Ispiši ovu stranicu

UKC TUZLA: Na sceni zloupotreba privatne prakse i “pljačkanje” pacijenata

“UKC Tuzla je najbolji zdravstveni centar u BiH”, tako bar kažu. Biti najbolji, među najgorima danas je titula, pa se time hvale neki “akademici” zanemarujući ono što se dešava iza zatvorenih vrata.

U tom “najboljem” UKC-u gdje sve prilagođeno pacijentu na pregled se može čekati i po pet, šest mjeseci jer aparati ne rade, ljekari imaju mnogo pacijenata, a klinike su popunjene pa često nema mjesta ni za oboljele od malignih bolesti.

Dakle, dragi moji planirajte kad ćete se razboliti, da bi stigli na vrijeme dobiti uslugu koju ste platili zdravstvenim osiguranjem i to od onih 12,5% koliko izdvoji svaki poslodavac da bi vam obezbjedio liječenje. Informaciju kako ćete čekati pet mjeseci da vam kažu kako eto trebate UZ, EKG, MR, nalaze krvi, ma do analize sastava kose i sve to čekaš naredne 2 godine, jer jedno čekaš mjesecima, za drugo ne radi aparat, za treće UKC nema reagense.

A u svemu tome profitiraju privatne ordinacije i ljekari sa g…com na dvije stolice.

Nemojte se iznenaditi pitanju: “Imatel vi novaca, znate, dugo se čeka, UKC ne radi tu uslugu, ima kod mene u ordinaciji sve to”! Očekuje kako ćete normalno reagirati i još trebate da mu se zahvalite jer jadan smatra kako vam pomaže, dok krši zakon i iste pacijente iz državne ustanove u kojoj je popunio mjesto dobrog mladog ljekara, prebacuje u svoju ordinaciju od čijih cijena vam se mozak raspe u komadiće.

To što klinike u UKC-u ne rade, njemu baš to treba da vam postavi dijagnozu jer “stručnjak” nema uslove za rad u “najboljoj zdravstvenoj ustanovi”.

U ovoj “najboljoj zdravstvenoj ustanovi” nisu upoznati kako im kolege u gradu od nekih stotinjak hiljada stanovnika imaju ordinacije u kućnoj varijanti i kako, eto baš tu šalju svoje pacijente.

Da vam ne kažem, kako kao takav pacijent imate prednost i za hospitalizaciju i za pretrage, pa takvi ne čekaju 6 mjeseci da se utvrdi uzrok nekog krvarenja.

Jestel se pitali Hipokratovi zakletnici da svi koji čekaju pred Vašim specijalističkim ordinacijama nisu u finansijskoj situaciji da plaćaju preglede i pretrage, jel takvima po vama život luksuz?

Kršenje Hipokratove zakletve znači oduzimanje licence za rad, znači li to da bi po logici i zakonu vama trebalo oduzeti licencu?

Pitali smo i direktora UKC Tuzla, dr. Nešada Hotića, da li mu je poznata zloupotreba privatne prakse i kao primjer naveli odjel Endokrinologije. Na isti nismo dobili odgovor iz “najbolje zdravstvene ustanove”.

U asurdistanskoj klinici umnih ljekara solidarišu se sa kolegama “privatnicima” pa ne prihvataju zahtjev za promjenu ljekara na insistiranje pacijenta.

Tražili smo od medicinske sestre u specijalističkoj ambulanti Endokrinologije promjenu ljekara, na što je ista odgovorila: “Ne uzimaju oni jedni drugima pacijente”.

Upravo na tom odjelu vikendom nećete vidjeti ljekara, samo dežurnu medicinsku sestru. “Stručnjaci se pojavljuju od ponedjeljka do petka” i to samo u jutarnjim vizitama.

Šefica pomenutog odjela, kaže da ne zna kako se to dešava na odjelu koji ona vodi.

Nemojte se iznenaditi ni kad čujete informaciju kako šefic Krdiološke klinike zakazuje sama sebi pacijente, pa vas medicinska sestra pošalje baš “velikoj doktorici” na vrata, kako bi dobili preporučeni termin od predhodnog specijaliste.

Oni u tom začaranom krugu ne vide ništa sporno, čak šta više normalan je, oni samo rade, humni su, a svi ostali prodaju maglu.

Tako onom ko nema novaca za “najbolju zdravstvenu ustanovu i njihove stručnjake” ostaje da pozove Komemorativni centar, eventualno psihologa za pomoć pri prevazilazku zdravstvenih problema, bez usluge Hipokratovih zakletnika.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće