Ispiši ovu stranicu

U FBiH 50 posto poslodavaca ne plaća naknade za osobe s invaliditetom

Poslodavac koji ima 160 zaposlenih, mora imati deset osoba s invaliditetom.

Ukoliko nema, plaća deset puta jednu četvrtinu od prosječne plaće u FBiH svaki mjesec na račun Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, govori Ahmet Baljić

Poslodavci u Federaciji BiH koji na svakog 16-og radnika nemaju zaposlenu osobu s invaliditetom, po zakonu, moraju mjesečno izdvojiti jednu četvrtinu od prosječno isplaćene plaće u FBiH, kao poseban doprinos, za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Problem je što 50 posto poslodavaca to ne čini, a koliko je bitan taj doprinos govori činjenica da je zahvaljujuću njegovoj uplati savjesnih poslodavaca, od 2015. do 2018. godine zaposleno 3.300 osoba s invaliditetom.

Poslali obavijesti poslodavcima koji ne plaćaju

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji obavezuje poslodavce na uplatu posebnog doprinosa, donesen je 2010. godine.

- Što se tiče ovog zakona, da bude jasnije, poslodavac koji, primjera radi, ima 160 zaposlenih, mora imati deset osoba s invaliditetom. Ukoliko nema, plaća deset puta jednu četvrtinu od prosječne plaće u FBiH svaki mjesec na račun Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH. Nažalost, nema sistemske implementacije zakona i sa tim problemom sve do 2015. godine se nije niko bavio u Federaciji i zato i jeste Fond za četiri godine u tom periodu 2011.-2015. godina osigurao sredstva za zapošljavanje samo 650 ljudi - govori nam Ahmet Baljić, sadašnji direktor Fonda.

Dodaje da, kada je došao novi menadžment, 2015. godine, napravljen je analitički presjek stanja.

- Poslali smo negdje sedam-osam hiljada obavijesti prema svim onim poslodavcima koji ne plaćaju taj poseban doprinos. Jednostavno, sve smo s nule krenuli. Ako ništa, mi u ovom momemntu možemo reći ko plaća, a ko ne plaća ovaj poseban doprinos - govori nam Baljić.

Dodaje kako se problem s implementacijom Zakona može riješiti na više načina, ako bude političke volje.

- Zahvaljujući aktivnostima koje smo proveli 2015., 2016. i 2017. godine, osigurali smo sredstva za zapošljavanje 3.300 osoba s invaliditetom. Faktički, pet puta više nego u prethodnom mandatnom periodu. A ono što vam odgovorno mogu reći jeste da 50 posto poslodavaca u FBiH ne poštuje ovu zakonsku obavezu. U praksi se može desiti da poslodavci koje mi vodimo kao neplatiše, da oni ustvari imaju zaposlene osobe s invaliditetom, ali jednostavno neće da dostave te podatke, jer niko ih ne kontroliše. I oni nekažnjeno to rade osam godina i to je nevjerovatna situacija - govori Baljić.

Kaže kako se zbog svega obratio Instituciji ombudsmena, ne bi li se ovaj problem riješio.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na posjednjoj sjednici prihvatila odgovor Federalnog ministarstva rada i socijalne politike povodom preporuka Institucije ombudsmena s ciljem osiguranja sistemske naplate posebnog doprinosa propisanog članom 18. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. U odgovoru Ministarstva stoji da uspostava mehanizma kontrole i naplate posebnog doprinosa predviđenog ovim zakonom nije moguća bez izmjena zakona o doprinosima FBiH. Time bi se osiguralo da Porezna uprava FBiH kao državni organ, ovlašten za kontrolu naplate svih poreza i doprinosa, kontrolira u naplatu predmetnog posebnog doprinosa

Kantoni, osim Sarajevskog, eskiviraju ispuniti obaveze prema Fondu

- I šta sad ja da radim? Mi u ovom momentu održavamo zaposlenost za 2.500 osoba s invaliditetom u FBiH. Da nema Fonda, oni bi za mjesec dana ostali bez posla. Plaćamao kompletnu razliku između neto i bruto plaće, refundiramo, na mjesečnoj i tromjesečmnoj osnovi. To radimo za oko 130 do 150 invalidskih preduzeća. Od posebnih doprinosa se finansira kompletno zapošljavanje osoba s invaliditetom. Znači, 90 posto prihoda Fonda čini taj poseban doprinos. Federalni zavod za zapošljavanje uplati deset posto od sredstava predviđenih za politiku aktivnog zapošljavanja u FBiH, negdje oko 2,3 miliona KM. I kantonalni zavodi imaju istu obavezu, ali u pravilu svi to eskiviraju izuzev Kantona Sarajevo - rekao nam je Baljić.

Naglašava da se rješenje što prije mora naći.

- Zbog čega je ovu priču bitno afirmisati? Zbog toga što sigurno najmanje 20.000 osoba s invaliditetom još čeka ova sredstva za novo zapošljavanje. Mi napravimo takav iskorak, obezbjedimo sredstva za zapošljavanje pet puta više osoba s invaliditetom nego u prethodnom mandatnom periodu, i pokažemo da se može bolje i drugačije. Ja vam odgovorno tvrdim, da ukoliko bi se ovaj problem riješio, u periodu pet do deset godina ne bi u FBiH bilo osobe s invaliditetom čiji stepen invaliditeta sa 60 posto i više, a koja želi da dobije sredstva za zapošljavanje, Fond ne bi bio u stanju da to omogući - poručio je Baljić.

Izvor:   Faktor

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće