22 Kolovoz 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Rukuju hranom, a nisu išli na sanitarni pregled

Nije rijetkost da radnici u objektima koji služe i prodaju hranu, poput restorana, roštiljnica i mesnica, nisu obavili redovni sanitarni pregled.

Zapravo, to je jedna od najčešćih nepravilnosti konstatovanih u Srpskoj, gdje su republički veterinarski inspektori, te njihove kolege za hranu, u proteklih šest mjeseci, u unutrašnjem nadzoru, obavili 900 kontrola, a u njih čak 340 utvrđeni su različiti propusti.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Inspektoratu RS, pod lupom su bili restorani, roštiljnice, prodavnice, marketi, mesnice, sabirna mjesta za mlijeko, klaonice, pakirni centri za jaja i drugi.

"U 340 kontrola utvrđeni su različiti propusti, te je subjektima izrečena 331 upravna mjera kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 115 prekršajnih naloga u vrijednosti 100.850 KM", rekli su nam u Inspektoratu Srpske.

U okviru redovnih preventivnih kontrola inspektori provjeravaju higijenske uslove objekta i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih, dokaze o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji lica koja rade s hranom...

"Nepravilnosti koje su inspektori najčešće konstatovali odnosile su se na to da zaposlena lica koja rukuju hranom nisu obavila redovni sanitarni pregled, nisu pohađala dodatnu edukaciju o higijeni hrane, subjekti nisu redovno vršili ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, te nedostatke na deklaracijama i pratećoj dokumentaciji", pojasnili su u Inspektoratu Srpske.

U slučajevima kada se utvrdi da hrana ne ispunjava propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, inspektori naređuju njeno uništavanje.

"U prvom polugodištu ove godine po nalogu republičke inspekcije uništeno je 1.052 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka upotrebe. Najčešće su to proizvodi koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično", pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Inače, pored republičkih, i opštinske i gradske inspekcije u dijelu svojih nadležnosti u objektima u kojima se prometuje i uslužuje hrana na godišnjem nivou izvrše nekoliko hiljada kontrola.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS ističe da, pogotovo u lokalima poput restorana, hranu konzumira veliki broj korisnika, tako da se o higijenskim uslovima, te ispravnosti svih namirnica strogo mora voditi računa.

"Pogotovo se to odnosi na letnje mesece, kada mogu da nastupe vrlo negativne posledice, odnosno trovanja, a nije redak slučaj da se to i dešavalo", rekao je Petrović.

I u Inspektoratu RS kažu da s vrućinama u objektima u kojima se proizvodi i prometuje hrana postoji veći rizik od bržeg razmnožavanja bakterija.

"U cilju preventivnog djelovanja praksa inspekcije za hranu, kako republičke, tako i opštinske, je da se u ovom periodu intenziviraju kontrole objekata brze hrane, poslastičarnica, objekata u kojima se proizvodi sladoled, restorana, roštiljnica i slično", uvjeravaju iz Inspektorata Srpske.

Obavezni ispitivati hranu

Svi objekti u kojima se priprema i poslužuje hrana dužni su da u skladu sa Zakonom o hrani putem laboratorija ispituju sirovine i gotove proizvode najmanje jedanput mjesečno ili češće ako to naredi inspektor, te da o rezultatima ispitivanja vode evidenciju, koju moraju predočiti inspektoru tokom kontrole.

"Utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane je mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, propusti u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilna manipulacija hranom i slično", kažu u Inspektoratu Srpske.

Pročitano 32 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U O.Luci obilježena 27.obljetnica legendarne bitke „Boj na Galićima“

U O.Luci obilježena 27.obljetnica legendarne bitke „Boj na Galićima“

Odavanjem počasti poginulim braniteljima Oštre Luke obilježena je 27.obljetnica „Boja...

Ugledni poduzetnici iz dijaspore o iskustvima iz gospodarstva

Ugledni poduzetnici iz dijaspore o iskustvima iz gospodarstva

Poznati su govornici ili uvodničari svjetskog kongresa dijaspore koji će...

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

Gradilište i kamen temeljac blagoslovit će u ponedjeljak, 8. srpnja...

Zbog vrućina nužno da pregledate kućne, ali i instalacije na farmama

Zbog vrućina nužno da pregledate kućne, ali i instalacije na farmama

Kada se govori o povijesnim činjenicama koje Tolisu čine posebnim...

Dominkovići s 256 darivanja nastavljaju svoju misiju

Dominkovići s 256 darivanja nastavljaju svoju misiju

Orašje je bilo domaćin 19. druženja dragovoljnih davatelja krvi koje...

Mađari preko BiH na put dalek 400 km: Ovdje kupujemo za odmor jer uštedimo

Mađari preko BiH na put dalek 400 km: Ovdje kupujemo za odmor jer uštedimo

Na ulasku u BiH najviše se čeka zbog propusta putnika...

Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Tu se nalazi najopasnija zgrada na našem kontinentu, a u...

Hrvatsku uništavaju komunisti od osnutka zemlje do danas!

Hrvatsku uništavaju komunisti od osnutka zemlje do danas!

“I dok se u baltičkim državama, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i...

Hrvatski mediji o padu broja turista: Da li je vrijeme za korekciju cijena?

Hrvatski mediji o padu broja turista: Da li je vrijeme za korekciju cijena?

Je li došlo vrijeme, nakon ponovnog buđenja grčkog i turskog...

Borovnicama usporite starenje

Borovnicama usporite starenje

Muškarci i žene nemaju iste navike kada je riječ o...

Bojite se letenja?

Ovo su informacije uz koje ste korak bliže pobjeđivanju straha

Vrijeme