Ispiši ovu stranicu

Vrh vodenog vala na rijeci Savi očekuje se u petak

Zbog vremenske situacije u Bosni i Hercegovini, vodostaji u donjem toku Save će biti u porastu, kao i vodostaji rijeka u Lici, uz mogućnost izlijevanja iz korita

Zbog intenzivnih oborina u većem dijelu Hrvatske, vodostaji rijeka su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta posebno u slivu rijeka Save, Kupe i Une. U Hrvatskoj Kostajnici vrhunac vodenog vala očekivao se sinoć, kada su mogle biti proglašene izvanredne mjere obrane od poplava.

Zatvorene ceste

Lokalne vlasti pozvale su stanovnike da prate upute hitnih službi te da pripreme zalihe vode za piće, hrane i lijekova za nekoliko dana. Na nekoliko gradskih lokacija opskrba vodom za piće vrši se iz cisterni. Zbog visokog vodostaja Une dolazi do isključenja električne energije. Očekuje se vodostaj veći od 500 centimetara, s obzirom na ogromne količine oborina koje su pale u slivu rijeke Une, a naročito u slivu rijeke Sane, rekli su iz Hrvatskih voda.

Vodostaj rijeke Sunje prešao je 250 centimetara, pa je u Sunji proglašeno izvanredno stanje. I u Karlovcu je proglašeno izvanredno stanje zbog vodostaja rijeke Korane koji je jučer iznosio 747 centimetra. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su upozorenje da je vodostaj Save i njenih lijevih pritoka u porastu s tendencijom daljnjeg porasta. Vrh vodenog vala kod mjesta Crnac i u Jasenovcu očekuje se u petak. Prema prognozama Hrvatskih voda, ne očekuje se značajniji dotok rijeke Save iz Slovenije, ali zbog velikih dotoka rijeke Une na području Jasenovca, na dionicama uz rijeku Savu, danas se očekuje uvođenje izvanrednih mjera. Očekuje se da vodostaji rijeke Save u donjem toku neće dosegnuti granicu za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava. U iduća tri dana u Hrvatskoj, ali i u susjednoj BiH, očekuju se znatne količine oborina, 50-100, odnosno 70-100 mm. Zbog vjetra, poplava i stabala na cesti, brojne ceste diljem Hrvatske zatvorene su za promet (među ostalim i dijelovi Jadranske magistrale, dijelovi autoceste A1 Zagreb - Split - Ploče te autoceste A6 Rijeka - Zagreb i dr.), otkazani su trajekti i katamarani.

Oštećena vozila

U Zagrebu je jučer stanje puno mirnije nego dan ranije. Zagrepčani se oporavljaju od jakog vjetra koji je gradom harao dva dana. Ali sve je pod kontrolom: od ranog jutra gradske službe su na terenu, čiste se gradske površine, normaliziran je promet. Policija je izvijestila da je ozlijeđeno šest osoba, među njima i jedan vatrogasac dok je bio na intervenciji. Oštećena su 154 automobila te više krovova i objekata. Jedno stablo palo je na kola Hitne pomoći. Zagrebačka vatrogasna postrojba obavila je više od 500 hitnih intervencija.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće