26 Svibanj 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Pred propašću srpska tvornica koja je proizvela najbolju inačicu kalašnjikova

Sindikat Zastava oružja tvrdi da je tvrtka zbog lošeg poslovanja izgubila 150 milijuna eura u posljednjih desetak godina i da ide u propast

U nekadašnjem ponosu jugoslavenske vojne industrije odvija se prava drama. Tvornica iz koje je po mnogima izašla najbolja inačica AK-47 kalašnjikova, koja se proizvodila kao jurišna puška Zastava M70, u Domovinskom ratu bila je poznata kao “srbijanka”, u velikim je problemima.

I druge tvornice u problemima

“Sindikat Zastava oružje traži da se pokrene pitanje odgovornosti za ‘enormno’ zaduživanje tvornice posljednjih godina, uz ocjenu da je neprihvatljivo daljnje propadanje te tvornice. U priopćenju za medije Sindikalne organizacije navedeno je da je u posljednje tri godine tvornica Zastava oružje izgubila 3,8 milijardi dinara, što je više od 30 milijuna eura. Priopćeno je da je rekordan gubitak u poslovanju bio prošle godine, gotovo 1,7 milijardi dinara”, objavila je beogradska Politika navode sindikata tvornice iz koje je stizalo oružje namijenjeno obrani naroda da bi se 90-ih okrenulo protiv naroda čijoj je obrani trebalo služiti.

– Sve se to događa od kada je Ministarstvo obrane u Nadzorni odbor poduzeća delegiralo Ivicu Marjanovića, Amira Osmanagića i Dragana Stankovića koji su o gubitku iz 2017. Skupštinu poduzeća obavijestili godinu dana kasnije – priopćio je Samostalni sindikat te tvornice. Sindikat je naveo i da je Skupština tvrtke bez postavljanja pitanja odgovornosti prihvatila izvještaje o gubicima, iako su oni doprinijeli da ukupni gubitak prijeđe visinu kapitala poduzeća. Sindikat smatra da su toliki gubici posljednjih godina “ozbiljno uzdrmali” to poduzeće jer se ukupne obveze tvornice približavaju iznosu od 17 milijardi dinara, piše Politika.

– Tvornički sustav razoren je stalnim promjenama rukovodećeg kadra, što sve stvara kaotičnu atmosferu zbog svakodnevnog miješanja u nadležnost rukovođenja tvornicom od Nadzornog odbora – citira se dalje priopćenje Sindikata te dodaje navode agencije Beta prema kojem su rezultat takvog upravljanja smanjena zaposlenost, povećano zaduživanje, dugovi dobavljačima, gubitak povjerenja poslovnih partnera u tvornicu koja zapošljava nešto više od dvije i pol tisuće djelatnika, a postoji više od 165 godina. I sada se traži sastanak s ministrom obrane Draganom Vulinom te premijerkom Anom Brnabić.

Iz srbijanskih se medija ne vidi da postoje nekakve reakcije Vučićeve vlade. Sredinom godine Blic je objavio tekst u kojem se navodi veliki porezni dug Zastava oružja koji je novim zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme trebao biti pretvoren u državni dug jer Zastava oružje i jest u 48-postotnom vlasništvu Srbije. Tamo se navodi da je dug tvornice, koja je već cijelo desetljeće najveći porezni dužnik među srbijanskim državnim poduzećima, vjerojatno prešao deset milijardi dinara. I u tom se tekstu potvrđuje da je ukupni dug tvornice oružja iz Kragujevca između 16 i 17 milijardi dinara, odnosno oko 150 milijuna eura.

Samo Gradu Kragujevcu tvornica na ime “režija” duguje 2,8 milijardi dinara. Ne staje sve ni tu. Upravo ovog tjedna pojavila se i vijest da su radnici kragujevačke tvornice ostali i bez – zdravstvenog osiguranja. Dogodilo se to zbog toga što im, doznaje Danas, jedan od rijetkih neovisnih medija u Srbiji, tvorničko poslovodstvo tri posljednja mjeseca nije uplaćivalo doprinose za zdravstveno osiguranje. Ako im se što dogodi, radnici Zastave k doktoru bi morali o svojem trošku. Na to se demantijem oglasio Nadzorni odbor.

– Radnici Zastava oružja i dalje su osigurani, nisu izgubili pravo na besplatno liječenje, a problem koji se javio tijekom dana nastao je zbog nepravodobnog preknjižavanja novčanih sredstava Zastava oružja na računu porezne uprave – njihovo je objašnjenje.

Sve je to dosta čudno, pogotovo jer Zastava oružje nije jedina tvornica srbijanske industrije naoružanja koja je u problemima. Spominju se i, primjerice, tvornice streljiva Sloboda iz Čačka te Prvi partizan iz Užica. Unatoč tome, ukupan je izvoz oružja iz Srbije vrijedan oko 600 milijuna dolara. Srbija je u modernizaciju te industrije uložila 43 milijuna eura, od toga 9,7 milijuna u kragujevačku tvornicu, kako je najavio sam Aleksandar Vučić.

Spomenuti Danas prije dvije godine objavio je tekst pod naslovom “Vojne tvornice u dugovima, hale i oprema zastarjeli”, podsjećajući i na bombardiranje NATO-a u kojem je polovica pogona srušena, a tri su hale još izvan upotrebe. No, po njima, iz tvornice koja je nekada bila oslonac pete vojne industrije na svijetu s godišnjim prihodom od dvije milijarde dolara ipak i dalje izlazi kvalitetno oružje. Ove je godine otvoreno i predstavništvo u SAD-u koje je za njih važno tržište, uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Oružje završilo u Liberiji

Kao glavni razlozi potonuća tvornice koja je proizvela oko četiri milijuna jurišnih pušaka M70 navodi se porezni dug nastao tijekom izolacije u vrijeme Miloševićeva režima, ali i afere Orao iz 2003. godine. Tada je srbijansko oružje preko posrednika izvezeno u Nigeriju, a završilo je u Liberiji koja je bila pod sankcijama Ujedinjenih naroda. Gotovo paradoksalno, danas apsolutni primat u proizvodnji oružja u ovom dijelu svijeta te veliku globalnu važnost ima jedna hrvatska tvrtka, HS Produkt. Nekadašnji ponos Srbije i Jugoslavije, s čijim je karabinima u lov išao i sam Josip Broz Tito i u kojem je proizvedena puška M48, oslonac u nastavi predmeta obrana i zaštita u osnovnim školama, tavori na rubu egzistencije.

Pročitano 116 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Napravite kod kuće: Domaći kvasac od samo dva sastojka

Napravite kod kuće: Domaći kvasac od samo dva sastojka

Zbog netašice kvasca na policama trgovina u vrijeme izolacije zbog...

Napravite domaću germu

Napravite domaću germu

Za hljeb vam je potrebno 250 grama pripremljene germe. Pola...

Jaja i orasi – najbolja hrana za mozak

Jaja i orasi – najbolja hrana za mozak

Preporučuje se i zeleno povrće, koje je bogat je izvor...

Želite smršavjeti – jedite med prije spavanja

Želite smršavjeti – jedite med prije spavanja

Na taj način podstičete rad jetre, ubrzava metabolizam koji sagorijeva...

Surutka je pravi eliksir zdravlja

Surutka je pravi eliksir zdravlja

Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju...

Zašto ne smijete jesti banane za doručak?

Zašto ne smijete jesti banane za doručak?

Banane su na samom vrhu izbora zdravih namirnica, pružaju energiju,...

Pet prirodnih pića s umirujućim učinkom

Pet prirodnih pića s umirujućim učinkom

Stres, tjeskoba i nemir postala su stanja s kojima se...

Bijeli luk: Narodni recept za prehladu

Bijeli luk: Narodni recept za prehladu

Poznato je da je bijeli luk izvrstan za održavanje zdravlja...

Kineski kupus: Malo kalorija, mnogo energije

Kineski kupus: Malo kalorija, mnogo energije

Odličan je izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima...

Bolest bijelih mrlja: Vitiligo nije samo oboljenje kože

Bolest bijelih mrlja: Vitiligo nije samo oboljenje kože

Ova bolest ne boli, ne pričinjava fizičku bol, ali psihički...

Heljda snižava pritisak, regulira šećer

Heljda snižava pritisak, regulira šećer

Iako je dobri poznavaoci smatraju nezamjenjivom među zdravim namirnicama, o...

Kafa prija krvnim sudovima

Kafa prija krvnim sudovima

Procjenjuje se kako bolesti srca u svijetu odnose više od...

Kefir snižava krvni pritisak

Kefir snižava krvni pritisak

Redovno ispijanje kefira obnovilo je prirodnu ravnotežu četiri različite bakterije...