Ispiši ovu stranicu

Ukoliko se pojaviš na granici sa BiH, ovo te čeka

Napominjem da Granična policija BiH postupa u skladu s članom 19. Zakona o strancima kojim su propisani opći uvjeti za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, između ostalog i obaveza stranca da ima potvrdu o vakcinaciji ako dolazi s područja na kojem vlada epidemija zarazne bolesti – dodala je Vican.

Granična policija BiH ne provodi posebne mjere prilikom kontrole ulaska državljana Kine u BiH, a u vezi sa pojavom smrtonosnog korona virusa, kazala nam je portparolka Granične policije BiH Franka Vican. Razlog za to je što GPBiH nije od nadležnih institucija, tačnije bilo kojeg zavoda za javno zdravstvo dobila obavještenje o uvođenju posebnih mjera prilikom kontrole ulaska stranih državljana u BiH.

Napomenula je i kako je od početka ove godine u BiH ušao 5.071 državljanin kine, a iz BiH je otišlo 4.926 Kineza.

Međutim, iako nije donesena bilo kakva posebna odluka zbog pojave korona virusa, u vezi sa kontrolom ulaska stranih državljana u BiH, Visan je naglasila kako Zakon o strancima BiH definiše uslove ulaska stranaca koji dolaze iz područja u kojima je proglašena epidemija bilo koje zarazne bolesti.

Također, ako kaptan aviona, koji slijeće na Međunarodni aerodrom Sarajevo, posumnja da neki od putnika boluje od zarazne bolesti, o tome obavještava kontrolu leta, nakon čega se poduzimaju zakonom propisane mjere izolacije aviona.

– Po slijetanju, kapetan zrakoplov parkira na izolacijsku parking poziciju, koju u svakom pojedinačnom slučaju određuje dispečer prometa uz odobrenje šefa smjene prometa. Kontrolor letenja na ground poziciji po dobivenoj informaciji od kapetana, obavještava, između ostalih, osoblje Hitne medicinske pomoći Aerodroma Sarajevo i šefa smjene Postrojbe granične policije Aerodrom Sarajevo. Zadaci policijskih službenika kroz ovaj Plan se odnose na: osiguranje zrakoplova na izolacijskoj parking poziciji, osiguranje brzog izdavanja, zaduživanja i razduživanja odgovarajućih dozvola za kretanje i zadržavanje osoba na graničnom prijelazu, osiguranje trase za kretanje i brzi kontradiverzijski pregled vozila i osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, vozila i osoblja koja će obavljati dekontaminaciju i dezinfekciju zrakoplova i drugih sudionika, osigurati pojednostavljenu proceduru kontrole putovnica za suspektnog putnika te putnika koji su bili u kontaktu s istim ili su sjedili ispred ili iza istog.

Svi sudionici u postupku rješavanja kriznih zdravstvenih situacija i medicinskih hitnih slučajeva su obvezni za svoje osoblje, a posebno za osoblje koje će biti u kontaktu sa suspektnim putnikom, osigurati odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno maske, rukavice, odjeću i slično – pojasnila je Vican.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće