Ispiši ovu stranicu

Specijalci ubili Edina Gačića

Ispalio rafale u policajce nakon što su ga okružili, jednoga lakše ranio

Policija je ubila Edina Gačića. Ubijen u zaseoku Toplice kod Lepenice, u blizini vikendice Ruže Mrnjavac. Ona priča kako joj je policija rekla da ne ide u vikendicu, a kasnije je čula dva rafalna pucnja.

Sarajevski specijalci ubili su Edina Gačića koji je pucao na njih u zaseoku Toplice kod Lepenice nedaleko Kiseljaka, potvrdile su BiH vlasti.

Gačić je ubijen u obračunu s policijskim specijalcima, a u okršaju je jedan policajac lakše ranjen. Policajci su Gačića okružili, nakon čega je on na njih ispalio rafale iz automatskog oružja. 

U Lepenici je danas bilo više policije nego inače, svjedoče stanovnici. Prije nego je ubijen Gačić, čula se pucnjava.

Gačić je ubijen u blizini vikendice Ruže Mrnjavac. Ona priča kako joj je policija rekla da ne ide u vikendicu, a kasnije je čula dva rafalna pucnja.

''Mene osobno nije iznenadilo, jer poznajem teren i znao sam da je mogao lako prijeći u Srednjobosanski kanton. Lepenica je granično područje Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona. Bilo je više policijskih snaga nego inače, a prije otprilike 45 minuta više policijskih kombija bilo je na tom mjestu'', ispričao je za DNEVNIK.hr lokalni novinar Boris Marković.

Inače, stanovnici se prisjećaju da je ovo treći masovni ubojica koji je ubijen u Lepenici. Marković kaže da je jedan bio Marko Troglić. ''No, postoji razlika između tih slučajeva i ovog, ti ljudi, koliko god to mediji tada potencirali, nisu bili opasni po lokalno stanovništvo'', rekao je za DNEVNIK.hr.

''Ovo je bila najmasovnija potraga koju smo vidjeli u kantonu Sarajevo, sudjelovalo je više od 1000 policajaca. Svi smo bili tu s ciljem da osiguramo sigurnost građana. Raspisana je nagrada koja bi dovela do hvatanja bjegunca. Pričekat ćemo policijski izvještaj i ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj'', rečeno je na izvanrednom obraćanju Vlade kantona Sarajevo.

''Edin Gačić više nije prijetnja'', rekao je ministar Katica i izrazio je zahvalnost građanima koji su davali informacije.

Ranjeni policajac je izvan životne opasnosti i nalazi se na terenu.

''Od početka događaja bili smo zatrpani informacijama koje smo provjeravali. U jutarnjim satima je izvršena podjelu terena za koji smo dobili informaciju da se ondje nalazi ubojica. Nakon intenzivne potrage od jutarnjih sati došli smo do njega'', rekao je policijski načelnik.

Radilo se o širem lokalitetu između područja Košćan prema Lepenici.

Okorjeli ubojica Edin Gačić bio je u bijegu osam dana. U Podorašcu kod Konjica ubio je 4. veljače trgovca SaudaSultanića u kojeg je najprije ispalio rafal iz automatske puške, nakon čega ga je i još nekoliko puta izbo nožem. U subotu navečer ubio je policajca i uzeo mu oružje.

Gačić je, prema pisanju Radio Sarajeva, rođen 1975. ili 1976. godine u Banjoj Luci. Kada je počeo rat ondje je živio s majkom Sifetom. Iz Banje Luke s majkom 1994. godine bježi u Hrvatsku, a godinu dana kasnije vraća se u BiH, u okolicu Zenice, gdje 20. rujna 1995. pristupa odredu El Mudžahid. Prema podacima koje ima pravosuđe o tom odredu, ime Edina Gačića zavedeno je pod rednim brojem 687.

Svog suborca iz odreda ubio je 6. kolovoza 1998. Sljedeće godine Kantonalni sud u Zenici ga osuđuje na 14 godina zatvora, uz preporuku obaveznog psihijatrijskog liječenja. Tri godine kasnije dobio je dopust za vikend i u kolovozu 2002. krenuo je put Zenice, gdje je, u Ulici Envera Šehovića, živjela njegova majka Sifeta. Ubio ju je s dva hica iz pištolja, a potom pobjegao.

Uhapšen je dva dana kasnije, u vlaku u Crnoj Gori. Objedinivši oba zločina, Sud ga je osudio na kaznu od 20 godina zatvora za oba ubojstva. Iz zatvora je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne, 2017. godine i otišao u Banju Luku.  Nakon toga je počinio još dva ubojstva prošlog tjedna, ubio je trgovca i policajca.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće