Ispiši ovu stranicu

Dok Tadić “prodaje maglu”, u Hercegovini ne prestaju štampati lažne diplome

Da bi bila dosljedno provedena opsežna istraga, Tužilaštvo USK bi praktično moralo imati ingerencije državnog tužilaštva, jer postoje svi elementi organizovanog kriminala na području cijele Bosne i Hercegovine

Istragom o Visokoj međunarodnoj školi Cazin do sada je dokumentovano i evidentirano oko 150 vlasnika kupljenih visokoškolskih diploma, no taj broj ni blizu nije konačan. Vlasnici fakulteta, bivši predsjednik Skupštine USK Admir Hadžipašić i Goran Lalović „mušterije“ su pronalazile (i obratno) ne samo u BiH, nego i Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Žurnal je kontaktirao pojedine osobe sa te liste i svi rezolutno odbijaju navode da je njihova diploma kupljena. No, u to će morati prije svega uvjeriti inspektore i tužioce koji to istražuju, piše Žurnal.

Prema informacijama Žurnala predmet sadrži brojne i čvrste dokaze. Nakon što su prije 6 godina Hadžipašić i Lalović kupili Visoku školu „Koledž za industrijski i poslovni menadžment“ iz Bosanske Krrupe, istu su preimenovali te sjedište prebacili u Cazin. No, zadržali su nezakonito njihove poslovne knige i ostavili ih „otvorene“ kako bi jednostavnije mogli pravdati „prethodnu uspješnost studiranja“ svojih klijenata. Ugovorom o kupoprodaji svi koji su dobili status studenta u Krupi, zadržavali su ga i na Visokoj međunarodnoj školi Cazin. Upisivanjem u prazne rubrike prethodno tobože položene ispite, premostili su „legalnost“ prve dvije godine, da bi potom, uz dogovorenu sumu naravno, studenti-kupci završavali izabrani studij. Kada je u pitanju srednjškolsko „obrazovanje“, broj za prodate-kupljene diplome je mjerljiv u hiljadama. Zadržimo se na fakultetskim.

Veliki broj „studenata“ upisivao je treću godinu studija u Cazinu nakon položene prve dvije godine na drugim privatnim fakultetima u BiH, istom metodom, samo su sume novca možda bile različite.

Da bi bila dosljedno provedena toliko opsežna istraga, Tužilaštvo USK bi praktično moralo imati ingerencije državnog tužilaštva, jer postoje svi elementi organizovanog kriminala na području cijele Bosne i Hercegovine.

Žurnal je nedavno u dva nastavka pisao o tim pojavama i privatnim fakultetima koji u pozadini imaju ili same stranačke funkcionere svih opcija ili su njima interesno bliski.

Podatak da su prihodi Visoke međunarodne škole i Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin za posljednje tri godine iznosili više od 4, 6 miliona maraka, dovoljno kazuje. Pri tome treba znati da su to zvanični, dakle prijavljeni prihodi..

Umjesto da se aktivno uključi u ovaj desetine miliona vrijedan kriminal koji pri tome žestoko podriva obrazovni sistem, što znači i državu BiH, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić sa svojom tužilačkom svitom ovih dana „prodaje maglu“ na skupu u Mostaru, nazvanom, koje li ironije „Tužilački koledž“, nastavljajući slati isprazne poruke kako su „predmeti korupcije prioritet u radu Tužilaštva BiH“!?

Naravno, Tadićevoj i njenim „koledž“ tužiocima ne pada na pamet kvariti idilu HDZ-ovih tajkuna te istražiti Cazinu istovjetan sistem koji djeluje u Širokom Brijegu i Kiseljaku, na što je Žurnal više puta ukazivao, kao što iza pojedinih privatnih fakulteta u Banja Luci stoje funkcioneri SNSD-a, a primjerice u Brčkom SDA.

Koliko je razgranat i osmišljen A-SDA kriminal u Cazinu bio, kazuje podatak da je Goran Lalović registrovao agenciju u Istočnom Sarajevu koja je „studentima“osim ubrzanog studija nudila i usluge pisanja diplomskih radova i drugih „pisanija“ kako bi im olakšala studiranje i naravno novčanike. Svi testovi su ih čekali spremni, sve što je trebalo bili su potpisi.

U svakom slučaju, Tužilaštvo USK je sada doslovno usamljeno u razotkrivanju ove vrste kriminala, jer pored državnog, ni ostalim tužilaštvima širom BiH ne pada na pamet upuštati se u tako nešto.

Naivni će pomisliti kako za sve one za koje se utvrdi da su kupili visokoškolsku diplomu slijedi otkaz i eventualna novčana kazna ukoliko su radili u državnim institucijama i javnim predizećima. No, sudeći prema sudskoj praksi tako neće biti.

Nakon što je internom kontrolom u Upravi za indirektno oporezivanje utvrđeno da određeni broj uposlenika radi sa lažnim fakultetskim diplomama, dobili su otkaz. No jedan broj njih je sud svojim presudama vratio na posao i to one koji su posao dobili sa srednjom stručnom spremom, a naknadno priložili diplome VS spreme. Otkaz dakle mogu dobiti samo oni koji su zaposleni na osnovu lažne diplome, u suprotnom bivaju vraćeni na prethodna radna mjesta sa srednjom stručnom spremom.

Neće platiti ni novčanu kaznu, jer za sud, oni su radeći taj posao, iako sa lažiranim dokumentima, tu platu i zaradili!?

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće