Ispiši ovu stranicu

Doprinose plaćati po posebnom koeficijentu

Smanjenje doprinosa donijelo bi povoljnosti u poslovanju poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kaže Bićo

Poljoprivrednici u Federaciji BiH traže da se zaposlenim u poljoprivredi kao primarnoj djelatnosti obračunava poseban koeficijent za plaćanje doprinosa, kao što je slučaj sa tekstilnom industrijom, rudarima, starim zanatima i drugim niskoakumulativnim zanimanjima.
Podrška

- To bi značilo povoljnosti u poslovanju poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, a odnosi se na smanjenje i stope doprinosa i poreza koji se plaćaju na plate. Mi ne tražimo specijalan status, nego da se uvrstimo u grupu sa rudarima, sa kožarskom industrijom i sa obrtnicima, da potpadamo pod zakon koji se odnosi na njih jer oni imaju te povlaštene stope. Tražimo da se to uvede isključivo za proizvođače, ne mislim na industriju koja samo otkupljuje pa prerađuje, već samo one koji se bave proizvodnjom, pojasnio nam je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Inicijativa je pokrenuta, ali se ne zna šta će biti na Parlamentu, smatra Bićo, koji kaže i kako su dobijali neke odgovore od nadležnih kako su poljoprivrednici već u povlaštenom položaju.

- Jednim dijelom je to istina, ali se to odnosi na prerađivače, ne na proizvođače, i to je ono što mi želimo da se promijeni. Inicijativa je sada na Parlamentu, pa ćemo vidjeti šta će od nje biti. Znamo da imamo dosta podrške, ali se nikad ne zna na šta će to izaći na kraju. Ne mogu sada reći ni da očekujem da će proći, niti da neće, kaže Bićo.

Jedan od onih ko je pružio podršku poljoprivrednicima, te je i dostavio amandman Parlamentu jeste zastupnik Irfan Čengić, koji smatra da bi se poljoprivrednicima ovime dala obećana olakšica u zakonu o doprinosima.
Cilj

- Mislim da nam je svima isti cilj - da zaštitimo domaće poljoprivrednike kako bi bili konkurentni na tržištu. Poljoprivredni proizvođač u BiH nije konkurentan proizvođaču u EU zbog toga što poljoprivrednici u EU imaju mnogo veći budžet za poljoprivredu, bespovratna sredstva iz fondova EU, povoljna kreditna sredstva, plavi dizel, te povoljnu poresku politiku. Očekujem da se usvoji ovaj amandman jer su i Vlada FBiH i Predstavnički dom Parlamenta FBiH u prošlom mandatu podržali ovu inicijativu, kazao je Čengić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće