Ispiši ovu stranicu

HAKOM upravo objavio vijest zbog koje se trebaju zabrinuti svi sa starijim televizorima

Odašiljanje televizijskih signala u starom DVB-T MPEG-2 sustavu umjesto 1. srpnja prestat će već od 25. svibnja u pojedinim regijama, a prelazak na novi sustav DVB-T2 H.265/HEVC u cijeloj RH bit će dovršen prije početka Europskog prvenstva u nogometu, odlučio je HAKOM na temelju zahtjeva Odašiljača i veza.

Građani bi trebali do 25. svibnja 2020. prilagoditi svoju opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju, što znači da moraju nabaviti opremu koja podržava novi sustav kako bi mogli primati sliku i ton. Potrebna oprema su VB-T2 H.265/HEVC televizori ili samostalni prijamnici (tzv. Set Top Boxovi) koji podržavaju novi sustav.

O točnoj dinamici prelaska po regijama na novi sustav građane će na vrijeme obavijestiti OIV.

Građani koji televizijske programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja (IPTV platforma nekog od operatora, kabelskog sustava, satelita ili evotv-a) neće morati prilagođavati ili mijenjati svoju opremu.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je odluku o prihvaćanju zahtjeva Odašiljača i veza (OIV) za nešto raniji rok početka korištenja radijskih frekvencija za odašiljanje televizijskih programa u novom DVB-T2 sustavu s H.265/HEVC standardom kodiranja. Novi rok u dozvoli izdanoj OIV-u pomaknut je s 1. srpnja na 25. svibnja 2020., od kada će početi prelazak na novi sustav po odašiljačkim regijama, a prelazak bi trebao završiti prije početka Europskog prvenstva u nogometu, priopćili su iz HAKOM-a.

Trenutačno je u Republici Hrvatskoj u upotrebi stari sustav odašiljanja DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dozvoljava prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti (HD), što će novi sustav omogućiti prije Europskog prvenstva u nogometu, koje se održava od 12. lipnja do 12 srpnja.

Nova TV pozdravlja prelazak na novu tehnologiju

OiIV je u svojem zahtjevu za izmjenom roka pojasnio kako bi zbog interesa javnosti promjenu sustava odašiljanja trebalo obaviti prije samog početka natjecanja, a ne tijekom njegova trajanja, što će osigurati stabilno stanje novog odašiljačkog sustava za vrijeme Europskog prvenstva, ali i druge učinke, kao što je, između ostaloga, slika u HD rezoluciji. Odluka HAKOM-a donesena je nakon provedene javne rasprave.

Nova TV, koja svoj program već dulje vrijeme emitira u HD signalu, pozdravlja prelazak na novu tehnologiju.  ''Nova TV producira i emitira u HD-u već više od 10 godina te mi pozdravljamo skori prelazak na novu tehnologiju digitalne zemaljske platforme čime će svi gledatelji moći uživati u daleko kvalitetnijoj slici što će posebno doći do izražaja u sportskim prijenosima te emisijama naše vlastite produkcije'', rekao je za DNEVNIK.hr direktor tehnike Nove TV Srećko Husnjak.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće