04 Lipanj 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

NEVRIJEME U BIH

Pratimo stanje po opštinama i gradovima, ovo su najnovije informacije sa terena

Hidrometeorološka situacija u Republici Srpskoj jutros je nešto povoljnija nego protekle noći, rekao je Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

"U rejonu Banjaluke kiša je prestala, pa je ponovo počela da pada, ali nivo rijeka Vrbas i Vrbanja je u opadanju. Od ponoći do jutros, nivo Vrbanje opao je za 83 centimetra, a opadanje nivoa Vrbasa iznosi 26 centimetara i izvan je kote vanredne odbrane od poplava", naveo je Stojanović.

On je istakao da je značajno da je kompletan rezervni sastav Civilne zaštite grada Banjaluka angažovan u Čelincu, gdje nivo Vrbanje opada, a rijeka Јošavka se još nije izlila.

Prema njegovim riječima, na ovim zadacima angažovani su policajci i vatrogasci.

Stojanović dodaje da je u Prijedoru nivo Sane u porastu i na koti je vanredne odbrane od poplava, koja iznosi 460 centimetara.

On naglašava da su sve raspoložive snage na terenu i preduzimaju mjere zaštite.

"U Novom Gradu vodostaj rijeka Une i Sane raste i proglašen je stepen redovne odbrane od poplava. I u Kostajnici je proglašena mjera vanredne odbrane od poplava, ali nema podataka o značajnijem izlivanju",  kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima, ni rijeka Spreča trenutno ne predstavlja opasnost za stanovništvo, a i Usora je u tendenciji povlačenja, mada je još na tom području poplavljeno sedamdesetak objekata, a i neki lokalni putevi su neprohodni.

Stojanović upozorava da je u Tesliću najveći problem voda za piće. "Specijalizovane jedinice Republičke uprave Civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta, prema nalogu direktora /Mileta Međeda/, nalaze se u Banjaluci i čekaju na izvršenje zadatka", rekao je Stojanović.

On je naveo da je nivo Bosne u Doboju, prema posljednjem mjerenju, iznosio 413 centimetara, što je pad od četiri centimetra u odnosu na pretposljednje mjerenje, dodavši da kota vanredne odbrane od poplave na ovom području iznosi 450 centimetara.

On je dodao da je na područje Kozarske Dubice upućeno 1.500 vreća za pijesak, 1.000 vreća za Kostajnicu i isto toliko za Novi Grad.

"Što se tiče Republičke uprave Civilne zaštite, mi smo već od 8. maja u pojačanom režimu rada i intenzivno obavljamo svoje obaveze i zadatke",  rekao je Stojanović.

SITUACIJA U BANJALUCI SE SMIRUJE Vrbas u opadanju

Nakon teške noći u kojoj je nekoliko banjalučkih naselja djelimično poplavljeno, danas je situacija mnogo bolja.

Kako javlja novinar Buka portala koji je na terenu nivo rijeke Vrbas je jutros manji u odnosu na sinoć. To su potvrdili i mještani naselja Trapisti i Lazarevo koji su i najugroženiji.

Ipak, mnogi od njih i dalje strahuju, a kako kažu probleme mogu napraviti i male rječice i potoci, te se stoga svi uzdaju da će kiša prestati da pada. 

Da je danas situacija bolja potvrdio je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. 

Obustavljen saobraćaj na putu Prijedor-Sanski Most
Zbog izlivanja rijeke Sane na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most, u mjestu Žeger, potpuno je obustavljen saobraćaj, a obilaznica je preko Gomjenice, saopšteno je danas iz Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS).

U saopštenju se navodi da je, zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, u mjestu Ramići, potpuno obustavljen saobraćaj.

Na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac, u mjestu Marjanovac, nakon intervencije dežurnih službi povukla se voda, ali je zbog sanacije odrona, još neprohodno.

Čelinac: Proglašena vanredna situacija

Na sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Čelinac jutros je proglašena vanredna situacija na području ove lokalne zajednice usljed obilnih padavina i neprohodnih pravaca prema Banjaluci i Kotor Varošu.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je Srni da je više od stotinu domaćinstava poplavljeno, najviše u slivu rijeke Јošavke, a ništa bolja situacija nije ni na obalnom području Ukrine.

- Malo je nedostajalo da se Vrbanja izlije u centar grada. Odlučeno je da se obustavi rad u svim osnovim školama na području opštine, centralne škole i u vrtiću `Neven`. Ogroman broj klizišta se stvorio i prouzrokovao štetu na lokalnim putevima - rekao je Zeljković.

Obilne padavine prouzrokovale su veliku štetu na gradskom i mjesnim vodovodima.

- Grad je bez pijaće vode i redovnog snabdijevanja električnom energijom jer su prisutna česta iskakanja na trafostanicama -  rekao je Zeljković.

On je istakao da je novi gradski most u funkciji za pješake, a da je "šamački" most osposobljen za saobraćaj automobila.
Izlila se Sana u Prijedoru, situacija teška i neizvjesna

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upozorio je da je stanje u toj lokalnoj zajednici teško i neizvjesno, jer se izlila rijeka Sana.

Vodostaj te rijeke dostigao je nivo od 460 centimetara, što je za 40 centimetara više u odnosu na kritični nivo vodostaja ove rijeke kada se proglašava prvi stepen pripravnosti mjera zaštite od poplava.

Đaković je istakao da zasjeda Štab za vanredne situacije na kojem će biti proglašeno vanredno stanje, a bit će preduzete mjere pomoći poplavljenom stanovništvu.

U tom gradu je prije dva dana zabilježeno izlivanje bujičnih voda, zbog čega je zaplavljeno oko 200 objekata.

Podsjećanja radi, u nedjelju u 18.15 sati Sana je bila na 128 centimetara, odnosno za 30 sati porasla je za više od tri metra.

Teslić: Vanredna situacija

Zbog izlivanja svih rijeka koje su prouzrokovane intezivnim padavinama, a zbog procjene da postoji opravdana opasnost za lјudske živote i imovinu, Načelnik opštine Milan Miličević i Krizni štab opštine Teslić donijeli su Odluku o proglašenju vanredne situacije.

Donesena je Odluka o obustavi odvijanja nastave u školama na području opštine Teslić.

Odvijanje nastave će biti odgođeno do dalјnjeg, a o njenom ponovnom početku učenici i nastavno osoblјe će biti obavješteni putem medija.

Služba za civilnu zaštitu, Javna preduzeća i Javne ustanove zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u stanje pripravnosti.

Služba civilne zaštite je obezbijedila 500 vreća sa pijeskom koje će biti dostavlјane po pozivu na ugrožena mjesta, a krizne situacije se mogu prijaviti na broj telefona 053/431-451.

Nema nastave u mjestima gdje je proglašeno vanredno stanje

Zbog poplava koje su pogodile Republiku Srpsku u mnogim opštinama i gradovima proglašeno je vanredno stanje, a ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjaluci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

"Još se ne zna šta će biti u ostalim opštinama. Kada načelnici i gradonačelnici procijene da je bezbjedno, nastaviće se sa nastavom", poručila je Trivićeva i dodala da prate čitavu situaciju.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zbog opasnosti od poplava proglasio je vanrednu situaciju u šest gradskih naselja, za sada to su Banjaluka, Teslić, Čelinac, Novi Grad.

Preporuka i za roditelje da ne šalju djecu u školu gdje nije proglašeno vanredno stanje, ali postoji mogućnost plavljenja puteva.

Isto se odnosi i na djecu u predškolskim ustanovama.

Novi Grad: Una i Sana rastu, nema nastave u školama

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu i u ovoj opštini danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama i ne radi Vrtić "Pčelica Maja".

Vodostaj rijeke Une jutros je 482 centimetra, što je za 185 centimetara više nego juče ujutro, a Sane 512 centimetara ili 172 centimetra više.

U protekla 24 časa palo je 20 litara kiše po metru kvadratnom, a u lokalnom Centru za obavještavanje rečeno je Srni da Sana raste oko četiri centimetra za jedan čas, a Una pet.

U Novom Gradu su sinoć proglašene redovne mjere odbrane od poplava, kada je vodostaj Une dostigao nivo od 450 centimetara.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da vodostaj Sane raste uzvodno od Novog Grada, dok vodostaj Une uzvodno stagnira.

"Prepumpne stanice koje su u funkciji od juče ujutro rade bez problema", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, još su jake bujice u podrgrmečkom dijelu opštine i u prekidu je saobraćaj na više pravaca.

Drljača kaže da je na sastanku Štaba za vanredne situacije, koji je zasjedao u ponoć, sačinjem operativni plan za danas, s obzirom na to da se i dalje očekuje rast vodostaja Sane.

Iz Štaba je apelovano da građani prate informacije koje će pravovremeno davati nadležne opštinske službe i da ne podliježu panici.

Na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volari u mjestu Vitasovci izlila se Sana zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne.

Desetine kuća odsječeno u selima kod Žepča

Nivo rijeke Bosne u Žepču je u porastu, a u pojedinim mjestima se izlila i izazvala probleme. Više od 20 kuća u naselju Polje potpuno je odsječeno.

Poplavljena je i željeznička pruga u mjestu Begov Han, kao i putna komunikacija.

Mještani su očajni i kažu da im niko nije pritekao u pomoć te da su se sami cijelu noć borili da zaštite kuće.

Nastava na području cijele opštine je otkazana u svim osnovnim i srednjim školama.

U pojedinim naseljima opštine voda je preplavila dvorišta i prizemlja kuća. Građani strahuju da će se ponoviti poplave iz 2014. godine kada su doživjeli potpunu katastrofu, ostali bez svojih domova, a polja su uništena.

U većini naselja voda je zamućena pa ju je potrebno prokuvavati prije konzumiranja.

Stanje u Željeznom polju za sada je pod kontrolom, ali su svi na oprezu i u pripravnosti zbog mogućih poplava i odrona.

Đaci ne idu na nastavu u opštini Usora, u Tešnju i Doboj Jugu vanredno stanje

Obilna kiša koja proteklih dana konstantno pada u Bosni i Hercegovini, jučer poslijepodne izazvala je probleme uglavnom u općinama sjevernije od Zenice. Općine Tešanj i Doboj Jug su zbog izlijevanja rijeke Usore proglasile i stanje prirodne nesreće od poplava - izjavio je za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

Navodi da je u školama u općini Usora prekinuta nastava, a trenutno se razmatra mogućnost prekida nastave i u općini Doboj Jug.

-Sinoć oko 20 sati, usljed naglog porasta vodostaja Usore, došlo je do probijanja nasipa u Mjesnoj zajednici Kalošević u općini Tešanj. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište i 20-ak objekata, a dio stanovništva je odbio evakuaciju. Naši su ljudi naknadno čamcima evakuisali pet mještana i nekoliko životinja - kaže Aličić.

Zbog poplava je bio zaustavljen i promet na magistralnom putu M-4, u mjestu Vrela na entitetskoj liniji prema općini Teslić.

Aličić ističe kako je u toku smirivanje pritoka rijeke Bosne, čiji je jutrošnji vodostaj oko 280 cm, odnosno za 20-ak centimetara niži nego jučer.

Rijeka Usora se jutros u Doboj Jugu, gdje je ugrozila više privrednih subjekata, povukla za oko dva metra u odnosu na jučerašnji dan.

-Rijeka Liješnica kod Maglaja već se vratila u svoje korito. Prohodan je i put M-17 te regionalni put Maglaj-Zavidovići. Najveću štetu u Žepču pretrpili su privredni subjekti te putna infrastruktura u Ljubatovićima, Brankoviću i Bistrici, dok je u Lovnici aktivirano klizište - kaže Aličić.

Stanje se normalizuje i na području Zavidovića, gdje se sa saobraćajnica uklanja mulj.

Prohodan je i regionalni put R467 prema Olovu te R465 prema Žepču, ali se saobraćaj zbog sanacionih radova odvija usporeno. 
Vodostaj Bosne na području Kaknja jutros iznosi 211 cm

Vodostaj Bosne na području Kaknja jutros iznosi 211 cm u odnosu na jučerašnjih 132 cm. Ranija iskustva pokazuju da rijeka Bosna počinje prouzrokovati probleme kada dosegne vodostaj od 370 cm.

Kako se navodi u saopćenju Općine Kakanj, službenici civilne zaštite kontinuirano prate visinu vodostaja, te mjerenje jutros pokazuje da vodostaj Trstionice iznosi 47,3 cm, a vodostaj Zgošće 27,8 cm.

Služba civilne zaštite iz sata u sat prati vodostaje i spremna je intervenirati u slučaju potrebe kako bi se zaštitili ljudi i njihova imovina.

- U slučaju da se uoče određena začepljenja potoka apelujemo na stanovništvo da izvrši njegovo čišćenje i pročepljenje, pod uslovom da takva aktivnost ne predstavlja opasnost za ljude. Ukoliko se uoči nekontrolisani tok vode u blizini kuća, na livadama i slično, sugerišemo da se uz pomoć alata prokopaju kanalići kako bi se kontrolisao tok vode – saopćeno je.

Česte pojave klizišta na području Kaknja ukazuju i na potrebu angažmana svakog mještanina.

Služba civilne zaštite, navodi se u saopćenju, učestalo poziva mještane u kakanjskim mjesnim zajednicama da obiđu terene svojih sela, naselja i mjesnih zajednica, da iskopaju kanale i kanaliće na svojim njivama kako vode ne bi nekontrolisano tekle, da prokopaju ili očiste kanale pored nekategorisanih puteva u svojim naseljima, da od nanosa očiste propuste na potocima, te da poduzmu druge radnje kojima se sprečava pojava klizišta, pojava plavljenja i slično.

U Bihaću palo 137 litara kiše po metru kvadratnom

Obilne kišne padavine u protekla dva dana na području Grada Bihaća rezultirale su izlijevanjem kanala za oborinske vode i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Vrsta, Klokot, Gata  i Vedro Polje.

Prema podacima meteorološke stanice Bihać u protekla 24 sata izmjerene su padavine od 53 litre/m2, što ukupno od 12. maja iznosi 137 litara po m2.

Zbog izlijevanja vode iz kanala i potoka ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a jučer je vatrogasna jedinica imala 18 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta. Angažirane su i građevinske mašine i prijevozna sredstva.

Vodostaj rijeke Une i Klokota je i dalje u porastu, ali je u granicama koja još ne zahtijevanju početak obavještavanja.

U Kulen Vakufu visina Une u 9.00 sati iznosila je 138 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), u Martin Brodu 188 cm (početak obavještavanja 250 cm) i u centru grada 83 cm (početak obavještavanja 100 cm). Evidentiran je i porast rijeke Klokot, čiji je vodostaj u 7.00 sati iznosio 422 cm.

Obilne kišne padavine uzrokovale se zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Zbog navedenog, korisnicima iz JP Vodovod Bihać preporučuju da iz preventivnih razloga, do daljnjeg, vodu prokuhavaju prije njene upotrebe za piće, saopćeno je iz Gradske uprave Bihaća.

Civilna zaštita: Jutros bolja hidrološka situacija u RS

Hidrometeorološka situacija u Republici Srpskoj (RS) jutros je nešto povoljnija u odnosu na prethodnu noć, potvrdili su iz entitetske Civilne zaštite.

U Novom Gradu/Bosanskom Novom rijeka Una je na 482 cm, što je za 32 cm iznad kote redovne odbrane od poplave. Vodostaj Sane jutros je bio na 512 cm i ima tendenciju rasta.

Sinoć je zasjedao štab za vanredne situacije i proglasio redovne mjere odbrane od poplave u toj općini.

Na lokalnom putu Blagaj Japra - Vitasovci - Radomirovac - Volari u mjestu Vitasovci izlila se rijeka Sana zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne. Lokalni put Urije - Šuća je neprohodan. Zbog izlivanja rijeke Sane neprohodna je ulica Meše Selimovića, a u funkciji je alternativni putni pravac preko Urijanskih brda.

Vodostaj rijeke Une jutros u Bosanskoj Kostajnici je 407 cm i porastao je u posljednja 24 sata za 150 cm. Una se izlila u naseljima Mrakodol, Grdanovac na poljoprivredno zemljište i u samom gradu. Proglašene su vanredne mjere odbrane od poplave.

Iz Civilne zaštite ističu da će biti postavljene vreće sa pijeskom na ugrožena mjesta.

Pliva je u porastu u općini Jezero. Zbog izlivanja rijeke u dužini od oko 50 m zaplavljena je jedna saobraćajna traka na magistralnom putu Jajce – Bihać pa se vozila propuštaju naizmjenično jednom saobraćajnom trakom. Zatvoren je regionalni put Jezero - Šipovo. Trenutno je 10 stambenih objekata poplavljeno.

Vodostaj rijeke Vrbanje u Kotor-Varoši od sinoć je opao oko 1,8 m. Put prema Čelincu je prohodan. Trenutno je poplavljeno 15 kuća, a nema ugroženih ljudskih života. Dosta lokalnih puteva usljed bujica je oštećeno, a danas u toj lokalnoj zajednici ne rade škole.

Iz Civilne zaštite preciziraju da je vodostaj rijeke Vrbas jutros iznosio 559 cm na mjernom mjestu ”Delibašino Selo” kod Banje Luke i u opadanju je za 20 cm u odnosu na 06.00 sati.

Građani su tražili vreće sa pijeskom, kao i pomoć za ispumpavanja vode i čišćenje odvodnih kanala.

Saobraćaj na magistralnom putu Banja Luka – Prijedor je u prekidu zbog klizišta u naselju Tunjice.

Iz preventivnih razloga gradonačelnik Grada Banje Luke proglasio je vanrednu situaciju, u mjesnim zajednicama Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Priječani.

Do daljnjeg je obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama u gradu Banja Luka, općnama Čelinac, Novi Grad/Bosanski Novi i Laktaši.

Rijeka Vrbanja u Čelincu je u opadanju, a Jošavka se vratila u korito. Na magistralnom putu Banja Luka – Čelinac, u mjestu Miloševo, izlila se Vrbanja i saobraćaj je u potpunosti obustavljen. Normalizovan je saobraćaj u mjestu Crna Rijeka na magistralnom putu Čelinac-Kotor-Varoši.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru je u blagom porastu i prema posljednjem mjerenju iznosio je 460 cm što je jednako koti vanredne odbrane od poplave.

U općini Teslić na snazi je vanredno stanje odbrane od poplave. Zaplavljene su mjesne zajednice Stenjak, Gaj, Žarkovina i Vrela, gdje je voda u zaplavila oko 70 stambenih i pomoćnih objekata. Regionalni put Doboj – Teslić je u prekidu u mjestu Vrela, kao i lokalni put Teslić – Blatnica. Saobraćaj Teslić – Banja Luka, preko Hajdučkih voda, odvija se jednom trakom zbog odrona.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Doboju iznosi 413 cm (vanredna odbrana od poplave je na 450 cm), a u Modriči 169 cm. Redovna odbrana od poplave je na 300 cm.

Spreča je u Karanovcu na 268 cm, a početak obavještavanja je na 300 cm.

U općini Bosanski Brod proglašena je redovna odbrana od poplave zbog preventivnih mjera, a i u Doboju na snazi je redovna odbrana od poplave.

Brčko: Nivo vodostaja rijeke Save i pritoka u porastu

 Nivo vodostaja rijeke Save na mjernoj jedinici u Šamcu od jučer u isto doba porastao je za 100 cm i trenutno iznosi 367 cm. Rijeka Sava, kao i pritoke na području Brčko distrikta BiH imaju tendenciju rasta, istaknuto je na kolegiju Vlade Brkog koji je održan jutros, a na kojem su razmatrane najnovije informacije o stanju na terenu uslijed obilnijih kiša.

Prema izvještaju Odjeljenja za javnu sigurnost, jučer popodne je zbog pojačanih padavina u podmajevičkom kraju došlo do naglog porasta pritoka rijeke Save. Stoga je u mjesnim zajednicama Štrepci, G. Zovik, Islamovac i Rašljani došlo do otežane putne komunikacije uslijed manjih izlijevanja i nanosa na putevima. Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu vrši sanaciju nastalih oštećenja.

Povišen je i vodostaj rijeke Tinje koja se jutros izlila u Mjesnoj zajednici Prijedor na mostu, kao i u Poljacima i Donjoj Skakavi. Povišen je vodostaj i rijeke Brke.

Kako je navedeno, na području Brčko distrikta BiH nema prekida putne komunikacije, kao ni poplavljenih kuća.

Na kolegiju Vlade istaknuto je da se redovne mjere odbrane od poplava proglašavaju na 650 cm nivoa vodostaja rijeke Save te da za sada nema potrebe za tim.

Navedeno je da je Štab Civilne zaštite, kao i nevladin sektor, u stanju pripravnosti te da stoje na raspolaganju građanima za eventualne intervencije, kao i da se posebno obrati pažnja na potrebe starih, bolesnih i iznemoglih lica. Građanima su dostupni besplatni brojevi telefona 121 i 123.

 Najnovije informacije s terena, Vlada Brčko distrikta BiH će razmatrati sutra na sjednici Vlade, stoji u saopćenju.

Pročitano 286 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Ko može ući u BiH, a ko ne može?

Ko može ući u BiH, a ko ne može?

Izmjenom odluke Vijeća ministara, od 2. juna, ulazak u BiH...

Hrvatski naučnik na korak do razvoja inovativnog serološkog testa za koronavirus

Hrvatski naučnik na korak do razvoja inovativnog serološkog testa za koronavirus

Naučni tim akademika Igora Štagljara iz Toronta na korak je...

Stručnjaci predlažu da se pisoari zamijene “mješovitim” WC kabinama

Stručnjaci predlažu da se pisoari zamijene “mješovitim” WC kabinama

Stručnjaci kažu da bi u “svijetu poslije pandemije” pisoari možda...

U Amazoniji kriminalna grupa posjekla 9.000 stabala starijih od 100 godina

U Amazoniji kriminalna grupa posjekla 9.000 stabala starijih od 100 godina

Fotograf Reutersa bio je svjedok kada je naoružana policija zaplijenila...

Novinar Avaza: “Novalić više ne može voditi Vladu Federacije BiH”

Novinar Avaza: “Novalić više ne može voditi Vladu Federacije BiH”

O aktuelnim temama, kao što je afera “Respiratori“ i ostavka...

Tužilaštvo BiH uputilo žalbu zbog puštanja na slobodu Novalića, Solaka i Hodžića

Tužilaštvo BiH uputilo žalbu zbog puštanja na slobodu Novalića, Solaka i Hodžića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu Sudu BiH na...

Visoki prekršajni sud zauzeo konačan stav: Thompson smije u svojoj pjesmi vikati ‘Za dom spremni’

Visoki prekršajni sud zauzeo konačan stav: Thompson smije u svojoj pjesmi vikati ‘Za dom spremni’

Marko Perković Thompson oslobođen je krivnje za kršenje javnog reda...

Državljani BiH koji žele ići u Hrvatsku moraju popuniti onlajn obrazac

Državljani BiH koji žele ići u Hrvatsku moraju popuniti onlajn obrazac

Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo turizma Hrvatske su s ciljem...

Italija danas otvara granice za europske turiste

Italija danas otvara granice za europske turiste

Ipak, turističke prognoze prilično su sumorne. Mnogi se još uvijek...

Šest zdravstvenih problema koje liječi kantarionovo ulje

Šest zdravstvenih problema koje liječi kantarionovo ulje

Mnogi kažu kako za svaku bolest postoji određena trava, no...

Kupanje u bazenima, moru i rijekama sigurno od virusa korona

Kupanje u bazenima, moru i rijekama sigurno od virusa korona

Ljeto se uvijek povezuje s vodom, bilo da se radi...

Domaći kefir (kako se pravi, čuva i koristi)

Domaći kefir (kako se pravi, čuva i koristi)

Kefir je gust napitak koji se dobija fermentisanjem mleka. Podseća...

Nemamo efikasno pravosuđe da kazni mafijaške poteze naših političkih elita

Nemamo efikasno pravosuđe da kazni mafijaške poteze naših političkih elita

Akademik Esad Duraković gostujući u Novom danu na N1 kazao...

ČUVAJTE SE ZMIJA I KRPELJA

ČUVAJTE SE ZMIJA I KRPELJA

Higijensko epidemiološka služba u Brčko distriktu sve češće zaprima prijave...