15 Listopad 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kockanje kao porok nanosi štetu pojedincu, porodici i cijelom društvu

Ahmed Kulanić, vođa istraživačkog projekta "Motivi, stavovi i percepcije kocke, klađenja i igara na sreću u BiH", iznio je podatke prve faze istraživanja, koje je pokazalo da je osnovni motiv za kockanje ekonomske prirode

Istraživanje o motivima, stavovima i percepciji kocke, klađenja i igrama na sreću u BiH provedeno na uzorku od 1.520 ispitanika od 18 do 77 godina sa područja cijele BiH, pokazuje da 85 posto ispitanika smatra da je kockanje/klađenje ozbiljan rizik, a 74 posto ispitanika smatra da su šanse za dobitak male ili nikakve.

Rezultati istog istraživanja pokazuju da su kocka, klađenje i igre na sreću treći najveći rizik za bosanskohercegovačko društvo koje je odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola.

Ovo ispitivanje proveo je Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice u BiH za borbu protiv ovisnosti kockanja, a rezultate su predstavili rukovodilac Operativnog tima Ismail ef. Smajlović, te vođa Istraživačkog projekta dr. Ahmed Kulanić.

- Cilj je ukazati na opasnost i štetu koju porok kockanja predstavlja prije svega u džematima Islamske zajednice, gradskim i ruralnim područjima. Da bi se porok kockanja zaustavio i suzbio, Islamska zajednica u BiH je donijela odluku da pokrene aktivnosti podizanja svijesti o štetnosti poroka kockanja. Kampanja se zasniva na islamskom postulatu da je kockanje zabranjeno – haram - naglasio je Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove i rukovodilac operativnog tima Rijaseta.

Istakao je da su dosadašnje aktivnosti na planu edukacije o poroku kockanja, predavanja, hutbe, edukativni tekstovi, dale određene rezultate u suzbijanju ovog društvenog zla koje, prema dostupnim podacima, uzrokuje bolest ovisnosti, utječe na živote ljudi, porodica i društva u cjelini.

Rijaset IZ je putem operativnog tima pokrenuo aktivnosti koje argumentima vjere, savremenim pristupom u odvraćanju od zla i upućivanjem na dobro upozorava na opasnost širenja ovisnosti od kockanja i posljedica koje taj porok donosi sa sobom.

Kazao je kako su primarna ciljna skupina prema kojoj su usmjerene aktivnosti muslimani, članovi Islamske zajednice koji se pozivaju da u potpunosti izbjegavaju bilo koji oblik kockanja i klađenja jer je to veliki grijeh, šejtansko djelo i zabranjena aktivnost.

- Dio aktivnosti usmjeren je prema općoj javnosti s ciljem podizanja kritičke svijesti o kockanju kao poroku koji nanosi veliku štetu pojedincu, porodici, cjelokupnom društvu i zajednici. Pored toga, želja nam je da potaknemo određene društvene slojeve, organizacije i institucije sa javnim ovlaštenjima, da budu striktni u primjeni zakonskih propisa koji uređuju ovu oblast, uz mogućnost pooštravanja propisa s ciljem suzbijanja ove pojave – naveo je Smajlović.

Ahmed Kulanić, vođa istraživačkog projekta "Motivi, stavovi i percepcije kocke, klađenja i igara na sreću u BiH", iznio je podatke prve faze istraživanja, koje je pokazalo da je osnovni motiv za kockanje ekonomske prirode.

- U BiH posljednjih nekoliko godina sve je veća dostupnost kocke i igara na sreću, te je samim tim sve učestalija pojava patološkog kockanja. Patološko kockanje stručnjaci smatraju poremećajem kontrole nagona, odnosno, nesposobnošću suzdržavanja od nekog nagona koji istodobno izaziva ugodu osobi, ali je i opasan za nju ili njoj bliske osobe - naglasio je Kulanić.

Istakao je da više od 85 posto ispitanika smatra da je kockanje ili klađenje ozbiljan rizik, među kojima su bingo, sportsko klađenje, jednokratne srećke/strugalice i loto najzastupljeniji vidovi kockanja u BiH.

- Kocka, klađenje i igre na sreću su prepoznati kao treći, najveći rizik po bosanskohercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola - rekao je Kulanić.

Prema njegovim riječima, na pitanje o ličnoj uključenosti u kocku i klađenje 41,8 posto ispitanika je izjavilo da ponekad igra bingo, a slijede ga sportsko klađenje 28,1 posto, jednokratne srećke 26 i loto 23,3 posto.

- Ovo su rezultati prvog kruga istraživanja u sklopu longitudinalne studije o motivima, stavovima i percepciji kocke, klađenja i igara na sreću u BiH. Kompletna studija u štampanom i elektronskom formatu bit će dostupna nakon drugog kruga istraživanja na proljeće 2020. godine - najavio je Kulanić.

Cilj istraživanja bio je utvrđivanje pozicije problema kocke u odnosu na druge rizike po bh. društvo, ali i identifikacija ključnih motiva i indikatora u odnosu na kocku i klađenje.

Predstavljeni su i ključni zaključci istraživanja, zbornik radova "Kocka je zlo", te zvanična internet stranica www.kockajezlo.ba.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv ovisnosti kockanja u sklopu čega su do sada realizovane različite aktivnosti i programi.

Izvor:   Faktor

Pročitano 57 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U crkvama na Raščici i u Orašju obilježen Dan kruha, zahvale za plodove zemlje

U crkvama na Raščici i u Orašju obilježen Dan kruha, zahvale za plodove zemlje

Župe UBDM u Tolisi i bl. Alojzija Stepinca u Orašju...

HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice u Orašju izveo humanitarnu predstavu za Slavena

HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice u Orašju izveo humanitarnu predstavu za Slavena

Humanost posavskog čovjeka ponovno je sinoć pokazana na djelu.

Čudo prirode: Trava iva "od mrtva pravi živa"

Čudo prirode: Trava iva "od mrtva pravi živa"

Postoji vjerovanje da ova trava pomaže u mentalnom i fizičkom...

Ovo su najprljavija mjesta u kući

Ovo su najprljavija mjesta u kući

Kuhinja je mjesto koje u svakom domu ima najviše bakterija....

NAKON ŠTO IH JE AMERIKA NAPUSTILA, KURDIMA STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ

NAKON ŠTO IH JE AMERIKA NAPUSTILA, KURDIMA STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ

Vojne trupe kreću prema sjeveru Sirije kako bi zaustavile turski...

Novi režim putovanja u EU od januara 2021. Godine: Evo šta će nam trebati ako želimo u Hrvatsku

Novi sistem registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne...

Uništite leglo bakterija na telefonu

Uništite leglo bakterija na telefonu

Mnogi nisu ni svjesni toga da je mobilni telefon pun...

Neobične kazne za prekoračenje brzine

Neobične kazne za prekoračenje brzine

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju.

Želite smršati, ovu namirnicu odmah uvrstite u doručak

Želite smršati, ovu namirnicu odmah uvrstite u doručak

Studija objavljena u američkom časopisu "Journal of Clinical Nutrition and...

Koliko je realan rast plata u javnom sektoru?

Koliko je realan rast plata u javnom sektoru?

Minimalno 500, u prosjeku 1000 KM. Cilj je do kojeg...

Ovo je 20 zemalja koje izumiru, BiH je u samom vrhu

Ovo je 20 zemalja koje izumiru, BiH je u samom vrhu

BiH se nalazi na šestom mjestu zemalja za koje se...

U BiH danas i sutra pretežno sunčano, temperatura do 27 stepeni

U BiH danas i sutra pretežno sunčano, temperatura do 27 stepeni

Sunčano uz malu do umjereno oblačnost biće i u srijedu...

Vrijeme

Reklama

plakat promocija cmyk