Ispiši ovu stranicu

Pogledajte kolike će biti nove cijene polaganja vozačkih ispita u BiH za sve kategorije

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače uskoro će se naći na stolu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega se očekuje stupanje na snagu novih cijena polaganja vozačkih ispita.

Novi cjenovnik trebao bi se primjenjivati od 2019. godine, a donijet će za nekoliko stotina maraka skuplje polaganje vozačkih ispita.

Prema odluci koja je upućena Vijeću ministara BiH, a koju je Klix dobio na uvid iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, jedinstveni minimalni proračunski elementi vrijednosti nastavnog sata za osposobljavanje kandidata za vozača iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za vozače svih kategorija i potkategorija iznose sedam KM.

"Jedinstveni minimalni proračunski elementi vrijednosti sata osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila iz upravljanja motornim vozilom za B kategoriju vozila ukupno iznose 30,50 KM", navodi se u odluci.

Minimalna cijena nastavnog časa za A1 i A kategoriju je 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila, koji je ranije izrađen, utvrđeno je trajanje satova teorije i vožnje prilikom polaganja vozačkog ispita.

Tako je navedeno da osposobljavanje iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za kategoriju B traje 28 nastavnih sati ili za potkategoriju C1 i kategoriju C 32 nastavna sata.

Kada je riječ o satima vožnje, osposobljavanje kandidata za A1 i B1 kategoriju traje 20 nastavnih sati, za A kategoriju 25 sati, te za B kategoriju 35 sati. Polaganje vožnje za kategoriju C1, ukoliko kandidat ima položen ispit iz B kategorije, traje 12 sati, što je isti slučaj i za potkategoriju D1.

Uzimajući u obzir propisano trajanje sati teorije i vožnje te minimalne cijene sati, minimalni troškovi polaganje vozačkog ispita za B kategoriju iznosit će 1.263 KM.

Kada na ove troškove dodamo polaganje prve pomoći koje košta 110 KM, liječničko uvjerenje od 50 KM, testove koji koštaju 140 KM i izlazak na testiranje od 70 KM, ukupna cijena polaganja vozačkog ispita iz B kategorije u BiH će iznositi otprilike 1.633 KM, ovisno od autoškole.

Za polaganje vozačkog ispita u FBiH kandidati danas moraju izdvojiti blizu 1.150 KM, dok su u RS-u cijene dosta niže.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, liječničkog uvjerenja i testova:

A kategorija - 1.480 KM

B kategorija - 1.633 KM

C kategorija (ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije)- 1.660 KM

D kategorija (ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine)- 2.650KM

Iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija govore nam kako su svi organi za obrazovanje podržali odluku o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, osim Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

"U svom mišljenju iz resornog ministarstva RS-a navode 'da financijski segment ne bi trebao biti obuhvaćen ovom odlukom'.

Nakon što su sva dostavljena mišljenja analizirana i razmotrena u Ministarstvu, pripremljen je tekst Nacrta odluke koji je bio u postupku javnih konsultacija do 30. rujna ove godine. Svi sudionici javnih konzultacija pozdravili su i podržavaju donošenje predmetne odluke te čak predlažu veće vrijednosti u odnosu na minimalne proračunske elemente vrijednosti nastavnog sata predložene odlukom. Nacrt odluke je upućen na mišljenje Ministarstvu financija i trezora BiH i Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH. Naredni korak, nakon pribavljanja mišljenja navedenih institucija je upućivanje teksta Prijedloga odluke Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH radi razmatranja i usvajanja predmetne odluke", pojasnili su nam iz Ministarstva prometa i komununikacija BiH.

Kako saznajemo, autoškole će imati dužnost usvojiti minimalnu cijenu nastavnog časa u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Podsjećamo, povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednog sata kao osnove za oporezivanje. Godinama je bila zaštićena cijena od 20 KM po satu, ali zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su pale i na 10-15 KM po satu.

Dnevnik.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće