15 Listopad 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Rukuju hranom, a nisu išli na sanitarni pregled

Nije rijetkost da radnici u objektima koji služe i prodaju hranu, poput restorana, roštiljnica i mesnica, nisu obavili redovni sanitarni pregled.

Zapravo, to je jedna od najčešćih nepravilnosti konstatovanih u Srpskoj, gdje su republički veterinarski inspektori, te njihove kolege za hranu, u proteklih šest mjeseci, u unutrašnjem nadzoru, obavili 900 kontrola, a u njih čak 340 utvrđeni su različiti propusti.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Inspektoratu RS, pod lupom su bili restorani, roštiljnice, prodavnice, marketi, mesnice, sabirna mjesta za mlijeko, klaonice, pakirni centri za jaja i drugi.

"U 340 kontrola utvrđeni su različiti propusti, te je subjektima izrečena 331 upravna mjera kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 115 prekršajnih naloga u vrijednosti 100.850 KM", rekli su nam u Inspektoratu Srpske.

U okviru redovnih preventivnih kontrola inspektori provjeravaju higijenske uslove objekta i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih, dokaze o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji lica koja rade s hranom...

"Nepravilnosti koje su inspektori najčešće konstatovali odnosile su se na to da zaposlena lica koja rukuju hranom nisu obavila redovni sanitarni pregled, nisu pohađala dodatnu edukaciju o higijeni hrane, subjekti nisu redovno vršili ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, te nedostatke na deklaracijama i pratećoj dokumentaciji", pojasnili su u Inspektoratu Srpske.

U slučajevima kada se utvrdi da hrana ne ispunjava propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, inspektori naređuju njeno uništavanje.

"U prvom polugodištu ove godine po nalogu republičke inspekcije uništeno je 1.052 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka upotrebe. Najčešće su to proizvodi koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično", pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Inače, pored republičkih, i opštinske i gradske inspekcije u dijelu svojih nadležnosti u objektima u kojima se prometuje i uslužuje hrana na godišnjem nivou izvrše nekoliko hiljada kontrola.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS ističe da, pogotovo u lokalima poput restorana, hranu konzumira veliki broj korisnika, tako da se o higijenskim uslovima, te ispravnosti svih namirnica strogo mora voditi računa.

"Pogotovo se to odnosi na letnje mesece, kada mogu da nastupe vrlo negativne posledice, odnosno trovanja, a nije redak slučaj da se to i dešavalo", rekao je Petrović.

I u Inspektoratu RS kažu da s vrućinama u objektima u kojima se proizvodi i prometuje hrana postoji veći rizik od bržeg razmnožavanja bakterija.

"U cilju preventivnog djelovanja praksa inspekcije za hranu, kako republičke, tako i opštinske, je da se u ovom periodu intenziviraju kontrole objekata brze hrane, poslastičarnica, objekata u kojima se proizvodi sladoled, restorana, roštiljnica i slično", uvjeravaju iz Inspektorata Srpske.

Obavezni ispitivati hranu

Svi objekti u kojima se priprema i poslužuje hrana dužni su da u skladu sa Zakonom o hrani putem laboratorija ispituju sirovine i gotove proizvode najmanje jedanput mjesečno ili češće ako to naredi inspektor, te da o rezultatima ispitivanja vode evidenciju, koju moraju predočiti inspektoru tokom kontrole.

"Utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane je mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, propusti u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilna manipulacija hranom i slično", kažu u Inspektoratu Srpske.

Pročitano 70 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U crkvama na Raščici i u Orašju obilježen Dan kruha, zahvale za plodove zemlje

U crkvama na Raščici i u Orašju obilježen Dan kruha, zahvale za plodove zemlje

Župe UBDM u Tolisi i bl. Alojzija Stepinca u Orašju...

HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice u Orašju izveo humanitarnu predstavu za Slavena

HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice u Orašju izveo humanitarnu predstavu za Slavena

Humanost posavskog čovjeka ponovno je sinoć pokazana na djelu.

Čudo prirode: Trava iva "od mrtva pravi živa"

Čudo prirode: Trava iva "od mrtva pravi živa"

Postoji vjerovanje da ova trava pomaže u mentalnom i fizičkom...

Ovo su najprljavija mjesta u kući

Ovo su najprljavija mjesta u kući

Kuhinja je mjesto koje u svakom domu ima najviše bakterija....

NAKON ŠTO IH JE AMERIKA NAPUSTILA, KURDIMA STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ

NAKON ŠTO IH JE AMERIKA NAPUSTILA, KURDIMA STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ

Vojne trupe kreću prema sjeveru Sirije kako bi zaustavile turski...

Novi režim putovanja u EU od januara 2021. Godine: Evo šta će nam trebati ako želimo u Hrvatsku

Novi sistem registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne...

Uništite leglo bakterija na telefonu

Uništite leglo bakterija na telefonu

Mnogi nisu ni svjesni toga da je mobilni telefon pun...

Neobične kazne za prekoračenje brzine

Neobične kazne za prekoračenje brzine

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju.

Želite smršati, ovu namirnicu odmah uvrstite u doručak

Želite smršati, ovu namirnicu odmah uvrstite u doručak

Studija objavljena u američkom časopisu "Journal of Clinical Nutrition and...

Koliko je realan rast plata u javnom sektoru?

Koliko je realan rast plata u javnom sektoru?

Minimalno 500, u prosjeku 1000 KM. Cilj je do kojeg...

Ovo je 20 zemalja koje izumiru, BiH je u samom vrhu

Ovo je 20 zemalja koje izumiru, BiH je u samom vrhu

BiH se nalazi na šestom mjestu zemalja za koje se...

U BiH danas i sutra pretežno sunčano, temperatura do 27 stepeni

U BiH danas i sutra pretežno sunčano, temperatura do 27 stepeni

Sunčano uz malu do umjereno oblačnost biće i u srijedu...

Vrijeme

Reklama

plakat promocija cmyk