20 Veljača 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Koridor Vc: Pripremni radovi pri kraju, uskoro probijanje tunela Ivan

Na projektu izgradnje tunela Ivan, u sklopu autoputa A1, aktuelna je faza pripremnih radova i početak probijanja tunelskih cijevi očekuje se uskoro.

"Izvedeni su pristupni putevi prema portalima tunela, a na području izlaznog portala u toku su radovi na iskopu i osiguranju privremenog portalnog predusjeka", rečeno je za Fenu iz JP „Autoceste FBiH“.

Tunel Ivan, koji je lociran na dionici autoputa Tarčin-Konjic, bit će dvocijevni tunel sa po dvije trake i prolazit će kroz planinski prijelaz Ivan-sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761 m i bit će pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17. Nadmorska visina na ovoj lokaciji je u rasponu od 500 do 1.020 m, a maksimalna visina nadsloja iznad tunelske konstrukcije iznosi oko 200 m.

Kako je rečno za Fenu iz „Autocesta FBiH“, planirano je da se tunel uradi po Novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM), kao najsavremenijoj metodi iskopa tunela. Po izlasku iz tunela trasa autoceste će se privremenom prometnicom spajati sa magistralnom cestom M-17. Privremena spojna cesta je dvosmjerna cesta sa po jednom trakom i duga je oko 700 m, a počinje od buduće kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M-17 i dalje se penje mostom dužine 15 m do platoa bočnog naplatnog mjesta Bradina.

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura, bez PDV-a. Putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osigurano je 50 miliona eura, a tu su i bespovratna sredstva Evropske unije u visini 11,4 miliona eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Radovi na izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan, su počeli 23.novembra 2019. godine, a rok gradnje je 30 mjeseci. Izvođač radova je Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo

Na koridoru Vc u FBiH trenutno je aktuelno devet gradilišta , odnosno u izgradnji je 40 kilometara autoceste i to su dionice: Vranduk – Ponirak (5,3 km), Ponirak – Vraca (2,7 km), Vraca – Donja Gračanica (3,9 km) , Klopče – Donja Gračanica (5,8 km), Drivuša – Klopče (2,3 km), Tarčin – Ivan – Lot2 : Tunel Ivan (2 km), Buna – Počitelj (7,2 km) i Počitelj – Zvirovići (11,1 km).

Dionice za koje je tenderska procedura u toku su: Putnikovo brdo – Medakovo (8,5 km), Poprikuše – Nemila (5,5 km), Nemila – Vranduk (5,7 km), Tarčin – Ivan – LOT 1 Tarčin – ulaz u tunel Ivan (4,9 km), Mostar jug – Kvanj (8,5 km) i Kvanj - Buna (5,2 km).

Kako ističu iz JP „Autoceste FBiH“ dionice za koje su pripremne aktivnosti za građenje u toku, su: Ovčari – Mostar sjever (36 km), Mostar sjever – Mostar jug (15,4 km) i Medakovo – Poprikuše (34,5 km).

Također, krajem decembra 2019. godine za poddionice tunel Prenj (12 km) i Mostar sjever - Mostar jug je objavljena obavijest o nabavci, o raspisivanju tendera za izgradnju.

JP Autoceste FBiH je kroz saradnju sa finansijskim institucijama za finansiranje izgradnje dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever osiguralo ponudu za zajedničko finansiranje Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu 600 miliona eura. Uz ovakav finansijski aranžman, kako ističu iz "Autocesta FBiH", otvara se i mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva u iznosu do 120 miliona eura.

Također za dionicu Mostar sjever – Mostar jug je osigurana ponuda za zajedničko finansiranje od konzorcija domaćih banaka i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu 240 miliona eura, što otvara mogućnost aplikacije i za bespovratna EU sredstva u iznosu do 12 miliona eura.

Autoceste su u 2019. ostvarile prihod od naplate cestarine u iznosu 42.332.190,28 KM (sa uračunatim PDV-om) i on se koristi za upravljanje i održavanje postojeće autoceste, za izradu projektne dokumetacije, eksproprijaciju zemljišta te troškove operativnog poslovanja.

Koridor Vc je evropski transportni koridor dug oko 700 kilometara,koji počinje u Budimpešti u Mađarskoj, prolazi kroz Hrvatsku, zatim kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu i ponovno ulazi u Hrvatsku. Trasa u BiH duga je 337 kilometara, a do sada je izgrađena jedna trećina te trase.

Pročitano 43 puta

Medij

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Nerviraju vas ispucale pete? Ovo su najčešći uzroci zašto strada koža na stopalima

Nerviraju vas ispucale pete? Ovo su najčešći uzroci zašto strada koža na stopalima

Promene na koži stopala vidljive su tokom toplijih meseci kada...

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

Američki znanstvenici proizveli generator koji električnu energiju proizvodi iz gotovo ničega

Američki znanstvenici proizveli generator koji električnu energiju proizvodi iz gotovo ničega

Da vam netko kaže kako je moguće proizvoditi električnu energiju...

Zašto nikada ne biste trebali ponovno napuniti plastičnu bocu vodom

Zašto nikada ne biste trebali ponovno napuniti plastičnu bocu vodom

U svakom slučaju, želite li stvarno učiniti nešto dobro za...

Dok Tadić “prodaje maglu”, u Hercegovini ne prestaju štampati lažne diplome

Dok Tadić “prodaje maglu”, u Hercegovini ne prestaju štampati lažne diplome

Da bi bila dosljedno provedena opsežna istraga, Tužilaštvo USK bi...

Koja boja urina je znak opasnih bolesti

Koja boja urina je znak opasnih bolesti

Većina nas ne voli pričati o stvarima poput urina ili...

Osam jezivih mentalnih bolesti

Osam jezivih mentalnih bolesti

Dezorijentiranost najzastupljenija

Repa - skrivena blaga neuglednog korijena

Repa - skrivena blaga neuglednog korijena

Repa je biljka koja ne uživa veliku popularnost, ali odličan...

Biber voda topi kilograme

Biber voda topi kilograme

Biber voda je jedno od najboljih pića koje možete konzumirati...

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Hladnoća i niske temperature pomele su s tržnica sve nježnije...