Ispiši ovu stranicu

Traže se izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije koja je zakazana za 15. januar na dnevnom redu trebala bi se naći i inicijativa poslanika Damira Arnauta

Njom se od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kojim bi se značajno pooštrile sankcije za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg.

Poslanik Arnaut u obrazloženju inicijative navodi da se trenutnim odredbama ovog zakona za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg propisana je novčana sankcija u iznosu od 400 do 1.000 KM.

"Uzimajući u obzir da se, prema pokazateljima relevantnih studija, ovakva količina alkohola u krvi u prosjeku pojavljuje nakon 7 do 8 standardnih alkoholnih pića (flaša piva, čaša vina, doza žestokog pića...), jasno je da se radi o izuzetno opasnoj količini po vozače koji voze u takvom stanju i druge učesnike u saobraćaju. Po ovom pitanju su me kontaktirali i zabrinuti građani koji smatraju da propisane sankcije za ove količine alkohola nisu dovoljno jake kako bi odvratile osobe pod tako jakim dejstvom alkohola da upravljaju motornim vozilom", navodi Arnaut.

S tim u vezi, traži se od Ministarstva prometa i komunikacija BiH da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna navedenog zakona kojim prijedlogorn bi se značajno pooštrile sankcije za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg.

Ministarstvo prilikorn pripreme ovog prijedloga treba razmotriti sve relevantne kriterije, praksu u regionu i ostatku Evrope, te pored povećanja novčanih sankcija razmotriti i uvođenje krivične odgovornosti, stoji u inicijativi poslanika Arnauta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće