22 Travanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Oprez, snima se: Policijski radari su ispravni i ne mogu pogriješiti

Uređaji koje koristi policija ili stacionirani redovno se baždare jednom godišnje i uvijek tačno određuju brzinu automobila što može provjeriti svaki vozač i čak da vidi fotografiju ili videosnimak, kaže Željko Klisara

Događa se da vozač prekorači dozvoljenu brzinu i kada ga snimi radar, tvrdi da to nije učinio. Ako ga policija snimi radarom, vozač kaže da brzinomjer u automobilu nije pokazao da je prebrzo vozio ili da radar nije ispravan i tada dolazi do verbalnog sukoba sa policijom.

To nam je potvrdio Željko Klisara, komandir Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS, i kaže da stacionirani radari ne mogu pogriješiti, kao ni radari koje policija koristi na saobraćajnicama.

- Uređaji koje koristi policija ili stacionirani redovno se baždare jednom godišnje. Prilikom svakog premještanja stacionarnog radara ponovo se uradi provjera kućišta i baždarenje. Policija ima potvrde, odnosno certifikate da su radari ispravni kako propisuje zakon. Dakle, naši uređaji su uvijek ispravni i tačno pokazuju brzinu kojom se kreće automobil. Policija na terenu prati vozilo na udaljenosti od 500 metara. Kada vozač uoči policiju, smanji brzinu i kaže da vozi propisno. Na mjestu pokažemo vozaču na videozapisu koliko je vozio na 500 metara udaljenosti od radara i to je materijalni dokaz o saobraćajnom prekršaju - kaže Klisara te dodaje:

"Svaki uređaj za mjerenje brzine u vozilu uvijek pokazuje veću, a ne manju brzinu nego što pokazuje radar. Na stacioniranim radarima imate i fotografiju vozila, mjesto i tačno vrijeme kada je prekršaj načinjen. Imamo i ručne radare i sa videozapisom koji dokazuju saobraćajni prekršaj, odnosno isti ispis koji pokazuju i stacionirani radari. Svaki vozač na sudu, ako do toga dođe, može dobiti sve podatke da se uvjeri u ispravnost radara, pa i fotografiju. Ako vozač želi vidjeti i fotografiju, može doći u policijsku stanicu i uvjeriti se da je načinio prekršaj. Ako želi da se fotografija isprinta, to će dodatno platiti. Ukoliko se desi da se na stacioniranom radaru ne vidi čisto registarska tablica i ako je policija pogriješila u očitanju, naravno, kazna se poništava, ali to su rijetki slučajevi."

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja propisuje da se svako ograničenje brzine automobila može prekoračiti do deset kilometara i tada se ne smatra da ste vozili prebrzo i nećete platiti ni kaznu.

- Svako prekoračenje više od deset kilometara od dozvoljene brzine tretira se kao prekršaj. Ako je radar zabilježio prekoračenje od 11 do 20 kilometara na sat, izriče se kazna od 50 maraka. Ako je prekoračenje brzine od 20 do 30 kilometara, kazna je od 100 do 300 maraka, oduzimanje vozačke dozvole na četiri mjeseca i upisivanje jednog kaznenog boda. Ako prekorači brzinu više od 30 kilometara na sat, kazna je od 400 do 1.000 maraka i oduzimanje vozačke dozvole na šest mjeseci sa upisivanjem dva kaznena boda – dodao je naš sagovornik.

Kada policija kažnjava vozača, policajac napiše minimalnu kaznu.

- Ako je kazna propisana od 100 do 300 maraka, policajac napiše minimalnu kaznu od 100 maraka. Kolika će na kraju biti kazna, odlučuje sud, koji cijeni da li je vozač i ranije pravio slične prekršaje i na osnovu toga određuje kaznu. Sud čak vodi računa i kakvog je imovnog stanja vozač koji je napravio prekršaj. U Kantonu Sarajevo godišnje se napravi od 100.000 do 150.000 saobraćajnih prekršaja – zaključuje Klisara.

Pročitano 28 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Gladno 128.000 djece

Gladno 128.000 djece

Oko 100.000 djece ugroženo je porodičnom situacijom, a oko 40.000...

Kolovoz suh, povećan broj biciklista i motociklista na cestama

Kolovoz suh, povećan broj biciklista i motociklista na cestama

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja

Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na...

Boja žumanjka je važna! Znate li koje je jaje snijela zdrava koka?

Boja žumanjka je važna! Znate li koje je jaje snijela zdrava koka?

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu...

Namirnice bogate zdravim mastima: Najkraći put ka vitkoj liniji

Namirnice bogate zdravim mastima: Najkraći put ka vitkoj liniji

akon što smo sebi dopustili da tokom zime podlegnemo svim...

Osam mitova o dijetama koje zapravo ne funkcionišu

Osam mitova o dijetama koje zapravo ne funkcionišu

Dijeta sa jabukovim sirćetom, jajima i vinom, hranom za bebe?

Koraba, savršeno povrće za mršavljenje

Koraba, savršeno povrće za mršavljenje

Ako ste odlučili započeti proljetni detox, obavezno u prehranu uvrstite...

AGENCIJA ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE

AGENCIJA ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE

Ovaj lijek za pritisak izaziva KARCINOM, pacijenti da se ODMAH...

Mladi luk čini čuda: Ne bacajte njegovu stabljiku

Mladi luk čini čuda: Ne bacajte njegovu stabljiku

Sljedeći put kada se nađe na vašoj trpezi dobro razmislite...

Most u Svilaju u potpunosti spojen

Most u Svilaju u potpunosti spojen

Most na rijeci Savi u Svilaju u potpunosti je spojen.

Medvjeđi luk je stvoren za proljetno čišćenje organizma

Medvjeđi luk je stvoren za proljetno čišćenje organizma

Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz...