12 Prosinac 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Pred propašću srpska tvornica koja je proizvela najbolju inačicu kalašnjikova

Sindikat Zastava oružja tvrdi da je tvrtka zbog lošeg poslovanja izgubila 150 milijuna eura u posljednjih desetak godina i da ide u propast

U nekadašnjem ponosu jugoslavenske vojne industrije odvija se prava drama. Tvornica iz koje je po mnogima izašla najbolja inačica AK-47 kalašnjikova, koja se proizvodila kao jurišna puška Zastava M70, u Domovinskom ratu bila je poznata kao “srbijanka”, u velikim je problemima.

I druge tvornice u problemima

“Sindikat Zastava oružje traži da se pokrene pitanje odgovornosti za ‘enormno’ zaduživanje tvornice posljednjih godina, uz ocjenu da je neprihvatljivo daljnje propadanje te tvornice. U priopćenju za medije Sindikalne organizacije navedeno je da je u posljednje tri godine tvornica Zastava oružje izgubila 3,8 milijardi dinara, što je više od 30 milijuna eura. Priopćeno je da je rekordan gubitak u poslovanju bio prošle godine, gotovo 1,7 milijardi dinara”, objavila je beogradska Politika navode sindikata tvornice iz koje je stizalo oružje namijenjeno obrani naroda da bi se 90-ih okrenulo protiv naroda čijoj je obrani trebalo služiti.

– Sve se to događa od kada je Ministarstvo obrane u Nadzorni odbor poduzeća delegiralo Ivicu Marjanovića, Amira Osmanagića i Dragana Stankovića koji su o gubitku iz 2017. Skupštinu poduzeća obavijestili godinu dana kasnije – priopćio je Samostalni sindikat te tvornice. Sindikat je naveo i da je Skupština tvrtke bez postavljanja pitanja odgovornosti prihvatila izvještaje o gubicima, iako su oni doprinijeli da ukupni gubitak prijeđe visinu kapitala poduzeća. Sindikat smatra da su toliki gubici posljednjih godina “ozbiljno uzdrmali” to poduzeće jer se ukupne obveze tvornice približavaju iznosu od 17 milijardi dinara, piše Politika.

– Tvornički sustav razoren je stalnim promjenama rukovodećeg kadra, što sve stvara kaotičnu atmosferu zbog svakodnevnog miješanja u nadležnost rukovođenja tvornicom od Nadzornog odbora – citira se dalje priopćenje Sindikata te dodaje navode agencije Beta prema kojem su rezultat takvog upravljanja smanjena zaposlenost, povećano zaduživanje, dugovi dobavljačima, gubitak povjerenja poslovnih partnera u tvornicu koja zapošljava nešto više od dvije i pol tisuće djelatnika, a postoji više od 165 godina. I sada se traži sastanak s ministrom obrane Draganom Vulinom te premijerkom Anom Brnabić.

Iz srbijanskih se medija ne vidi da postoje nekakve reakcije Vučićeve vlade. Sredinom godine Blic je objavio tekst u kojem se navodi veliki porezni dug Zastava oružja koji je novim zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme trebao biti pretvoren u državni dug jer Zastava oružje i jest u 48-postotnom vlasništvu Srbije. Tamo se navodi da je dug tvornice, koja je već cijelo desetljeće najveći porezni dužnik među srbijanskim državnim poduzećima, vjerojatno prešao deset milijardi dinara. I u tom se tekstu potvrđuje da je ukupni dug tvornice oružja iz Kragujevca između 16 i 17 milijardi dinara, odnosno oko 150 milijuna eura.

Samo Gradu Kragujevcu tvornica na ime “režija” duguje 2,8 milijardi dinara. Ne staje sve ni tu. Upravo ovog tjedna pojavila se i vijest da su radnici kragujevačke tvornice ostali i bez – zdravstvenog osiguranja. Dogodilo se to zbog toga što im, doznaje Danas, jedan od rijetkih neovisnih medija u Srbiji, tvorničko poslovodstvo tri posljednja mjeseca nije uplaćivalo doprinose za zdravstveno osiguranje. Ako im se što dogodi, radnici Zastave k doktoru bi morali o svojem trošku. Na to se demantijem oglasio Nadzorni odbor.

– Radnici Zastava oružja i dalje su osigurani, nisu izgubili pravo na besplatno liječenje, a problem koji se javio tijekom dana nastao je zbog nepravodobnog preknjižavanja novčanih sredstava Zastava oružja na računu porezne uprave – njihovo je objašnjenje.

Sve je to dosta čudno, pogotovo jer Zastava oružje nije jedina tvornica srbijanske industrije naoružanja koja je u problemima. Spominju se i, primjerice, tvornice streljiva Sloboda iz Čačka te Prvi partizan iz Užica. Unatoč tome, ukupan je izvoz oružja iz Srbije vrijedan oko 600 milijuna dolara. Srbija je u modernizaciju te industrije uložila 43 milijuna eura, od toga 9,7 milijuna u kragujevačku tvornicu, kako je najavio sam Aleksandar Vučić.

Spomenuti Danas prije dvije godine objavio je tekst pod naslovom “Vojne tvornice u dugovima, hale i oprema zastarjeli”, podsjećajući i na bombardiranje NATO-a u kojem je polovica pogona srušena, a tri su hale još izvan upotrebe. No, po njima, iz tvornice koja je nekada bila oslonac pete vojne industrije na svijetu s godišnjim prihodom od dvije milijarde dolara ipak i dalje izlazi kvalitetno oružje. Ove je godine otvoreno i predstavništvo u SAD-u koje je za njih važno tržište, uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Oružje završilo u Liberiji

Kao glavni razlozi potonuća tvornice koja je proizvela oko četiri milijuna jurišnih pušaka M70 navodi se porezni dug nastao tijekom izolacije u vrijeme Miloševićeva režima, ali i afere Orao iz 2003. godine. Tada je srbijansko oružje preko posrednika izvezeno u Nigeriju, a završilo je u Liberiji koja je bila pod sankcijama Ujedinjenih naroda. Gotovo paradoksalno, danas apsolutni primat u proizvodnji oružja u ovom dijelu svijeta te veliku globalnu važnost ima jedna hrvatska tvrtka, HS Produkt. Nekadašnji ponos Srbije i Jugoslavije, s čijim je karabinima u lov išao i sam Josip Broz Tito i u kojem je proizvedena puška M48, oslonac u nastavi predmeta obrana i zaštita u osnovnim školama, tavori na rubu egzistencije.

Pročitano 47 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Alko-testiranje prije vožnje miljama od BiH

Alko-testiranje prije vožnje miljama od BiH

Bilo bi odlično da BiH slijedi pravila EU, gdje će...

Ova tri grada u RS su najspremnija za razorne zemljotrese

Ova tri grada u RS su najspremnija za razorne zemljotrese

Tri grada u Srpskoj, odnosno Banjaluka, Bijeljina i Prijedor, prednjače...

Vulkan na Novom Zelandu, raste broj nastradalih

Vulkan na Novom Zelandu, raste broj nastradalih

Najmanje petoro ljudi je poginulo, oko 20 povrijeđeno, a nekoliko...

Analiza Euronewsa o BiH: Profit važniji od zdravlja građana

Analiza Euronewsa o BiH: Profit važniji od zdravlja građana

Jedna od vodećih evropskih televizija Euronews objavila je prilog o...

Objavljena Preliminarna rang-lista za poljoprivredno zemljište u općini Orašje

Objavljena Preliminarna rang-lista za poljoprivredno zemljište u općini Orašje

Povjerenstvo za provedbu postupka Javnog poziva o dodjelu u zakup...

AMK Posavac Orašje u kampanji „Zima – zimski uvjeti vožnje“ kontrolirao 109 vozila

AMK Posavac Orašje u kampanji „Zima – zimski uvjeti vožnje“ kontrolirao 109 vozila

AMK Posavac Orašje i ove godine je uspješno realizirao prometno-preventivnu...

Rezultati testiranja iz obrazovanja

Rezultati testiranja iz obrazovanja

BiH na začelju, svaki drugi učenik je funkcionalno nepismen

Prijelomna vijest: Dječji doplatak će porasti za 5 km

Prijelomna vijest: Dječji doplatak će porasti za 5 km

Vlada Županije Posavske sazvala je nakon 27 sjednice 6 press...

Strava u Odžaku: Trojica muškaraca silovali muškarca

Strava u Odžaku: Trojica muškaraca silovali muškarca

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Posavske županije u...

Merkel očitala lekciju iz historije Srbiji i Hrvatskoj: Jasna osuda zločina

Merkel očitala lekciju iz historije Srbiji i Hrvatskoj: Jasna osuda zločina

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je bivši zloglasni nacistički logor...

Hrvatska uvodi način mjerenja brzine na auto cestama koji je u Njemačkoj proglašen – neustavnim!

Hrvatska uvodi način mjerenja brzine na auto cestama koji je u Njemačkoj proglašen – neustavnim!

Ministarstvo unutarnjih poslova ovih dana počelo je postavljati 59 kamera...