Ispiši ovu stranicu

ZIMA KONAČNO DOŠLA U HRVATSKU I ODMAH DONIJELA PROBLEME

Za jedan dio zemlje 'zacrvenio' se i meteoalarm, snijeg pada i u Zagrebu, Dalmacija potopljena

Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj .

U nastavku dana prevladavat će oblačno s oborinama, u većem dijelu unutrašnjosti padat će snijeg i susnježica, no već prijepodne prelaziti u kišu te slabjeti.

Kiša će se smrzavati

U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima. U istočnim predjelima i na Jadranu će biti kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna.

Vjetar na kopnu umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu te jugo i južni vjetar u Dalmaciji tijekom dana u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura na kopnu od 1 do 6, na sjevernom Jadranu do 10, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, samo na jugu i na otocima ponegdje viša, stoji u prognizi Državnig hidrometeorloškog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za danas, 20. studenoga.

Prema podacima DHMZ-a, jutros u 7 sati u Pargu kod Čabra izmjereno je 19 cm, a u Delnicama 17 cm snijega. U Gospiću je snježni pokrivač debeo 10 cm, ali meteorološki motritelji u 7 sati javljanju o kiši koja se smrzava u dodiru s tlom, javlja Istramet i dodaje da je prema podacima s meteoroloških postaja u Labinu (Fortica) zabilježen udar od 107 km/h, a u Puli 77 km/h.

I u nekim nizinama zabilježen je tanji snježni pokrivač, u Zagrebu (Grič) izmjeren je 1 cm, Požegi 3 cm, a Karlovcu 4 cm. Od nizinskog dijela najviše ga ima u Sisku (5 cm). DHMZ javlja da je u dva dana zabilježeno više od deset vrsta oborine: kiša, rosulja, ledena kiša, ledena rosulja, zrnati snijeg, snijeg, susnježica, ledena zrnca, solika, inje...

Zbog izuzetno opasnog je vremena Državni hidrometeorološki zavod izdao i crveno upozorenje za neke dijelove zemlje. Crveni je meteoalarm zbog vjetra, snijega i poledice danas na snazi za Gospićku regiju, regiju Kvarnera i Kvarnerića te za Velebitski kanal. Za karlovačku regiju, zapadnu obalu Istre, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju na snazi je narančasto upozorenje, dok je za ostale dijelove zemlje izdan žuti meteoalarm, posebice u prvom dijelu dana. Za sutra nema upozorenja pa se očekuje smirivanje vremena.

Crveni meteoalarm za utorak, 20.11.2018.

U unutrašnjosti će sutra biti pretežno oblačno uz sumaglicu, niske oblake i rosulju, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu povremeno i kišu. Na Jadranu djelomice sunčano, ali osobito na jugu Dalmacije moguć je poneki pljusak i grmljavina. Vjetar slab, duž obale ujutro umjerena bura, podno Velebita i veći dio dana, dok će na ostatku Jadrana okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od -1 do 3, na Jadranu od 7 do 13, a najviša dnevna oko 6 °C u unutrašnjosti te od 13 do 16 na obali i otocima, javlja DHMZ.

Teškoće u prometu na granici sa Slovenijom

Obilan snijeg koji je zahvatio veći dio Slovenije od jutros izaziva znatne teškoće u prometu, a na dva najveća granična prijelaza s Hrvatskom dulje čekanje za teretna vozila uzrokuju temeljitije kontrole koje se i danas nastavljaju zbog pooštrenih štrajkaških aktivnosti slovenskih policijskih službenika.

Vrijeme čekanja za teretna vozila iz Hrvatske u Sloveniju na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj) je tri sata, a na Obrežju (Bregana) jedan sat, javljaju prometni servisi i portali.

Zastoji u prometu zbog snijega nastaju na  autocesti Ljubljana-Koper i na nekim drugima. U krajnje zapadnim dijelovima zemlje na nekim je lokalnim cestama  zbog bure trećeg stupnja zabranjen promet za promet za kamp prikolice, hladnjače i  vozila s ceradama do osam tona.

Lanci su obvezni  na graničnom prijelazu s Austrijom Korensko sedlo,  te na austrijskoj strani  i na prijelazu Ljubelj, na prijelazu Predel s Italijom i cesti Črni vrh - Col, dok su ceste kroz gorski prijelaz Vršič i cesta Strmec-Mangart zatvorene.

Na glavnoj cesti od Novoga Mesta do Metlike na snazi je zabrana prometa vozila težine iznad 7 i pol tona.

Prema najavama državne agencije za okoliš, sniježne padavine će sredinom dana slabiti i prelaziti u slabu kišu koja će prestati do večernjih sati, a idućih dana opet se očekuju nešto više temperature i suho vrijeme bez padavina.

Prema najavama meteorologa, danas bi u Sloveniji snježni pokrivač mogao prosječno dostići oko deset centimetara u nižim i 20 centimetara u višim predjelima zemlje.

Zimski uvjeti na cestama

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca između unutrašnjosti i Dalmacije, Rijeke ili Istre, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A1 na dionici Karlovac-Maslenica; A6 Rijeka - Zagreb; staru cestu kroz Gorski kotar DC3 i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Gračac.

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski od kiše.

Zbog vjetra su samo za osobna vozila otvorene dionica autoceste A6 (Rijeka-Zagreb) između čvorova Kikovica i Delnice i Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikloicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana prometa dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Na većini graničnih prijelaza nema dužih čekanja.

Zbog vjetra u prekidu su na riječkom okružju katamaranska linija 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka; katamaranska linija 9309 Novalja-Rab-Rijeka, trajektna linija 338 Lopar-Valbiska i brodska linija 310 Mali Lošinj-Unije -Susak.

Na splitskom okružju u prekidu su katamaranska linija 9604 Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, katamaranska linija 9602 Vis- Hvar- Split i trajektna linija 638 Sumartin- Makarska.

Potopljena Makarska

Zbog velike količine kiše na području Makarske došlo je do plavljenja prizemnih i podrumskih objekata. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u Makarskoj je u posljednja 24 sata palo 'ogromnih' 118 milimetara kiše, što je u tom razdoblju daleko najviše u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Usporedbe radi, u Šibeniku je izmjereno 47,3 mm, u Splitu 20,4, a u Zadru 11,6 mm.

Makarski vatrogasci su noćas, kako javlja Radio Dalmacija, od jedan sat do pet sati ujutro ispumpavali vodu iz poplavljenih prostora na 20 lokacija.

Na području Omiša, zbog jake kiše bilo je odrona na cestama koji su uklonjeni i promet se odvija redovno.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće