Ispiši ovu stranicu

Naši znanstvenici o novoj metodi liječenja raka

"Ovo je značajno otkriće, ali nemoguće je govoriti o lijekovima za ljude"

Novootkrivena stanica našeg imunološkog sustava mogla bi se iskoristiti za borbu protiv svih vrsta raka, objavili su britanski znanstvenici.

Karcinomi prostate, dojke, pluća i debelog crijeva samo su neki od malignih tumora koji bi se mogli liječiti T-stanicama iz krvi, objavili su to znanstvenici sa Sveučilišta u Cardiffu u časopisu Nature Immunology.

"Ovaj rad je pokazao da je moguće izolirati, uzgojiti klon takvih stanica koji je u stanju ubijati različite tumorske stanice, a ne oštetiti vlastite stanice", objašnjava Pero Lučin, predstojnik Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Eksperiment je napravljen u laboratoriju na miševima te izoliranim stanicama ljudske leukemije.

"Ovo je jedno značajno bazično otkriće, ali je nemoguće govoriti o novim lijekovima koji bi djelovali kod ljudi jer je sve što je napravljeno napravljeno je na miševima i pokazuje dobru direkciju", napominje znanstvenik Ivan Đikić.

Metodu za pacijente tek treba klinički istražiti. A da će proći još puno vremena dok se ova nova terapija ne uvede u svakodnevno liječenje karcinoma, svjesni su i liječnici.

"Što je ključno da bi on mogao biti primjenjiv za sve ljude, da ne moramo uzeti stanice od jednog čovjeka pa liječiti tog čovjeka nego da bi mogli imati T-stanice koje bi mogle biti univerzalne", kaže onkologinja i predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije Ira Pavlović Ružić.

Otkriće britanskih znanstvenika donosi novu nadu oboljelima. "Divno! Kada bi bilo ostvarivo i kada bi se to dogodilo bili bi svi presretni i mi koji smo već prošli, jer nikad ne znaš da li će se karcinom vratiti ili neće i za sve one koji su u fazi liječenja", kaže Miranda Zaharija.

Iako se imunoterapija T-stanicama istražuje već desetljećima, ovo istraživanje veliki je korak prema jeftinijem i efikasnijem načinu liječenja najtežih bolesti.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće