Ispiši ovu stranicu

Pripremite kapute: U narednih nekoliko dana stižu nam hladni val i snježne padavine

Doći će do intenzivnih padavina, kiše u nizinskim predjelima koje će najprije zahvatiti Grčku i snijega na višim nadmorskim visinama

U narednih nekoliko dana moglo bi doći do obilnih snježnih padavina koje će primarno pogoditi predio jugozapadne i istočne Evrope, javila je stranica “Severe Weather Evrope”.

Kada su u pitanju vremenske prognoze, prilično je dinamična situacija širom Evrope i očekuju se drastične promjene vremenskih prilika u narednih nekoliko dana.

Naime, doći će do intenzivnih padavina, kiše u nizinskim predjelima koje će najprije zahvatiti Grčku i snijega na višim nadmorskim visinama, koji će se širiti prema sjeveroistoku. Naime, Grčka bi se mogla naći u problemu s obzirom na to da bi obilne padavine vrlo lako mogle dovesti do velikih poplava.

Već se izvještava o padanju snijega na području Balkana, uključujući Rumuniju i Bugarsku. Snijeg se isto tako očekuje u velikim dijelovima Bugarske i Rumunije, kao i u Ukrajini i Moldaviji.

Također, u Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj i dijelovima Slovenije također bi mogao pasti snijeg u toku naredne sedmice.

Također, treba istaći da je moguće očekivati padavine i na Pirinejima i južnom krilu Alpa u sjevernoj i sjeverozapadnoj Italiji.
Vrijeme za vikend

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Temperature koje će padati i do minus četiri stepena Celzijusa sa snijegom i susnježicom očekuju se u Bosni i Hercegovini narednih dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), jutros je najniža temperatura zabilježena na Bjelašnici i to minus osam, a najviša u Neumu deset stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ili u večernjim satima ponegdje u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne je moguća slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg. Dnevne temperature kretat će se od četiri do deset, na jugu do 14 stepeni.

U nedjelju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno vedro, uz postepeno naoblačenje poslije podne. U ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana ili u večernjim satima ponegdje na sjeveru, sjeverozapadu i krajnjem istoku Bosne je moguća slaba kiša ili slab snijeg. U večernjim satima na jugoistoku Hercegovini se očekuje slaba kiša. Jutarnje temperature od minus četiri do dva, na jugu od dva do sedam, a dnevne od dva do šest, na jugu od deset do 14 stepeni Celzijusa.

Pretežno oblačno vrijeme očekuje se i u ponedjeljak. U jutarnjim satima i prije podne u Krajini, Posavini i na sjeveroistoku Bosne je moguć slab snijeg ili kiša. Poslije podne ili u večernjim satima slab snijeg i susnježica u Krajini i na zapadu Bosne. U Hercegovini kiša se očekuje u večernjim satima. Jutarnje temperature od minus tri do tri, na jugu od dva do osam, a dnevne od četiri do devet, na jugu od 10 do 14 stepeni.

I u utorak oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini. Tokom dana u Bosne snijeg će preći u kišu. Jutarnje temperature od nula do pet, na jugu od osam do 12, a dnevne u Krajini od jedan do pet, u ostatku Bosne od osam do 14, a u Hercegovini od 13 do 19 stepeni.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne, očekuje se i u srijedu. U jutanjim satima slaba kiša je moguća u Hercegovini, centralnim i sjevernim područjima Bosne. Dio prijepodneva slaba kiše može biti još ponegdje na istoku i jugoistoku Bosne. Jutarnje temperature od tri do devet, na jugu od 10 do 16, a dnevne od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni.

 

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće