Ispiši ovu stranicu

Registar koji je izazvao kaos: Političari glavne zvijezde, zapovjednici uzrok kontroverzi

U bošnjačkoj javnosti najteže je dočekana činjenica kako se i Dario Kordić, potpredsjednik Hrvatske zajednice Herceg – Bosne pred Haagom osuđen na 25 godina zatvorske kazne, našao na popisu.

Osim Hrvata kojima je Haški tribunal pravomoćno presudio, pojedini bošnjački mediji ponovno su “zaboravili” da je taj isti Sud sudio i Bošnjacima, te da se i njihova imena, poput imena Envera Hadžihasanovića, bivšeg zapovjednika 3. Korpusa Armije RBiH, također nalazi u Registru. Ipak, najveće zvijezde Registru su aktualni političari.

Otkako je objavljen Registar branitelja/boraca ne prestaju žestoke i kritike. Niz nelogičnosti, dupliciranje imena, netočnosti, pogrešaka, ali i uopće – nejasnoća zbog čega nekih “ima”, a nekih “nema”, samo su mali dio medijskog i društvenog kaosa izazvanog kada je Ministarstvo branitelja/boraca FBiH prije nekoliko dana objavilo Registar.

U bošnjačkoj javnosti najteže je dočekana činjenica kako se i Dario Kordić, potpredsjednik Hrvatske zajednice Herceg – Bosne pred Haagom osuđen na 25 godina zatvorske kazne, našao na popisu.

Međutim, osim Hrvata kojima je Haški tribunal pravomoćno presudio, pojedini bošnjački mediji ponovno su “zaboravili” da je taj isti Sud sudio i Bošnjacima, te da se i njihova imena, poput imena Envera Hadžihasanovića, bivšeg zapovjednika 3. Korpusa Armije RBiH, također nalazi u Registru. Ipak, najveće zvijezde Registru su aktualni političari.

U samom Registru branitelja/boraca našla su se imena od više od pola milijuna ljudi, odnosno, njih 600 tisuća. U Registru su, i iz kvote Armije BiH i HVO-a, zapravo oni koji su na crtama bili od jednog dana ili do konca rata u BiH. Kraj rata u BiH pod uniformama HVO-a, Armije RBiH te MUP-ova HRHB-a i RBiH, dočekalo je 250 tisuća ljudi.

Politička bitka Izetbegovića i Jelavića za vojne certifikate

Boračke/braniteljske certifikate dobilo je 570 000 ljudi,odnosno, 390 000 iz Armije RBiH i 190 000 pripadnika HVO-a. U brojku od 570 tisuća ubrajaju se svi oni koji su bili u ratu od jednog do maksimalno 48 mjeseci, odnosno, 1680 dana.

Vojne certifikate, odnosno, plaće za neisplaćene godine "ratovanja" bivšim je pripadnicima Armije RBiH i HVO-a dodjeljivala država BiH, i to temeljem dogovora Izetbegović - Jelavić (1998.) kojim se htjela stvoriti, s hrvatske strane, kakva - takva ravnoteža broja Hrvata i Bošnjaka koji imaju pravo na certifikate. Jasno je kako brojka od 570 tisuća osoba ne oslikava stvaran i realan broj branitelja/boraca u BiH.

Ukupno je 593.597 osoba koje su provele u Oružanim snagama BiH od jednog dana do kompletnog razdoblja. Dakle, pripadnika Armije RBiH je 382.263, HVO-a 194.815.
Osim pripadnika ovih dvaju vojnih komponentni, u registru su i oni koji su djelovali u namjenskoj industriji, zdravstvu, te civilnoj zaštiti, što bi u skorije vrijeme trebalo biti razdvojeno i precizno definirano, a tek tada će biti jasno tko je tko.

Ratni staž aktivnih političara

Bakir Izetbegović, aktualni predsjednik SDA, nije u Registru. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, u HVO-u je prema Registru proveo 1410 dana. Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, u redovima Armije RBiH borio se 1475 dana, a njegov kolega, SDA-ovac Šefik Džaferović u istoj je vojsci proveo 675 dana.

Marinko Čavara, HDZ-ov predsjednik Federacije BiH, u HVO-u je, prema Registru, bio 1470 dana, a Melika Mahmutbegović, SDA-ova potpredsjednica FBiH, 1327 dana. Marina Pendeš, HDZ-ova ministrica obrane BiH, bilježi 1470 dana u HVO-u. Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke neretvanske županije u HVO-u je proveo 1680 dana, kao i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Mijo Krešić, aktualni zamjenik ministra sigurnosti, također, HDZ-ovac, nema dana u HVO-u, ali zato ima 1412 dana provedenih u Armiji RBiH.

Josip Merdžo, glavni tajnik HNS-a BiH u redovima HVO-a bio je 1650 dana, a Martin Raguž, 870 dana. Bivši HSP-ovac i platformaš, Zvonko Jurišić, u HVO-u ima ratni staž od 120 dana, kao i Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.
Međutim, imena Zlatka Lagumdžije, Denisa Zvizdića, braće Čampare, Fahrudina Radončića, također, nije moguće pronaći u registru. Nermin Nikšić u Armiji RBiH proveo je 738 dana.

U registru nema Bakira Izetbegovića, Mate Bobana, Slobodana Praljka...

Alija Izetbegović, ratni lider Bošnjaka, vrhovni zapovjednik Armije RBiH i prvi predsjednik SDA, nije u registru, dok njegov tadašnji kolega iz Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, Ante Jelavić bilježi 1680 dana u HVO-u. Jelavić se, osim u Registru branitelja FBiH, nalazi i u Registru branitelja u Hrvatskoj jer se na početku agresije na tu zemlju, borio u redovima HV-a. Krešimir Zubak, iako se sam svojevremeno hvalio kako je bio pripadnik Armije RBiH, u registru je naveden kao pripadnik HVO-a i to sa stažem od 1530 dana. Halid Genjac, bivši bošnjački član Predsjedništva BiH i aktualni predsjednik Glavnog odbora SDA, također nije u registru.

U registru se nalaze i pojedine osobe koje su pred Haagom osuđene za ratne zločine tijekom rata u BiH. Među njima je i Dario Kordić čiji ratni staž broji 1680 dana. Zanimljivo je kako u registru nema Mate Bobana, utemeljitelja i prvog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg- Bosne.

Također, nisu registrirani ni Slobodan Praljak, Tihomir Blaškić, ali ni Rasim Delić. Amir Kubura, pravomoćno osuđeni zapovjednik 7. muslimanske brigade u Haagu zbog zločina nad Hrvatima u Središnjoj Bosni, u Armiji RBiH proveo je 1452 dana, a Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. Korpusa, također haaški osuđenik, proveo je 1475 dana u istoj vojsci. Mehmed Alagić, bošnjački general kojem se sudilo pred Haagom u redovima Armije RBiH borio se 1459 dana.

Jadranko Prlić u HVO-u je bio 120 dana, Berislav Pušić 1470, dok Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić imaju staž od po 1680 dana.
Sakib Mahmuljin kojem se trenutačno sudi pred Sudom BiH zbog zločina mudžahedina u Armiji RBiH borio se 1476 dana. Šerif Patković, jedan od bivših zapovjednika zloglasne 7. muslimanske brigade, poznat i po malverzacijama s dodatcima bošnjačkim borcima, u Armiji RBiH proveo je 1307 dana.
Đuro Matuzović, general HVO-a iz Orašja, kojem se sudi pred Sudom BiH zbog zločina nad Srbima u Bosanskoj Posavini, u HVO-u je bio 1680 dana.

Nema Blaškića, Obradovića, Lasića, Jelića

U registru tako nema ni generala Nedjeljka Obradovića koji je u Hrvatskoj jer je protiv njega podignuta optužnica pred Sudom BiH zbog zločina nad Bošnjacima u Hercegovini, kao ni Mije Jelića, protiv kojeg je, također, pred državnim sudom podignuta optužnica zbog zločina pripadnika HVO-a nad Bošnjacima u Mostaru.

U registru je, pak, Miljenko Lasića protiv kojeg je također podignuta optužnica zbog zločina nad Bošnjacima u Hercegovini, a koji se u redovima HVO-a borio 1680 dana. Stanko Baja Sopta u redovima HVO-a borio se 1680 dana.

Podsjetimo, izrada Registra branitelja/boraca bio je jedan od uvjeta udruga koje okupljaju razvojačene pripadnike HVO-a i Armije RBiH tijekom prošlogodišnjih prosvjeda. Ipak, udruge su već sada negodovala jer se prema njihovim saznanjima nalazi niz lažnih branitelja.

Vojnike HVO-a Sarajeva podveli pod Armiju RBiH

A da Registar zbilja sadrži niz manjkavosti koje isplivavaju svakog dana, dokazuje i činjenica da su bivši pripadnici brigade HVO-a "Kralj Tvrtko" Sarajevo registrirani u redove Armije RBiH, a čak i oni koji je Armija RBiH zarobila i mučila u logoru Viktor Bubanj.

Pod Armiju RBiH registrirani su i pripadnici HVO-a i prije nego je brigada razoružana u zimu 1993. godine, odnosno, i oni koji su pod HVO-ovim uniformama poginuli u obrani Sarajeva 1992. godine. Također, apsurdno je da je zapovjednik te brigade, Slavko Zelić, u registru HVO-u, također, bivši logoraš, a njegovi vojnici u Armiji RBiH. Zeliću je uračunat puni staž u HVO-u, a vojnicima polovičan.

Objava Registra boraca/branitelja je očigledno potpuni promašaj kojim se htjelo udovoljiti zahtjevima boraca/branitelja čiji su prosvjedi obilježili prošlu jesen u BiH.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće