Ispiši ovu stranicu

Hrvatska uvodi način mjerenja brzine na auto cestama koji je u Njemačkoj proglašen – neustavnim!

Ministarstvo unutarnjih poslova ovih dana počelo je postavljati 59 kamera za nadzor brzine na državnim cestama diljem Hrvatske, a od sljedeće godine kamere će nadzirati brzinu i na gotovo 1000 kilometara autocesta kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC).

U HAC-u su projekt uvođenja sustava za nadzor brzine na autocestama pokrenuli s MUP-om i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a idejno rješenje izradili su lani. Potkraj svibnja HAC je objavio javno nadmetanje za izradu izvedbenoga projekta implementacije sustava za nadzor brzine na autocestama. Procijenjena vrijednost te usluge je 975.000 kuna, navodi dnevnik. U HAC-u objašnjavaju da su projektom predviđena tri načina mjerenja brzine na autocestama na kojima je inače najveća dopuštena brzina 130 kilometara na sat.

Dva od njih nisu sporna, odnose se na mjerenje brzine na određenoj točki ili na mjestu radova na cesti, no treći je problematičan – mjerenje brzine na dionici autoceste. To znači da će kamere biti postavljene između dviju točaka, vjerojatno čvorova, a prosječna brzina utvrdit će se na osnovi vremena kojim je vozilo prošlo tu udaljenost.

Prošle godine takav sustav je postavljen u blizini Hannovera, na autocesti broj 6, da bi se testirali njegov rad i efikasnost. Početkom ove godine počele su se naplaćivati i prve kazne, no to nije dugo potrajalo.

Naime, njemački sud u Hannoveru odredio je uklanjanje sustava ‘Section Control’, a Ministarstvo unutarnjih poslova odmah je tu odluku sprovelo u djelo. Suci su obrazložili kako se snimanjem registarskih pločica svih vozila koja uđu u zonu kontrole narušava ustavno pravo privatnosti, jer nedostaje pravna osnova za ovakvu aktivnost.

Fiksne kamere za mjerenje brzine razlikuju se od ovog sustava po tome što radar detektira prekoračenje brzine pa kamera tek onda snimi prekršitelja. U ovom slučaju kamere snimaju sve sudionike u prometu na određenoj dionici, sustav obrađuje podatke i potom izdvaja prekršitelje koji su na toj dionici ceste imali prosječnu brzinu veću od ograničene.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće