Ispiši ovu stranicu

Realna opasnost: BiH prijete snažne ljetne oluje, vjetrovi i tuče

Opasnosti od ovakvih ekstremnih vremenskih nepogoda svakako ne idu u korist brojnim poljoprivrednim proizvođačima koji ovog proljeća muku muče s viškom vlage, ali i poplavama

Pznati američki meteorološki servis AccuWeather za šire područje Balkana predviđa prilično ekstremne vremenske prilike ovog ljeta, ali, suprotno očekivanjima, ne bi se trebalo raditi o dugotrajnim toplinskim valovima na koje je stanovništvo BiH i okolnih zemalja naviknulo, već o drugoj vrsti ekstrema, piše Večernji list BiH.

Naime, za područje Balkanskog poluotoka, uključujući BiH, predviđanja idu u smjeru mogućnosti povremenog olujnog nevremena s grmljavinama.

Eric Leister, meteorolog-senior na servisu AccuWeather, u svojoj je analizi, između ostalog, naveo da se najčešća nevremena i nepogode mogu očekivati diljem Balkanskog poluotoka, pri čemu, kako je upozorio, postoji i niz prijetnji, počevši od bujičnih poplava, preko opasnih vjetrova i tuče, pa čak i do pojave izoliranih tornada.

Ovakve ljetne oluje mogle bi posebno ugroziti Srbiju, Rumuniju, Bugarsku i Grčku. Istovremeno, servis navodi i da područje Balkana ipak neće zaobići i toplinski valovi, no bit će ograničenog trajanja i intenziteta.

Opasnosti od ovakvih ekstremnih vremenskih nepogoda svakako ne idu u korist brojnim poljoprivrednim proizvođačima koji ovog proljeća muku muče s viškom vlage, ali i poplavama. Naime, situacija cijelog proljeća nije naklonjena poljoprivrednicima; hladno vrijeme, kao i visoka razina vlage u tlu, doveli su do toga da usjevi nisu ni iznikli koliko su trebali.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije, nedavno je potvrdio da će zbog vlažnog proljeća, ali i poplava koje su pogodile određene krajeve BiH, doći do poskupljenja hrane, podsjetivši da je već ranije došlo do poskupljenja sjemena, odnosno sadnog materijala. Zbog činjenice da će se zbog vlage u tlu trebati presijavati, očekuje se da će hrana dodatno poskupjeti, a ako bi na ovako tešku situaciju došli i novi ekstremi u vidu tuče i jakog vjetra, jasno je da poljoprivrednoj proizvodnji u BiH prijeti još jedna potencijalna nedaća koja bi mogla narušiti krhak sustav.

Vrućine

S druge strane, toplinski valovi snažnijeg intenziteta ovog bi ljeta trebali biti izraženiji na području zapadne i centralne Evrope, a posebno se navode područja od Pirineja, preko južnog dijela Francuske, sjevera Italije, pa do Mađarske i Poljske. U istom kontekstu posebno se upozorava na činjenicu da je proljeće bogato kišom dovelo do bujanja vegetacije, što sa sobom nosi i visok rizik od požara.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće