25 Veljača 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

VOZAČA NEMA DA GA PLATITE SUHIM ZLATOM

Vozači nikada nisu radili u goroj situaciji od današnje, rade za niske plate pa uslove boljeg rada pronalaze izvan BiH, a pored njih, ni prevoznici nikad nisu bili u goroj poziciji što se tiče nestašice tog kadra.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, povodom Međunarodnog dan vozača i auto-mehaničara, koji je obilježen i u BiH, kaže da je 2018. godine RS napustilo više od 4.500 profesionalnih vozača te je taj trend nastavljen i povećan u 2019, ali se nastavlja i u 2020. godini.

“Možete misliti šta će se desiti u 2020. godini od 1. marta, kad Njemačka otvara granica, ne samo za vozače, nego i za sve druge radnika”, rekao je Grbić. Dodaje da su, pored vozača kamiona, na Zapadu traženi apsolutno svi vozači, i autobusa, i kombija i kedija.

“Pored vozača, te godine napustilo je BiH i 1.200 prevozničkih firmi, koje su preregistrovane u Sloveniji. To nam jasno pokazuje u kakvoj se situaciji nalazimo i šta se dešava s ovom branšom”, kaže Grbić. Tvrdi da su uslovi rada za vozače, ali i za prevoznike bolji u Sloveniji, gdje oni mahom odlaze, tako Slovenija prevoznicima na svakih potrošenih 1.000 litara goriva vrati 70 evra, te navodi da je tu još mnogo drugih podsticaja. Ističe da bi podsticajima i rješavanjem ovih problema u BiH nadležni morali više da se pozabave.

“Iz tog razloga, između ostalog, napuštaju nas vozači i odlaze u zemlje EU, koji u RS ili BiH ne mogu zaraditi 1.200 KM, a u Sloveniji, Njemačkoj i Austriji zarađuju od 2.500 do 3.000 evra”, rekao je Grbić.

On kaže da se skoro sve transportne firme suočavaju s problemom, jer ne mogu naći vozača, pa im leže po dva, tri pa i pet kamiona.

“Kad bi te firme raspisale konkurs za vozača, mislim da bi se prije javio hirurg, nego profesionalni vozač. Na birou ne možete naći nijednog profesionalnog vozača da ga platite suvim zlatom”, kaže Grbić.

Dragislav Zarić, vlasnik transportne firme u Ljubljani i Laktašima, kaže da je ova oblast u BiH neregulisana, pa mnoge firme odlaze iz BiH, najviše u Sloveniju.

“Mi u Sloveniji zapošljavamo oko 80 vozača. Sve su to ljudi sa našeg područja iz BiH i nekoliko vozača iz Srbije. Faktički nemamo nijednog Slovenca. I slovenački prevoznici, oni autohtoni, ne mogu naći vozače pa posežu za našim vozačima, jer postoji međudržavni sporazum o uvozu stranih radnika BiH i Slovenije”, kaže Zarić. Ističe da su ključni razlozi preseljenja firmi, pristup tržištu za koje su potrebne dozvole, a kada se radi o slovenačkim firmama, one imaju pristup tržištu EU i ne trebaju im dozvole. Ističe da je vozačka profesija specifično zanimanje, u kojem su oni pod velikim stresom zbog uslova rada, te da bi trebalo svi da imaju veću društvenu odgovornost i drugačiji pristup toj profesiji.

Međunarodni dan vozača i auto-mehaničara obilježen je i u Tuzli, gdje već 63 godine svečanim defileom vozači i auto-mehaničari obilježavaju svoj dan. Tokom obilježavanja u Tuzli istaknuto je da je u posljednjih pet godina odliv vozača sve veći te da im trebaju veće plate kako bi ostali u svojoj zemlji.

“Imate mlade vozače koji su položili, stekli iskustvo i onda su otišli. Vrste jedinica i vozila, tehnologija je napredovala, sve je napredovalo. Problem je i finansijske prirode, nisu adekvatno plaćeni. Odvojeni su od kuće i porodice. Ima i kvarova i svega”, kaže Srđan Miljanović, predsjednik Udruženja vozača i auto-mehaničara TK.

Rašid Čehajić iz Tuzle, koji iza sebe ima bogat radni vijek i koji je u ovoj oblasti stekao penziju, prisjetio se juče svog prvog susreta s volanom.

“Tada sam bio šegrt, učenik. Kao i svi mladi ljudi, volio sam malo da se provozam. Prije su bila stara vozila, čepeli, dajčevi, dodžeri, malo to ko sad pamti od vas mladih. Kad god sam imao priliku, uzimao sam volan u ruke i išao mic po mic, tako da sam se naučio voziti bez ičije pomoći”, ispričao je Čehajić.

Izvor: nezavisne novine

Pročitano 41 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Ko bude palio korov bez vatrogasaca morat će platiti kaznu od 100 do 1.000 KM

Ko bude palio korov bez vatrogasaca morat će platiti kaznu od 100 do 1.000 KM

Građani Republike Srpske dužni su obavijestiti vatrogasce prije paljenja korova...

Šta virus korona radi ljudskim organima?

Šta virus korona radi ljudskim organima?

Mnogo toga još nije poznato o virusu korona, ali pouzdano...

Sok od krompira, izvor zdravlja za malo para

Sok od krompira, izvor zdravlja za malo para

Najjednostavnija rješenja su ponekad i najbolja. Ovaj sok možete veoma...

Kako da izrežete luk, a da ne zaplačete

Kako da izrežete luk, a da ne zaplačete

Osim što je veoma zdravo povrće, luk je poseban začin...

Probali ste – a da li znate kako rastu

Probali ste – a da li znate kako rastu

Da li ste ikada razmišljali o tome kako rastu indijski...

Bioenergičar Toplica Topić, “čudotvorac iz Herceg Novog

Bioenergičar Toplica Topić, “čudotvorac iz Herceg Novog

Uspješno oslobađa ljude od problema sa kičmom, štitnom žlijezdom, depresijom,...

Punjači postaju prošlost: Vazduh stvara struju za pametne uređaje

Punjači postaju prošlost: Vazduh stvara struju za pametne uređaje

Svaki vlasnik telefona, tableta i laptopa bar jednom se zatekao...

Probijeni prvi metri tunela Počitelj, radovi dobro napreduju

Probijeni prvi metri tunela Počitelj, radovi dobro napreduju

Osim aktivnosti na poddionici Buna – Počitelj, na kojoj radovi...

Ups, potopili ste ga slučajno! Kako izvući pluteni čep iz boce u samo 10 sekundi?

Ups, potopili ste ga slučajno! Kako izvući pluteni čep iz boce u samo 10 sekundi?

Da biste izvukli pluteni čep kroz grlo boce u kojoj...

Pet najvećih zabluda o punjenju i bateriji mobilnog telefona

Pet najvećih zabluda o punjenju i bateriji mobilnog telefona

Evo odgovora na mnoge zablude u vezi sa baterijom vašeg...