Ispiši ovu stranicu

Penzije u FBiH i do 5.000 KM!?

Ukida se limitiranje

Maksimalna penzija iznosi 2.174 KM – Odnos minimalne i maksimalne mirovine zaustavljen na 1:5 – Penzija treba biti onolika koliko ste zaradili, kaže Mehić.

Limitiranje najviših penzija u Federaciji BiH uskoro bi moglo biti prošlost. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao “Avaz“, naime, u Zavodu PIO sve se više razgovara o takvom prijedlogu koji bi bio upućen Vladi FBIH.

Time ograničena maksimalna penzija više ne bi bila 2.174 KM, nego bi pojedincima ona mogla iznositi i više od 5.000 KM. Ključno je da je novim zakonom mogućnost ukidanja ograničenja maksimalne penzije i ostavljena.

Bodovni sistem

Usvajanjem novog zakona, koji je na snagu stupio 1. marta prošle godine, uveden je bodovni sistem za izračun visine penzija, zasnovan na godinama radnog staža osiguranika i uplaćenim doprinosima. Izračun se vrši na temelju prosječne plaće u Federaciji BiH.

Primjerice, ako je osiguranik imao plaću u visini prosječne u FBiH, a navršio 40 godina staža i ima uplaćene doprinose, za svaku godinu računa mu se po jedan lični bod. Tako dobivenih 40 bodova ukupno množi se s općim propisanim bodom od 14 KM te izračunava visina penzije od 560 KM.

Ako je plaća, primjerice, bila upola niža od prosječne u FBiH, lični bod je 0,5, a ako je dvostruko viša, osiguraniku se za svaku godinu staža uračunavaju po dva lična boda. Iznosi između tih vrijednosti množe se s odgovarajuće sračunatim ličnim bodom.

No, nadležni su se prije donošenja novog Zakona o PIO dogovorili da se zaustavi usklađivanje maksimalnih penzija dok najniže ne porastu toliko da odnos najniže i najviše bude 1 naprema 5, odnosno dok najniže penzije ne budu 434 KM. Planira se napraviti i limit u isplati penzija kako nijedna ne bi bila viša od plaće koju je penzioner imao.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera Federacije BiH, stava je da niko nema pravo ograničavati penzije kao što je sada slučaj. Ističe da primanja trebaju biti onolika koliko je budući penzioner uplaćivao doprinose tokom godina rada.

Svjetske norme

– Penzija treba biti onolika koliko ste zaradili. Nije dobro da je limitirana. Mi tako destimuliramo nekog čovjeka koji ima 5.000 KM platu da mjesečno uplaćuje 1.000 maraka na doprinose i da njegova penzija bude tri ili 4.000 KM. Ovako se ljudi preračunavaju i kažu: Ako će mi maksimalna penzija biti 2.174, ja ću uplaćivati samo do tog iznosa – pojašnjava Mehić.

Navodi da je i prema svim svjetskim normama nelogično određivati minimalnu i maksimalnu penziju kao što je to kod nas već duže vremena na sceni.

– Čujem i ja neke nagovještaje da je neki pametan ekonomista predložio da se ne limitiraju penzije maksimalne i minimalne, ali da se zadrži pravilo da bude omjer 1:5 minimalna i maksimalna. Ali, ni to ne bi trebalo biti pravilo, jer Crna Gora, naprimjer, ima omjer 1:10 – navodi Mehić.

Brojke

* 410.000 penzionera u Federaciji BiH

* 2.174,48 KM iznosi maksimalna penzija

* 400 penzionera prima maksimalnu penziju

* 348,60 KM iznosi minimalna penzija

* 270.000 penzionera prima minimalnu penziju

Izvor: avaz.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće