Ispiši ovu stranicu

U narednom periodu ugodnije temperature, jesen hladnija nego prošla

Dakle, iako se očekuje toplije od uobičajenog, mogući su prodori hladnijeg zraka koji bi mogao donijeti i snijeg na planinskim predjelima, naročito u novembru, rekao je Bakir Krajinović

Nakon vrućina, ulazimo u period koji će u našoj zemlji biti temperaturno, osjetno ugodniji. Prema riječima Bakira Krajinovića, klimatologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda do 10. septembra se prognozira promjenjivo vrijeme sa dugim i intenzivnim sunčanim periodima uz lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine. Dodaje kako će jesen koja nam dolazi biti toplija u odnosu na period 1981-2010. godina, ali hladnija u odnosu na prošlogodišnju.

- U narednom periodu temperature će biti osjetno ugodnije u odnosu na sparne dane koji su iza nas. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od osam do 13 stepeni, na jugu od 13 do 19 stepeni, dnevna temperatura u Bosni će biti 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 stepeni. Što se tiče vikenda koji nam dolazi, u subotu će uglavnom biti sunčano, dok su u nedjelju mogući pljuskovi. Nestabilno vrijeme, uz veće količine padavina očekuje se od 11. do 18. septembra - govori nam Krajinović.

Dodaje kako će u tom periodu očekivane jutarnje temperature u Bosni imati vrijednosti od sedam do 12 stepeni, u Hercegovini do 17 stepeni, a dnevne od 14 do 19 stepeni u Bosni a na prostoru Hercegovine do 26 stepeni.

Dotakli smo se i jeseni.

- Za klimatologe jesen počinje 1. septembra i završava se 30. novembra. U naredna tri mjeseca u Bosni i Hercegovini prognozira se u cjelini nešto toplije, u poređenju sa prosječnim temperaturama za period 1981-2010. godina. Ako pogledamo jesen 2019. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, jesen bi trebalo da bude nešto hladnija, pogotovo u južnim predjelima, a u sjevernim i centralnim približnih temperaturnih vrijednosti. Dakle, iako se očekuje toplije od uobičajenog, mogući su prodori hladnijeg zraka koji bi mogao donijeti i snijeg na planinskim predjelima, naročito u novembru - ispričao nam je Krajinović.

Kaže kako se najviše padavina očekuje u prvoj polovini oktobra, i ukupne količine će biti već u odnosu na jesen 2018. godine.
Izvor: Faktor

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće