Ispiši ovu stranicu

Cijene nafte u padu u svijetu, na bh. crpkama bez promjena

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog tjedna su potonule više od pet posto, što je njihov najveći tjedni pad još od srpnja, ali to vozačima u BiH ne znači apsolutno ništa, jer kod nas do korekcije cjenovnika nije došlo niti je u planu.

Po podatcima objavljenim na portalu Vanjskotrgovinske komore BiH, na početku ovoga tjedna naftni derivati nisu pojeftinili ni fening u odnosu na prošli - benzin 95 košta 2,27, za litru benzina 98 potrebno izdvojiti 2,37, a dizel je 2,32 KM.

Istovremeno, austrijske vozače, čiji se životni standard s našim ne može ni usporediti, obradovala je vijest s benzinskih crpki, jer je gorivo pojeftinilo do tri eurocenta (šest feninga). Pad cijena naftnih derivata, pokazuje analiza "Nezavisnih", zabilježen je i na prodajnim mjestima u još nekim državama, uključujući Dansku, Njemačku, Italiju te NIzozemsku.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS rekli su da korekcija cijena na benzinskim crpkama u Srpskoj nije bilo te da se ne očekuje da će do njih uskoro doći.

"Cijene na svjetskom tržištu u posljednje vrijeme bile su nestabilne i dolazilo je do skokova i padova. Naši distributeri su još ranije nabavili naftu, tako da nisu vršili korekcije", rekli su za "Nezavisne" iz ove grupacije. Kako dodaju, čak i kada je dolazilo do značajnijih skokova cijena na svjetskom tržištu, na ovdašnjim crpkama nije dolazilo do poskupljenja, pa su na taj način kupci dobili gorivo po istim cijenama.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće