Ispiši ovu stranicu

Zapaljeno 15 vikendica: “Pale i Srbima i Bošnjacima, živimo u strahu”

U Upravi policije ZDK kazali su da ne žele u medijima komentarisati dopis koji su dobili iz Maglaja. Načelnik opštine Mirsad Mehinagić također nije pristao na razgovor kako bi pojasnio pomenute navode

U Brusnici kod Maglaja Sretko Pavlović više nema gdje da se skloni od kiše. Njegova vikendica u potpunosti je izgorjela. Godinama je gradio i opremao kuću za odmor od koje je ostalo samo zgarište. Požar se dogodio u julu ove godine.

“Bile su okolo polutice bijelog bora, a unutra cigla zidana. Sve je bilo uređeno, unutra namješteno, a sad nema ništa”, kaže Pavlović za Radio Slobodna Evropa.

Do uništene Pavlovićeve vikendice koja je desetak kilometara udaljena od Maglaja stiže se makadamskim putem i stazama koje su okružene šumom. Njegov objekat nije jedini koji je uništen na području Maglaja na ovaj način.

“Iz mjesne zajednice su naveli da je ona 15. koja je zapaljena. Trebalo je naći odmah počinioca, kad je prva zapaljena. Do dana današnjeg niko nije pronađen”, kaže Pavlović.

U Brusnici se nalazi i vikendica Pavlovićevog prijiatelja Džemala Mehinovića na kojoj su polupani prozori. Pored objekta je posječeno nekoliko stabala voća. To se dogodilo u noći sa 24. na 25. juli, kada je zapaljena i vikendica Sretka Pavlovića. Mehinagić nije želio o tome da govori. Selo Brusnica pripada Mjesnoj zajedici Jablanica. Njeni predstavnici potvrđuju da je u posljednih tri godine u požarima uništeno 15 vikendica.

U ovom dijelu Maglaja status povratnika imaju i Bošnjaci i Srbi, jer su prvo jedni pa drugi tokom rata morali da napuste svoje domove. Nadležnima u Maglaju, lokalnoj i kantonalnoj policiji uputili su protestno pismo.

“Pale se i jednim i drugim. Ali ne smije se dešavat da se ne otkrije ko je. Ima ovdje ljudi koji u vikendicama preko vikenda spavaju. I da ovaj sad zapali vikendicu čovjek bi izgorio”, kaže Radovan Ristić.

U mjesnoj zajednici kažu da su vikendice u ovom kraju uništavane i ranije prije paljevina, zbog kojih su se obratili nadležnima u Maglaju i Zenici.

“Izgorila je prva vikendica bivšeg ministra policije ZDK. Zatim su paljene lovačke vikendice. Izgorila je vikendica jednog našeg poduzetnika, zatim jednog našeg komšije koji radi u Italiji i tako redom da vam ne nabrajam sad”, kaže Zijad Hrnjičić, predsjednik MZ Jablanica.

Zbog uništavanja vikendica i paljnja zastave BiH u naselju Novi šeher i drugih nerasvjetljenih slučajeva načelnik Maglaja je također uputio dopis policiji u Maglaju i Zavidovićima, te MUP-u ZDK u kojem je naveo da su predstavnici lokalne vlasti također ukazivali na postojanje paralelnih policijskih struktura na maglajskom području.

U Upravi policije ZDK kazali su da ne žele u medijima komentarisati dopis koji su dobili iz Maglaja. Načelnik opštine Mirsad Mehinagić također nije pristao na razgovor kako bi pojasnio pomenute navode.

Mještani ističu da žive u strahu, a o svemu opširnije pogledajte u video prilogu Radio Slobodne Evrope:

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće