Ispiši ovu stranicu

Kosidba skuplja od proizvodnje

Dodatna tri miliona KM za poljoprivredu odgodila tužbe protiv Vlade FBiH

Da li smo otvorili dobar dijalog sa Vladom i premijerom, pokazat će se u naredna dva-tri mjeseca, kaže Džubur, dok Bićo ističe da je Predstavnički dom PFBiH u utorak pokazao dobru volju

Iako su Udruženje poljoprivrednika FBiH i Odbor za poljoprivredu Predstavničkog doma PFBiH prijetili tužbama Vladi zbog nepoštivanja Zakona o poticajima koji nalaže da tri do šest posto budžeta ide za poljoprivredu, ipak je želju za tužbom primirila odluka Vlade da se rebalansom budžeta obezbijede dodatna tri miliona KM za poljoprivredu.

Otvoren dijalog

U Odboru ovo vide kao popriličan stimulans i početak kvalitetnog dijaloga s Vladom i premijerom.

- Zaključkom je odobren transfer nižim nivoima u FBiH, odnosno općinama, a riječ je o tri miliona KM u svrhu poboljšanja biljne proizvodnje, kazao nam je predsjednik Odbora Ahmed Džubur.

Odbor na čijem je čelu prvi put se aktivno pozabavio time što se u FBiH godinama ne poštuje Zakon o poticajima. Puno više od ova tri miliona, dodaje Džubur, jeste promjena odnosa prema poljoprivredi od ključnih faktora koji kreiraju budžetsku godinu.

- Istrajavat ćemo na tome da poljoprivrednici kroz rebalans u nastavku godine dobiju i preostalih sedam posto. Do kraja godine može biti 10 rebalansa, a može da ih ne bude nikako. Sve zavisi od toga kako će se kretati budžetska godina. Mi nećemo stajati nijedan dan i već smo krenuli po općinama, da vidimo koje su od njih najviše zakinute za taj iznos. Dakle, nemamo vremenski okvir od pet dana ili tri mjeseca do kojeg ćemo čekati da se rebalansom ispoštuje Zakon o poticajima, prije nego tužimo Vladu FBiH. Da li smo otvorili dobar dijalog sa Vladom i premijerom, pokazat će se u naredna dva-tri mjeseca, podvlači Džubur.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da je Predstavnički dom PFBiH u utorak pokazao dobru volju, te da će sačekati s tužbom i to do kraja godine, dok ne vide šta će biti s rebalansom budžeta i da li će se dodatno obezbijediti tri do pet miliona.

“Ako ne bude ništa, vjerovatno ćemo tužiti Vladu FBiH”, ističe on.

Prema riječima Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a, poticaji u ovom entitetu iznose četiri posto budžeta, te upozorava kako se ni u ovom slučaju ne poštuje zakon, jer bi poticaji trebali biti šest posto.

- Na to smo ukazivali svake godine, ali para fali uglavnom za poljoprivredu. Obraćali smo se Ustavnom sudu RS-a i dobili smo odgovor da tužba nema svrhe, jer je prošla godina od kreiranja budžeta. Ne samo u RS-u već u čitavoj zemlji treba posvetiti veću pažnju poljoprivredi. Ovakva politika je dovela do toga da u selima nema nikoga, a redovi pred ambasadama sve su veći, ističe Usorac.

Dodaje kako u BiH ima 40.000 proizvođača hrane, a 200 i nešto hiljada državnih službenika. Pitanje je, kaže, da li možemo s ovakvom politikom zadržati mlade u zemlji.

- Budžet za poljoprivredu u BiH je 150 miliona KM, a 200 miliona za košenje bankina pored puteva i autoputeva. Da li je moguće da nas košta više košenje bankina nego proizvodnja hrane, pita se Usorac.

Neodrživ sistem

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Željko Šain komentarisao je sistem poticaja za poljoprivredu u BiH, posebno u FBiH. Kazao nam je da je sistem teško održiv.

“Sve se urotilo protiv poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje, a znamo da je to jedan od glavnih segmenata u privrednom razvoju zemlje. Pogotovo za BiH i zato bi Vlada trebala maksimalno ozbiljno pričati o tom pitanju, da ne kasni sa isplatom poticaja”, kaže Šain.

Naglašava da za poljoprivrednike nije bitna količina nego i redovnost isplate, jer bi se onda poljoprivrednici znali orijentisati kojeg dana u mjesecu dobijaju sredstva, kako bi po tome radili.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće