Ispiši ovu stranicu

Uhapšen vođa "Štajerske straže" Andrej Šiško

Slovenačka policija uhapsila je vođu tzv. "Štajerske straže" Andreja Šiška za kojim je raspisala potjernicu jer se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne zbog podsticanja na podrivanje ustavnog poretka.

Šiško je danas priveden nakon što je s pripadnicima "Štajerske straže" došao na obilježavanje pogibije partizanskog Pohorskog bataljona u blizini Slovenske Bistrice, na kojoj je bio i presjednik države Borut Pahor kojem se Šiško pokušao približiti, prenose slovenački mediji.

Šiška kojeg su pratilli uniformisani pripadnici njegove jedinice uhapsili su policajci u civilu u trenutku kad je pokušao da se približi predsjedniku Pahoru, čemu se nije opirao, a nakon toga je odveden u zatvor, prenio je mariborski list "Večer".

Anica Bidar, portparolka Andreja Šiška, kazala je da je on na mjesto komemoracije došao s namjerom da se preda, te da je želio da se to dogodi pred očima javnosti.

Na hapšenje Šiška reagovao je i predsjednik Borut Pahor, rekavši da su svi dužni da poštuju ljudsko dostojanstvo, ali i dostojanstvo događaja kojima se obilježava nacionalna prošlost.

"Imamo pravo da izražavamo svoje mišljenje, ali treba poštovati i dostojanstvo ljudi, pa i ovakvih komemoracija kojima se izražava pijetet", kazao je Pahor.

Za vođom tzv. "Štajerske straže" prije dvije nedjelje raspisana je potjernica jer se nije odazvao na poziv za odsluženje zatvorske kazne, a poručivao je preko svojih pristalica da mu odluka o tome da se mora javiti u zatvor nije uručena.

Šiško je bio osuđen na osam mjeseci zatvora zbog podsticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristalica blizu Maribora, ali pušten je iz pritvora nakon šest mjeseci i izricanja nepravosnažne presude.

U međuvremenu je njegova žalba na prvostepenu presudu odbijena. Šiško sada treba da odsluži dva mjeseca kazne jer mu se u kaznu priznaje vrijeme provedeno u pritvoru.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće