Ispiši ovu stranicu

Snijeg pada u zapadnim dijelovima BiH, stvara probleme i vozačima

Ugaženog snijega na kolovozu jutros ima na dionicama u zapadnim krajevima Bosne i Hercegovine

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno s kišom. U Krajini je registrovan i slab snijeg. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosio je 936 milibara, za 6 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno vrijeme s kišom. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica se očekuju u Krajini. Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapada Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 100 litara. Vjetar većinom jugoistočnog smjera, a na sjeveru zemlje vjetar sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje od 12 do 17, a u Krajini između 2 i 5 stepeni.

U Sarajevu oblačno s kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hiodrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.
Ugaženi snijeg na dionicama u zapadnim krajevima

Ugaženog snijega na kolovozu jutros ima na dionicama u zapadnim krajevima Bosne i Hercegovine.

Izdvajaju se putni pravci: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Izačić i Glamoč-Mliništa. Na putnom pravcu Livno-Drvar skreće se pažnja na kišu koja ledi u dodiru s tlom.

Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa se poziva na pojačan oprez. Posebno se izdvajaju putevi u višim predjelima, kao i mostovi, vijadukti i prilazi tunelima. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su na planinskim prevojima, kao i u usjecima. Vozačima na svim putnim pravcima savjetuje se opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Zbog sanacije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila obustavljen je i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prijelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Autor: Fena

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće