Ispiši ovu stranicu

Od danas skuplje cestarine, ali ni to nije sve!

Uz veće cijene, na autocestama bi vas mogle dočekati i prve sezonske gužve

Od danas se primjenjuju sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) pa će za pojedine skupine vozila cijene porasti za 10 posto.

Sezonske cijene cestarina primjenjuju se za I.A te I. i II. skupinu vozila, dok se na III. i IV. skupinu vozila poskupljenje ne primjenjuje.

Tako će, primjerice, cijena cestarine na relaciji Zagreb - Dugopolje (Split) za I. skupinu vozila odnosno osobne automobile porasti sa 181 na 200 kuna, Zagreb - Karlovac s 19 na 21 kunu, Zagreb - Rijeka sa 70 na 77 kuna, a Zagreb - Lipovac sa 128 na 141 kunu.

Iz HAC-a podsjećaju da je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali i da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa autocestama ostvaruje u ljetnim mjesecima. Štoviše, na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Opravdavajući poskupljenje, ističu i da se u ukupnom prometu vozila najveći udio odnosi upravo na I.A, I.i II. skupinu, odnosno na motocikle, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kampere.

Po nedavno iznesenim podacima, prihodi od cestarine na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a od početka godine do 10. lipnja premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego u isto vrijeme lani. Autocestama je u tom razdoblju prošlo oko 22 milijuna vozila, milijun više nego u isto vrijeme lani, rekao je na ovotjednom brifingu za novinare predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan.

Uprava HAC-a, inače, ove godine očekuje petpostotno povećanje prometa u odnosu na lanjsku sezonu.

Iz HAC-a danas priopćili da prema njihovom kalendaru turistička sezona počinje 17. lipnja, ali da već tijekom ovog vikenda očekuju pojačani promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji. (Hina)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće