Ispiši ovu stranicu

SNIJEG PAO U VIŠE DIJELOVA HRVATSKE, ZASAD GA NAJVIŠE IMA U KUTINI

Meteorolozi izdali niz upozorenja i najavili još snijega te orkanski vjetar

U skladu s najavama meteorologa, u subotu i noći na nedjelju u više dijelova Hrvatske počeo je padati snijeg, ali prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda od 7 sati ujutro, nigdje ga nema u ogromnim količinama. Najviše ga je napadalo u Kutini, u kojoj je snježni pokrivač visok 6 centimetara, dok je na mjernim postajama Plitvička jezera i Zavižan visok 4 centimetra.

U Begovom Razdolju, Pargu pored Čabra, Sisku i Slunju jutros je bilo 3 centimetra, a u Delnicama, Hrvatskoj Kostajnici, Karlovcu, Krapini, Lekeniku, Ogulinu i na Sljemenu 2 centimetra snijega. U Bednji, na Bilogori, u Bjelovaru, Daruvaru, Križevcima, Lipiku, Samoboru, Virovitici i Zagrebu izmjeren je tek jedan centimetar snijega.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba od nešto prije 9 sati, slab snijeg povremeno pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Moguća je poledica. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim udarima.

 
Zagreb, 180120.
Vecaras je u Zagrebu poceo padati slab snijeg.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIXOlujni vjetar

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27); dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8); državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most.

Također zbog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na: autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika; Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga te lokalnoj cesti LC 58107 Križišće-Kraljevica.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati obaveznu zimsku opremu na DC42 u mjestu Poljanak i ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen.

Iz Zagrebačkog holdinga u nedjelju ujutro su izvijestili da je zimska služba na terenu te da se kontinuirano prate izvješća meteoroloških postaja. - Kako bi se izbjeglo stvaranje leda i osigurali što bolji prometni uvjeti, uoči se i tijekom povremenih trenutnih padalina, tretiraju ceste prvog i drugog prioriteta. Na raspolaganju su 292 ekipe koje će djelovati i nadalje prema potrebama. Uz te, djeluju i druge službe s dodatnim specijaliziranim vozilima. Vidljivost je smanjena, osobito na prilaznim cestama gradu i širem zagrebačkom području. Vozačima preporučujemo dodatni oprez, navode iz ZG holdinga napominjući da je i tramvajski i autobusni promet redovit.

Još snijega, kiše i vjetra

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, u nedjelju nas očekuje umjereno i pretežno oblačno, u unutrašnjosti povremeno sa snijegom i susnježicom. U nizinama je poslijepodne moguća i kiša. Na Jadranu djelomično razvedravanje, a još prijepodne mjestimice oblačnije uz kišu na južnom dijelu.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita mjestimice i olujna. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti između -1 i 4, duž obale i na otocima od 8 do 13 °C.

Zbog najavljenog jakog vjetra i novog snijega za cijelu Hrvatsku su putem Meteoalarma izdana upozorenja: žuta za najveći dio unutrašnjosti gdje se očekuje snijeg te za dobar dio Dalmacije i njezina zaleđa gdje se očekuje jaka bura; narančasta za sjeverno primorje, Kvarner i Istru gdje je najavljena vrlo jaka bura te crveno upozorenje za Podvelebitski kanal gdje će puhati bura s orkanskim udarima od 130 kilometara na sat.

U ponedjeljak u unutrašnjosti pretežno oblačno, a uglavnom u zapadnim područjima mjestimice uz slab snijeg i susnježicu, osobito u gorju. Na Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. Vjetar većinom slab, u višim predjelima do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna.

Najniža jutarnja temperatura od -3 do 2, na obali i otocima između 3 i 8 °C. Najviša dnevna uglavnom između -1 i 4, a na Jadranu od 7 na sjevernom do 12 °C na južnom.

Početkom sljedećeg tjedna još umjereno do pretežno oblačno, a potom sunčanije. Na kopnu u jutarnjim satima može biti magle, sumaglice i niskih oblaka. Vjetar slab do umjeren većinom sjeveroistočni, a od utorka će uz jugozapadnjak biti i malo toplije. Na Jadranu će bura početkom tjedna biti još jaka i olujna, u utorak će oslabiti, potom ponegdje tek umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura bez veće promjene, jutra u unutrašnjosti postupno hladnija, a dani topliji.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće