Ispiši ovu stranicu

Čović i Izetbegović: Rješenja za Izborni zakon u naredne dvije sedmice

U zgradi Parlamenta BIH okončan je sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, predvođenih liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Fokus razgovora bio je na izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Dogovorili smo da počnemo proces traženja rješenja. Vjerujem da ćemo napraviti precizan plan kako da naše dvije stranke, nadam se do kraja iduće sedmice, mogu ponuditi neka rješenja kao zajednički sadržilac našeg rada i da eventualno uključimo sve druge koje treba uključiti da bi Izborni zakon dobio svoje promjene u Parlamentu BiH", poručio je Čović nakon sastanka, prenose Vijesti.ba.

Kako je ocijenio, klima koja se gradi na povjerenju i na otopljavanju međustranačkih odnosa dosta je dobra.

"Mislim da ćemo ui tom duhu nastaviti dalje", rekao je on.

Uz podsjećanje da se danas održavaju sjednice Kolegijuma Doma naroda BiH i Zajedničkog kolegija oba doma državnog Parlamenta, naveo je da će se na tim sjednicama razgovarati o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Tako već 13 mjeseci", dodao je on.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, kazao je kako je fokus na presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strasburgu i Ustavnog suda BiH.

"To kad se sažme, dođe na red i Predsjedništvo i Dom naroda i Mostar", rekao je Čović.

Izetbegović je rekao da su stranačke delegacije odredile rok od 15 dana kako bi se pokušalo napraviti okvir za rješenje i implementaciju odluka pomenutih sudova.

"Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo orijentacioni okvir, tada ćemo uključiti i koalicione partnere SBB i DF. Ako uspijemo sa njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, to sve išlo bi dalje kroz parlamentarnu procesudu", poručio je Izetbegović.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće