15 Listopad 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Savjet ministara koči izgradnju mosta na Savi

Iako je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH još u martu ove godine Savjetu ministara BiH uputilo Informaciju o aktivnostima koje se sprovode na projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd - Sarajevo, ona još nije došla na dnevni red i dva puta je skidana, što u značajnoj mjeri usporava ovaj projekat, posebno najavljenu izgradnju mosta koji će spojiti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu kod Rače.

Usvajanje ove informacije preduslov je za potpisivanje međudržavnog sporazuma, kojim bi trebalo da se definišu tačka spajanja autoputa na granici Srbije i BiH kao i definisanje položaja i statusa graničnog prelaza.

"Ovo nije prvi slučaj i skoro ista situacija bila je i s realizacijom projekta izgradnje zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac - Ljubovija", rekao je "Nezavisnim" Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Inače, projekat izgradnje graničnog prelaza na mostu Bratunac - Ljubovija duže od godinu dana je opstruisan, a Savjet ministara BiH i Vlada Republike Srpske optuživali su jedni druge za opstrukciju. Suština je bila u tome da, kao što je sada slučaj s mostom kod Rače, nije bilo međudržavnog sporazuma, tako da iako je most napravljen prije skoro dvije godine, još nije u funkciji.

U ovom ministarstvu kažu da su još u maju uputili inicijativu i pisali urgenciju nadležnim institucijama da se pokrenu aktivnosti kako bi što prije Srbija i BiH zaključile međudržavni sporazum, ali dosad nisu dobili nijedan odgovor na dopis.

"Radi se o međudržavnom sporazumu, što podrazumijeva dugotrajnu proceduru s obzirom na to da treba da prođe i Vladu Srbije, Savjet ministara BiH, parlament BiH itd. i to može da traje jako dugo. Nije nam jasno zbog čega se ta informacija ne usvaja i ne pokreće procedura kako bismo što prije počeli s tim projektom", rekla je za "Nezavisne"  Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Vlada Srbije još ranije je najavila da će otpočeti radove na autoputu od Beograda do Sarajeva, a prvi radovi na ovoj dionici trebalo bi da počnu ovog ljeta od Kuzmina do Sremske Rače. Ova dionca duga je 17 kilometara i gradiće je turska kompanija "Tasyapi", a vrijednost radova na ovom projektu biće oko 220 miliona evra, s tim da će za samu izgradnju novog mosta preko Save biti potrošeno oko 100 miliona evra i u potpunosti će ga finansirati Srbija.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH u petak smo pokušali saznati zbog čega je Informacija o aktivnostima koje se sprovode na projketu izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd - Sarajevo dva puta skinuta sa dnevnog reda , ali nismo uspjeli.

"Informacija je skidana dva puta sa dnevnog reda, zadnji put sa dnevnog reda sjednice koja je održana u utorak. Izgovor je da se povlači na doradu, a u stvari radi se o tome da Federacija još nije uradila ništa kada je u pitanju taj projekat povezivanja Beograda i Sarajeva pa se sada vjerovatno čeka da oni nešto urade po tom pitanju i da se neke stvari pokrenu", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Milionski projekti na čekanju zbog nerada

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, rekla je da zbog nerada u Sarajevu stoje projekti milionske vrijednosti, a jedan od njih je Projekat energetske efikasnosti u BiH.

Ovaj projekat finansira se kreditnim zaduženjem Republike Srpske prema Svjetskoj banci i Narodna skupština usvojila je Odluku o prihvatanju zaduženja za drugu fazu u iznosu od deset miliona evra, ali da to ništa ne vrijedi kada vlast na nivou BiH nije formirana i ne može biti potpisan supsidijarni ugovor za taj kredit, niti ga ima ko ratifikovati.

"Nadamo se da će ta sredstva biti operativna u ovoj godini, ali sada cijeli proces koči neformiranje vlasti na nivou BiH i zastoj koji je evidentan u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mi smo sve svoje obaveze izvršili", rekla je Golićeva.

Dosad su obnovljena 33 objekta u 20 opština u Republici Srpskoj, čija je vrijednost 17 miliona KM, u planu je da do 2023. godine, do kada je predviđeno da traje druga faza projekta, energetski bude obnovljeno još 30 do 40 javnih objekata, a prioritet će, kako je rekla Golićeva, imati opštine koje nisu bile obuhvaćene prvom fazom.

Pročitano 87 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U crkvama na Raščici i u Orašju obilježen Dan kruha, zahvale za plodove zemlje

U crkvama na Raščici i u Orašju obilježen Dan kruha, zahvale za plodove zemlje

Župe UBDM u Tolisi i bl. Alojzija Stepinca u Orašju...

HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice u Orašju izveo humanitarnu predstavu za Slavena

HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice u Orašju izveo humanitarnu predstavu za Slavena

Humanost posavskog čovjeka ponovno je sinoć pokazana na djelu.

Čudo prirode: Trava iva "od mrtva pravi živa"

Čudo prirode: Trava iva "od mrtva pravi živa"

Postoji vjerovanje da ova trava pomaže u mentalnom i fizičkom...

Ovo su najprljavija mjesta u kući

Ovo su najprljavija mjesta u kući

Kuhinja je mjesto koje u svakom domu ima najviše bakterija....

NAKON ŠTO IH JE AMERIKA NAPUSTILA, KURDIMA STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ

NAKON ŠTO IH JE AMERIKA NAPUSTILA, KURDIMA STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ

Vojne trupe kreću prema sjeveru Sirije kako bi zaustavile turski...

Novi režim putovanja u EU od januara 2021. Godine: Evo šta će nam trebati ako želimo u Hrvatsku

Novi sistem registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne...

Uništite leglo bakterija na telefonu

Uništite leglo bakterija na telefonu

Mnogi nisu ni svjesni toga da je mobilni telefon pun...

Neobične kazne za prekoračenje brzine

Neobične kazne za prekoračenje brzine

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju.

Želite smršati, ovu namirnicu odmah uvrstite u doručak

Želite smršati, ovu namirnicu odmah uvrstite u doručak

Studija objavljena u američkom časopisu "Journal of Clinical Nutrition and...

Koliko je realan rast plata u javnom sektoru?

Koliko je realan rast plata u javnom sektoru?

Minimalno 500, u prosjeku 1000 KM. Cilj je do kojeg...

Ovo je 20 zemalja koje izumiru, BiH je u samom vrhu

Ovo je 20 zemalja koje izumiru, BiH je u samom vrhu

BiH se nalazi na šestom mjestu zemalja za koje se...

U BiH danas i sutra pretežno sunčano, temperatura do 27 stepeni

U BiH danas i sutra pretežno sunčano, temperatura do 27 stepeni

Sunčano uz malu do umjereno oblačnost biće i u srijedu...

Vrijeme

Reklama

plakat promocija cmyk