Ispiši ovu stranicu

Radnici Aluminija prosvjedovali pred HDZ-om: Mostarom se orilo, Dragane lopove

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, napustio je sastanak koji se održao u krugu firme “Aluminij” i nije se obratio medijima, prenosi portal Vijesti.ba

Sastanku su prisustvovali predstavnici uprave, Nadzornog odbora i sindikata te ministrica Jelka Milićević.

Romeo Biokšić, predstavnik Sindikata, rekao je kako krivaca ima mnogo za ovakvu situaciju, no kako su najmanji krivci radnici.
”Iznijeli smo svoje zahtjeve pred Čovićem”, kazao je Biokšić i naglasio kako vjeruje da će se radnici htjeti vratiti na svoja radna mjesta.

Prilikom ranijeg izlaska Čovića iz centrale HDZ-a letjele su flaše, a nekoliko njih je pogodili njegov automobil.

Dvije osobe privedene su nakon incidenta i obračuna s policijom na protestu radnika Aluminija ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru.

Pero Bebek je kazao nakon sastanka da opcija stečaja Aluminija više nije u optucaju te da im je obećano novo rješenje, a da ni on nije siguran koje.

“Rečeno nam je da će se brzo riješiti problem odlaska radnika u mirovine i otplate kredita, te da u nekom dugoročnom periodu možemo očekivati neki boljitak”, kazao je on.

Radnici smatraju da su im ponovo data lažna i nerealna obećanja kako bi se smirilo njihovo nezadovoljstvo.

Na pitanje novinara kako je moguće da im Dragan Čović obeća da firma neće ići u stečaj, predstavnik radnika Romeo Biokšić je kazao kako ne zna.

“Do sada nam je više puta obećano svašta, pa nije ispunjeno, da li će i sada biti tako, ne znamo”, kazao je on.
Podsjetimo, radnici Aluminija i građani danas su ispred zgrade HDZ-a pali svijeće i uzvijekivali ”Lopovi!”, ”Dragane, lopove!” ”..

Uz radnike je stala predsjednica Hrvatske. Naime, Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se vezano uz gašenje proizvodnje u mostarskoj tvornici Aluminij.

“Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke. Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH”, kazala je Grabar-Kitarović.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće