Ispiši ovu stranicu

Šta je Željko Komšić radio u (ne)službenoj posjeti Zagrebu

Kritičari tvrde kako „službeni posjet“ ne mora biti isključivo u sferi visoke politike odnosno da, primjera radi, može biti upriličena i radi gostovanja u nekom mediju, ali da bi onda bilo neozbiljno takav posjet najavljivati kao pokušaj „normalizacije odnosa između dvije zemlje“

Predsjednik Demokratske fronte (DF) i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić boravio je u „službenom” posjetu Zagrebu, ali iz službenih državnih krugova u hrvatskoj prijestolnici o tome nema nikakvih informacija. Ovaj iznenadni posjet „službenim” je nazvao glavni tajnik DF-a Zlatko Miletić, piše DW.

„Gospodin Komšić je u službenom posjetu Zagrebu. Ne mogu vam otkriti pojedinosti“, rekao je Miletić dodajući da će javnosti uskoro biti poznato šta Komšić radi u Zagrebu. „Neke ćete stvari vidjeti u medijima, neke nećete. Nakon inauguracije sve će vam biti jasno. Ništa nije tajno, ali vam sada ne mogu otkriti pojedinosti“, rekao je Miletić.

Hrvatski čelnici „ignorirali” Komšićev posjet

Boravak Željka Komšića u Zagrebu završen je bez susreta s hrvatskim čelnim političarima što, prema ocjeni političkog analitičara Peje Gašparevića, znači da je državno vodstvo Hrvatske ignoriralo ovaj „službeni” posjet. „Ako bi Komšićev posjet Zagrebu bio službeni onda bi o tome trebalo izvijestiti državno tijelo, a ne stranka. Komšićevo miješanje državnih i stranačkih ingerencija govori kako je on neupućen u suvremene političko-diplomatske prakse u kojima nije uobičajeno da o posjetu državnog dužnosnika izvješćuje politička stranaka“, kaže Gašparević za Deutsche Welle.

Komšićev poziv državnim čelnicima Hrvatske da posjete Sarajevo prilikom inauguracije novog saziva Predsjedništva BiH „neće dojmiti državno vodstvo Hrvatske”, smatra Gašparević podsjećajući da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković još prije desetak dana izjavio kako se nije planirao sastati s Komšićem.

Sastanak s Mesićem kontraproduktivan?

Željko Komšić se u Zagrebu u utorak (6.11.) susreo s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Sastanak je bio kratak i bez službenih priopćenja, a s obzirom na okolnosti ovaj susret može više škoditi nego koristiti normalizaciji odnosa između Sarajeva i Zagreba, smatra Gašparević. „Svojim sastankom u Zagrebu s bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem Komšić će dodatno oslabiti šanse da se sastane s aktualnim državnim čelnicima Hrvatske, jer koliko god bio popularan u bošnjačkom političkom miljeu, u Hrvatskoj Mesića uglavnom smatraju potrošenim političarem“, kaže Gašparević.

Novinar BH radija 1 Amir Sužanj kaže da je teško analizirati jedan događaj s ovoliko nepoznanica. „Čak i na dan Komšićevog odlaska u Zagreb, hrvatski mediji su prenosili izjave s Pantovčaka i iz Vlade Hrvatske kako nema šanse da se predsjednica ili hrvatski premijer odazovu pozivu Komšića da posjete BiH”, kaže Sužanj za Deutsche Welle.

Smirivanje tenzija moguće ako Zagreb prihvati realnost

„Priopćenje iz njegovog kabineta da je otišao u misiju normalizacije odnosa dviju zemalja bez dodatnih detalja ne govori nam mnogo. Ako visoki dužnosnici Hrvatske doista imaju neke veze s ovim iznenadnim Komšićevim odlaskom u Zagreb, to svakako može biti samo uz izvjesne inicijative nekih europskih krugova“, ističe Sužanj.

On podsjeća da su ranije izjave hrvatske predsjednice i premijera u europskim krugovima tumačene kao „miješanje u unutarnje stvari BiH”, dok je HDZ Hrvatske označen kao „faktor destabilizacije na Balkanu”. „Smirivanje tenzija je moguće ako Zagreb prihvati političku realnost i prizna izbor Komšića na dužnost člana Predsjedništva BiH”, kaže Sužanj.

Komšić, Dodik i Džaferović na inauguraciji

Kritičari, međutim, tvrde kako „službeni posjet“ ne mora biti isključivo u sferi visoke politike odnosno da, primjera radi, može biti upriličena i radi gostovanja u nekom mediju, ali da bi onda bilo neozbiljno takav posjet najavljivati kao pokušaj „normalizacije odnosa između dvije zemlje“.

Inauguracija članova Predsjedništva BiH izabranih na općim izborima bit će upriličena u utorak (20.11.) u Sarajevu. Pored Željka Komšića, inauguraciji će, nakon što položi zakletvu u Skupštini Republike Srpske, prisustvovati i Milorad Dodik, te bošnjački član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović.

Autor: Detutsche Welle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće