Ispiši ovu stranicu

Žele ovisnost o ruskom plinu: Republika Srpska blokira izgradnju gasovoda Zagvozd-Novi Travnik

Prema zvaničnim dokumentima institucija EU, cilj ovog plinovoda, koji bi prolazio kroz Hrvatsku, Crnu Goru, BiH i Albaniju je obezbjeđivanje novog transportnog pravca snabdijevanja prirodnim gasom iz Azerbejdžana.

BH krak bi išao preko Posušja, Mostara do novog Travnika.

Kako bi BiH ostala ovisna o ruskom plinu, vlasti iz Republike Srpske namjeravaju blokirati izgradnju gasovoda Južne interkonekcije od Zagvozda u Hrvatskoj, preko Posušja do Novog Travnika.

„Vlada Republike Srpske smatra da Prednacrt sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija nije prihvatljiva za Republiku zbog nenadležnosti organa za sprovođenje sporazuma i na isti ne daje saglasnost“, piše u Zaključku Vlade RS koji je dostavljen državnim institucijama, a u koji je u posjedu Žurnala.

Ovo je, faktički, zvanično upozorenje da će vlasti RS-a, te njihovi predstavnici u institucijama BiH ubuduće opstruirati realizaciju ovog projekta kojim bi se BiH spojila na Jadransko-jonski gasovod, čime bi veći dio BiH prestao biti ovisan o ruskom plinu.

Plinovod Zagvozd-Novi Travnik, inače, nalazi se na listi prioriteta Evropske energetske zajednice, a nosilac ovog projekta je BH Gas. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je 101 milion eura za realizaciju ovog projekta, dok je USAID također odobrio 500 hiljada dolara za izradu projektne dokumentacije.

Vlada Federacije BiH u septembru je dala saglasnost na Prednacrt sporazuma o izgradnji ovog plinovoda, te zadužila BH Gas da pripremi svu dokumentaciju. Kako se, međutim, radi o međunarodnom sporazumu sve će morati proći institucije na novou BiH. Stoga se sada u sve ovo uključila i Vlada Republike Srpske koja želi zaustaviti projekat.

Prema zvaničnim dokumentima institucija EU, cilj ovog plinovoda, koji bi prolazio kroz Hrvatsku, Crnu Goru, BiH i Albaniju je obezbjeđivanje novog transportnog pravca snabdijevanja prirodnim gasom iz Azerbejdžana. BH krak bi išao preko Posušja, Mostara do novog Travnika.

Dužina kraka bi bila oko 135 kilometara, prečnika 32 inča. Ovaj gasovod, prema analizama stručnjaka, značajno bi povećao sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom.

Nadalje, omogućavao bi snabdijevanje prirodnim gasom za planirane termoelektrane-toplane u Zenici i Mostaru. Izgradnjom tog gasovoda BiH bi mogla biti priključena i na LNG terminal čija je izgradnja planirana na Krku.

I ono što je najbitnije, BiH bi u potpunosti bila neovisna o ruskom gasu, što bi, u konačnici, uticalo i na smanjenje cijene plina. Međutim, upravo je to razlog da vlasti RS pokreću mehanizme blokade realizacije ovog projekta. Podsjećamo, saglasnost na sporazum mora dati i Predsjedništvo BiH. S obzirom na stav Vlade RS-a, teško je očekivati da će Milorad Dodik imati drugačiji stav u Predsjedništvu BiH, piše Žurnal.

Piše: Avdo Avdić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće