Ispiši ovu stranicu

5.000 rođenih u Srbiji od roditelja iz Hrvatske će dobiti hrvatsko državljanstvo

Izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu oko 5.000 Srba koji su rođeni u Srbiji od 1. siječnja 2020. dobilo je pravo na hrvatsko državljanstvo, objavio je Tanjug.

Riječ je o osobama koje su u Srbije rođene u razdoblju od 1977. do 1991. godine, a čija oba roditelja imaju hrvatsko državljanstvo.

Njima je izmjenama ovog Zakona omogućeno da zadrže srpsko i istodobno ostvare pravo na državljanstvo Hrvatske, koje im pripada po porijeklu.

Aleksandar Maršavelski, docent na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koji navodi da je godinama na rješavanju tog problema radio u suradnji sa Savom Manojlovicem iz srpske Udruge za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Borisom Miloševićem, kaže za Tanjug da su zahvaljujući izmjenama, koje su stupile na snagu od 1. siječnja 2020., neki od njih već dobili hrvatsko državljanstvo.

Maršavelski pojašnjava da tih 5. 000 državljana Srbije, kojima matičari pravno nisu mogli upisati srpsko državljanstvo jer po zakonu ako su im roditelji imali jedno državljanstvo, oni dobivaju isto, a zbog pogrešno napisanog, nakon raspada Jugoslavije, nisu mogli ostvariti pravo na hrvatsko, iako je dvojno državljanstvo dopušteno.

„Njima to Hrvatska nije dopuštala, a po mom mišljenju razlog za to je bila diskriminacija. Hrvatska je postupala nezakonito jer je priznavala te pogrešne upise koji pravno nisu relevantni“, rekao je Maršavelski.

Hrvatski organi su tražili da se pogrešni upisi isprave u Srbiji, objašnjava on i navodi da su zbog toga inicirali amandman u Srbiji, kako bi se ljudima omogućio ispravan podatak o državljanstvu u trenutku rođenja i da oni istovremeno zadrže srpsko državljanstvo, jer cio život žive u Srbiji.

„Međutim, taj amandman nije prošao. On je u skupštini stavljen na glasanje, ali tadašnji MUP Srbije nije dao suglasnost na to i stvar je propala tako da smo nakon toga amandman inicirali u Hrvatskoj“, naveo je Maršavelski.

Dodao da je ključnu ulogu da se ovaj problem riješi u Hrvatskom saboru imao predsjednik SNV i zastupnika u Hrvatskom saboru Boris Milošević, koji je predložio amandman na zakon.

Inače, povod za rješavanje problema zbog pogrešno upisanog državljanstva bio je slučaj majke M.Š. s invaliditetom, koji je rođen 1983. u Beogradu, kojemu Hrvatska nije dozvoljavala upis u knjigu državljana, iako mu oba roditelja imaju hrvatsko državljanstvo t.

On je sada, zahvaljujući izmjenama zakona, dobio hrvatsko državljanstvo.

Izmjene zakona pozdravio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta koji kaže da je Hrvatska na ovaj način ispravila veliku nepravdu prema građanima Srbije koji su rođeni u Srbiji prije 1991. godine, a čiji su roditelji bili državljani Socijalističke Republike Hrvatske.

„Hrvatska je do ovih izmjena zakona odbijala tim građanima Srbije priznati pravo na hrvatsko državljanstvo, sve dok iz Srbije ne donesu dokument da su bili državljani Federalne Hrvatske“, rekao je Linta za Tanjug, prenosi Hrvatski medijski servis.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće