Ispiši ovu stranicu

Traže izmjenu hrvatske himne, evo koji stih žele promijeniti

Zrinska garda, udruga u sklopu koje djeluje i povijesna postrojba, želi i postaviti primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu.

Zrinska garda Čakovec uputila je Hrvatskom saboru prijedlog za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lente predsjednika države, kako bi se u tekst himne uvrstio stih "Muro, Dravo, Savo teci".

– Na pojedinim svečanostima, ali i u službenim prigodama, intenzivnije se počela spominjati potreba da se u tekst naše državne himne uvrsti i ime rijeke Mure, kao krajnje sjeverozapadne granične rijeke – kaže predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel.

Mura je, ističu predlagači, od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje bila i ostala najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj nadbiskupiji.

– Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno uvršteno i "Sinje more", smatramo posve uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne – predlaže. I na prvom međunarodnom znanstvenom skupu o Zrinskima i Frankopanima, koji je organizirala Zrinska garda Čakovec 6. i 7. listopada 2010. godine u Čakovcu, na kojem je sudjelovalo 16 predavača iz Hrvatske i iz Mađarske, svi su predavači, napominje, prihvatili zaključke među kojima i onaj da se u himnu uvrsti taj stih.

Pisanu potporu toj inicijativi Zrinske garde dali su i župan Matija Posavec, gradonačelnici sva tri međimurska grada Stjepan Kovač, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja", Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Republici Austriji i Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu.

Zrinska garda, udruga u sklopu koje djeluje i povijesna postrojba, želi i postaviti primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu. – Grad Bečki Novigrad odobrio je postavljanje spomenika autora akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca, i to u gradskom parku blizu mjesta njihove mučeničke smrti – ističe Đ. Bel.

Udruga je podržala deklaraciju Hrvatskoga sabora o potvrdi zakonske utemeljenosti Zrinsko-frankopanske bune i osudi nezakonitoga sudskog postupka i presuda hrvatskim knezovima, koju je pripremila Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja".

– Radi se o pravnom aktu u kojem se na temelju ondašnjih važećih propisa unutar habsburške monarhije opravdava pobuna te osporava zakonitost sudskog postupka i presuda. Donošenje ove deklaracije bit će značajno za cjelokupnu hrvatsku povjesnicu, ali prije svega čin pravde, pravednosti i prava – napominje.

Ove godine navršava se 100. obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka velikana iz Bečkog Novigrada u kriptu zagrebačke prvostolnice. Zrinska garda tim je povodom izdala pretisak "Spomenice Zrinsko-Frankopanske prigodom svečanog prenosa njihovih kostiju u domovinu", izdane 1919. godine.

– Ovo djelo osim vrijednog tekstualnog sadržaja obiluje fotografijama s tog u ono vrijeme značajnog i velebnog događaja. S obziom na protek godina ovo je djelo rijetkima dostupno iako se javlja sve veći interes za takvu vrstu publikacije – kažu u udruzi.

Proslov pretisku spomenice napisao je akademik Dragutin Feletar, a uvod mons. prof. dr. Juraj Kolarić. Predstavljanje pretiska spomenice održat će se 24. travnja u zgradi Scheier u Čakovcu, prenosi Večernji.hr.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće