Ispiši ovu stranicu

Pitam ljude u BiH - je li to ta BiH koja stoji i koja ne može da implementira izborne rezultate

SDS i PDP koji su na vlasti na nivou države se deklarativno zalažu za vojnu neutralnost RS

Predsjednica RS i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da ova partija poštuje Ustav BiH i Ustav Republike Srpske koji tačno propisuju ko šta treba da radi, kako je ko zastupljen, predstavljen, kao i mehanizme zaštite strateški važnih interesa.

Ona je navela da SNSD zna šta treba da radi, ima dogovor sa svojim narodom u RS koji jeste izborna baza za sve njegove političke aktivnosti.

- SNSD je legalista i mi hoćemo da se poštuje i slovo ustava i slovo Dejtona, a Ustav je Aneks četiri Dejtonskog sporazuma - naglasila je Cvijanović, dodavši da RS poštuje političku realnost.

Ona je navela da građani RS imaju svoja prava koja hoće da se poštuju i da ih niko ne remeti u državnoj zajednici kao što je BiH koja je decentralizirana.

- Dok god je BiH ovako koncipirana, mi ćemo to morati da ispoštujemo - poručila je Cvijanović.

Govoreći o Godišnjem nacionalnom programu (ANP), Cvijanović je istakla da je to "jedan politički trik koji se postavlja kao uvjet pred SNSD" koji ima jasan stav o tome.

- SDS i PDP koji su na vlasti na nivou BiH se deklarativno zalažu za vojnu neutralnost RS, a, sa druge strane, na nivou BiH su usvajani dokumenti koji prepoznaju to kretanje ka NATO. Na njima je da odgovore da li je ANP uvjet samo za SNSD ili se odnosi i na njih (SDS i PDP) - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je "političko Sarajevo izabralo dovoljno težak uvjet" koji može dugo da drži u blokadi proces formiranja vlasti na nivou BiH.

- Ovdje se tražio krupan razlog da bi se sudarili sa našim mišljenjem, što je bezobrazno i neproduktivno. To će se obiti o glavu onima koji uvjetuju umjesto da rade. Pitam ljude u BiH - je li to ta BiH, koja stoji i koja ne može da implementira izborne rezultate i u kojoj bi ste vi držali neko predavanje RS? Kako to može da opstane? - upitala je Cvijanović.

Ona je naglasila da je BiH sve ovo vrijeme stagniranja mogla da iskoristi i da nešto izvuče od EU, jer EU hoće prosto partnera koji ima autoritet i kredibilitet koji može da sprovede određene stvari, a ne ovakvu BiH koja tapka u mjestu.

Pročitano 127 puta