Ispiši ovu stranicu

Performans vitezova sa jednonacionalnom ikonografijom na tvrđavi kod Blagaja može prerasti u incident

Koordinacija boračkih i nevladinih organizacija s područja Grada Mostara poslala je saopštenje povodom najavljene manifestacije biciklijade Humskom zemljom koja se treba održati u nedjelju, 22. septembra u Blagaju.

Biciklijada se treba održati u organizaciji Udruge Planinica Mostar i agencije Ero Travel pod pokroviteljstvom Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

U dopisu piše:

-Za planirani sadržaj manifestacije performans vitezova Herceg Stjepana iz Stoca sa jednonacionalnom ikonografijom na lokalitetu tvrđave Starog grada Blagaj smo mišljenja da je skup veoma rizičnog karaktera koji može prerasti u incident neželjenih događanja. Ovakva iskazana bojaznost leži u činjenici da je Blagaj u vrijeme rata bio sklonište za sve protjerane Bošnjake s južnih i istočnih obronaka Humske zemlje te granatiran pokatkad sa nekoliko stotina granata dnevno s Planinice i okolnih brda, pišu u dopisu.

-Iz naprijed navedenih razloga kao i neprihvatanja istinitih i istorijskih činjenica iz bliske prošlosti kao i presuda Međunarodnog suda mišljenja smo da je veoma rano ili bolje reći prekasno za ovakve sadržaje koji neznamo kome mogu slati dobronamjernu poruku. Osim toga na prostoru Blagaja žive nepokolebljivi branitelji Hercegove zaostavštine kojima ni u jednom momentu nije padalo napamet da ruše i razgrađuju, a ne sada da im neko jednostrano tumači historiju i šepuri se u ‘viteškim odorama’.

-Blagaj je od svog postanka svjetski poznata turistička destinacija i svaki dolazak u tom pogledu je prihvaćen i moguć, te tako i biciklijada obilazak svih turističkih znamenitosti, ali bez okupljanja “vitezova” sa čijim smo dosadašnjim okupljanjima i porukama dobro upoznati i ne prihvatamo ih.

- Stanovništvo Blagaja nikad neće prihvatiti planirani skup , te tim povodom pozivamo gradonačelnika Grada Mostara i PU Mostar da reduciraju zakazanu manifestaciju za performans “vitezova Herceg Stjepana” iz Stoca jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva, navode u dopisu.

image
Koordinacija boračkih i nevladinih organizacija, dopis/

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće