15 Studeni 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Zaposleni bh. građani sanjaju platu od 1.570 KM, a nezaposleni onu od 1.150 KM

Portal Posao.ba je zajedno sa partnerima obavio veliku anketu koja je dala odgovore na pitanja o željenoj prosječnoj plati, zadovoljstvo najnižom platom, vjerom u pronalazak posla, strahom od gubitka posla i slično.


Portal Posao.ba je za vrijeme trajanja posljednjih regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja (16. do 23. oktobra.) u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (MojPosao), Srbiji (Infostud) i Makedoniji (Vrabotuvanje), proveo veliko istraživanje čiji je cilj bio uporediti sličnosti i razlike tržišta rada u ove četiri zemlje.

U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ispitanika, od kojih je, što se tiče bh. ispitanika 37 posto nezaposlenih, 56 posto zaposlenih, a 7 posto ispitanika se još školuje.

U narednih godinu dana više od 60 posto građana BiH želi promijeniti posao, u regiji se najviše bojimo za svoje poslove, Makedonci najmanje.

Na pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana čak 62 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok tek 9 posto negativno, a 29 posto će promijeniti jedino ako na to budu bili prisiljeni zbog nekih okolnosti.

49 posto ispitanika iz BiH se ne boji za svoje radno mjesto, 26 posto je izrazilo bojazan dok 25 posto bh. građana uopšte ne razmišlja o tome. Što se tiče Srbije, 24 posto je izrazilo strah za svoje radno mjesto, u Hrvatskoj 18% ispitanika, dok Makedonci najmanje strahuju (16 posto).

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika iz BiH izabralo bi stranog vlasnika (53 posto). Petina ispitanika (21 posto) najradije bi radilo za kompaniju u državnom vlasništvu, dok bi čak 18 posto radilo za sebe. Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve 4 zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima u regiji.

U regiji imamo najduži staž kada je nezaposlenost od 5 godina u pitanju (21 posto), a prati nas Srbija (20 posto), Makedonija sa 14 posto, dok je Hrvata sa ovim stažom tek 7 posto.

Od kada su nezaposleni, petina ispitanika (22 posto) se javila na prosječno 20 konkursa za posao, a njih 27 posto javilo se na do deset konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 15 posto ispitanika, dok se 9 posto nije javilo niti na jedan konkurs za posao.

U regiji s najnižom prosječnom platom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najvišu cifru žele Hrvati!

A kada su očekivanja u platama, tj. za koju cifru bi pristali da rade kod najpoželjnijih poslodavaca, bh. građani bi bili zadovoljni sa prosječnom platom od 1.300 KM, Hrvati 2.600 KM, građani Srbije za 1.200 KM, dok je prosječna željena plata kod Makedonaca 1.130 KM.

Što se tiče zaposlenih bh. ispitanika, željena prosječna plata za njih je od 1.570 KM, nezaposleni bi bili zadovoljni sa prosječnom od 1.150 KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu platu zamislili u iznosu od 1.330 KM.

BH. građani se nadaju da će dobiti posao tri mjeseca nakon završetka školovanja

Najviše ispitanika koji se školuju (52 posto) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 24 posto da će posao naći u roku tri do šest mjeseci nakon što završetka školovanja. Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 10% ispitanika, a takođe 10 posto da će posao tražiti više od godinu dana.

Polovica ispitanika (52 posto) koji se još školuju zainteresovano je za prakse kao oblik sticanja radnog iskustva prije stalnog zaposlenja, za honorarni rad raspoloženo je njih 38 posto, dok 10 posto ispitanika nije zainteresovno za sticanje bilo kakvog radnog iskustva prije stalong zaposlenja.

Većina ispitanika (57 posto) već ima jasnu predstavu o budućem zanimanju, 38 posto ima ideje ali nisu 100 posto sigurni, dok 5 posto ispitanika koji se još uvijek školuju nije sigurno čime bi se voljeli baviti.

52 posto ispitanika traži bilo kakav posao, bio u struci ili ne. Posao u struci odabralo bi 38 posto bh. ispitanika, dok je njih 9 posto spremno raditi van svoje struke.

Pročitano 10 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Studenti očitali lekciju Pernaru o cijepljenju, ovo se isplati pročitati

STUDENTI farmacije koji uređuju portal Recipe objavili su cjelovit odgovor...

KAKO UKISELITI KUPUS NA JEDNOSTAVAN NAČIN

KAKO UKISELITI KUPUS NA JEDNOSTAVAN NAČIN

Ovaj recept je omiljen svakoj DOMAĆICI, a uspijeva i početnicima!

Skupština Županije Posavske usvojila zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP

Skupština Županije Posavske usvojila zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP

Donošenje dugo očekivanog zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu...

Obavijest o nabavi cjepiva protiv gripe za sezonu 2019/20 g. u Zavodu za javno zdravstvo ŽP

Obavijest o nabavi cjepiva protiv gripe za sezonu 2019/20 g. u Zavodu za javno zdravstvo ŽP

Ovim putem vas obavještavamo da je Zavod za javno zdravstvo...

Ne dajte se prevariti – evo kako prepoznati pravi med od lažnog

Ne dajte se prevariti – evo kako prepoznati pravi med od lažnog

Stručnjaci kažu kako pravi, prirodni med nije ljepljiv.

NOVI PRAVILNIK STUPA NA SNAGU

NOVI PRAVILNIK STUPA NA SNAGU

Ova vozila više neće MOĆI DA PROĐU PREGLED, VOZAČI BIJESNI!

Od petka važna promjena za sve vozače: Neposlušnim kazne od 40 do 500 KM

Od petka važna promjena za sve vozače: Neposlušnim kazne od 40 do 500 KM

Od petka 15. novembra na cestama u Bosni i Hercegovini,...

Budućim generacijama prijete doživotni zdravstveni problemi

Budućim generacijama prijete doživotni zdravstveni problemi

Djeca rođena danas suočena su s raznim i doživotnim zdravstvenim...

UVALJUJU NAM MESO KOJE SE U EU SPALJUJE

UVALJUJU NAM MESO KOJE SE U EU SPALJUJE

Od salama "Perutnine Ptuj" možete dobiti rak, ali proizvodi OVE...

Splićanin za 24 minute vožnje motociklom "zaradio" 263 hiljade KM kazni

Splićanin za 24 minute vožnje motociklom "zaradio" 263 hiljade KM kazni

Hrvatski mediji ovih dana pišu o Splićaninu Adrianu P. (19)...