20 Veljača 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Potjernice za 47 optuženih za ratne zločine

Protiv 47 osoba koje su optužene za ratni zločin trenutno su raspisane potjernice nakon što su protiv njih potvrđene optužnice, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Najviše optuženih koji su nedostupni ima državljanstvo Srbije, kao i dvojno državljanstvo te i naše zemlje. Iz Državnog tužilaštva su rekli da su po njihovom zahtjevu raspisane potjernice za 25 optuženih za ratne zločine koji se nalaze izvan BiH.

“Zbog procesnih razloga, ne možemo davati informacije o kojim se osobama radi i gdje se prema trenutnim saznanjima nalaze”, kaže glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Od ukupno 47 osoba s potjernica osam ih ima državljanstvo Srbije, a dvojno državljanstvo ima njih 16. Državljanstvo Hrvatske ima pet optuženih, a dvojno državljanstvo njih devet. Državljanstvo Crne Gore ima jedna osoba, za jednu osobu Sud BiH nema podatak o državljanstvu, dok sedam njih su državljani isključivo BiH, podaci su dostavljeni BIRN-u BiH.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu Serge Brammertz je prilikom posljednje posjete BiH istakao kako se na regionalnoj saradnji između tužilaštava u postupcima za ratne zločine u posljednje tri godine radilo premalo.

Brammertz je tada rekao da je preuzimanje predmeta iz BiH u Srbiju i Hrvatsku u toku, ali da se žrtvama mora pokazati da će preuzimanje polučiti krivično gonjenje te da i tužioci iz svih tužilaštava moraju biti uključeni u procesuiranje ratnih zločina.

Prema podacima Suda BiH, devet optuženih osoba je pravosuđu postalo nedostupno nakon što je protiv njih počeo sudski postupak, dok je također devet onih koji su pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne zbog ratnog zločina, a nedostupni su postali prije upućivanja na izdržavanje kazni.

Darko Mrđa, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora, i Dragan Marjanović, osuđen na 14 godina zatvora zbog učešća 1992. u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića, zadnji su među pravosnažno osuđenim za kojima je, po nalogu Suda BiH, krajem 2019. Interpol raspisao potjernice.

Za Dragomirom Kezunovićem, kojem se sudilo u istom predmetu s Marjanovićem i koji je osuđen na 14 godina, također je raspisana potjernica, kao i za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni na po šest godina zatvora zbog zločina u Odžaku.

Sud BiH je potjernicu raspisao i za Novakom Đukićem, osuđenim na 20 godina zatvora za zločin počinjen 25. maja 1995. na tuzlanskoj Kapiji, potom za Boškom Lukićem, osuđenim na 14 godina zatvora za zločine u Ključu, Miroslavom Dukom, koji je osuđen na 12 godina zbog zločina u Bileći, te Momirom Savićem, osuđenim na 17 godina zatvora za zločine u Višegradu.

Potjernica je ranije raspisana i za Dragojem Zmijanjcem, osuđenim na šest godina zatvora zbog zločina na području Prijedora, ali se njegovo ime nije našlo među pravosnažno osuđenim koje je dostavio Sud BiH. Nedostupan je i Elvir Muminović, koji je prvostepenom presudom osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u Sarajevu, te je potjernica raspisana za njim.

Iako su potvrdili da je za 47 osoba raspisana potjernica, na stranici Suda BiH se može vidjeti da je 50-ak optuženih nedostupno domaćem pravosuđu. Među njima su Slobodan Ćurčić, Slađan Tasić, Zoran Adamović, Zoran Stupar, Nenad Bubalo, Dušan Cimeš, Zdenko Grbavac, Višnja Aćimović, Tomislav Kovač, Rajko Kušić, Slobodan Pekez, Ivan Ančić, Jakov Duvnjak, Nedeljko Matić, Mladen Kurdija, Perica Kustura, Vinko Lazić, Marinko Marić, Zdravko Marinić, Mario Miličević, Miljenko Nogolica, Jovan Novaković, Vide Palameta i Adem Kostjerevac.

Nedostupni su i Blagoja Vojvodić, Čedo Bogičević, Vinko Papak, Vitomir Popić, Željko Rodin, Drago Samardžija, Bogdan Stevanović, Borislav Stojšić, Marco Vidović, Miloš Zekić, Jurica Božić, Svetozar Kosorić, Rajko Drakulić, Zlatan Jelić, Ante Golubović, Dragan Dopuđa, Radoslav Janković, Milisav Gavrić, Duško Kornjača, Jovo Andrić, Branislav Gavranović, Svetozar Kosorić, Milenko Karlica, Miroslav Hrstić, Saša Dunović i Goran Mojović.

(Vijesti.ba)

Pročitano 88 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Nerviraju vas ispucale pete? Ovo su najčešći uzroci zašto strada koža na stopalima

Nerviraju vas ispucale pete? Ovo su najčešći uzroci zašto strada koža na stopalima

Promene na koži stopala vidljive su tokom toplijih meseci kada...

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

Američki znanstvenici proizveli generator koji električnu energiju proizvodi iz gotovo ničega

Američki znanstvenici proizveli generator koji električnu energiju proizvodi iz gotovo ničega

Da vam netko kaže kako je moguće proizvoditi električnu energiju...

Zašto nikada ne biste trebali ponovno napuniti plastičnu bocu vodom

Zašto nikada ne biste trebali ponovno napuniti plastičnu bocu vodom

U svakom slučaju, želite li stvarno učiniti nešto dobro za...

Dok Tadić “prodaje maglu”, u Hercegovini ne prestaju štampati lažne diplome

Dok Tadić “prodaje maglu”, u Hercegovini ne prestaju štampati lažne diplome

Da bi bila dosljedno provedena opsežna istraga, Tužilaštvo USK bi...

Koja boja urina je znak opasnih bolesti

Koja boja urina je znak opasnih bolesti

Većina nas ne voli pričati o stvarima poput urina ili...

Osam jezivih mentalnih bolesti

Osam jezivih mentalnih bolesti

Dezorijentiranost najzastupljenija

Repa - skrivena blaga neuglednog korijena

Repa - skrivena blaga neuglednog korijena

Repa je biljka koja ne uživa veliku popularnost, ali odličan...

Biber voda topi kilograme

Biber voda topi kilograme

Biber voda je jedno od najboljih pića koje možete konzumirati...

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Hladnoća i niske temperature pomele su s tržnica sve nježnije...