biti...

Nova naredba za Federaciju BiH

Nova naredba za Federaciju BiH

Na današnjoj devetoj vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ),...