20 Veljača 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Umjesto Komšića, Dodik će braniti Hrvate u BiH?

Već ih brani u Republici Srpskoj

Od izbora u BiH prolazi deseti dan, a osim trojice izabranih članova predsjedništva – Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džeferovića – malo tog je poznato. Nit’ su svi glasovi prebrojani, nit’ se zna tko će preuzeti vlast u parlamentu.

Jedna od opcija je da glavni igrači, predsjednici stranaka s nacionalnim predznakom – od spomenute trojice tu je Dodik (SNSD) isti, a tu su još i Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) – sjednu za isti stol i podijele plijen. Druga, mnogima milija, jest da se izgura SDA. No, problem je što Čoviću ni ta baš nije draga jer bi morao sjediti za istim stolom i dogovoriti se s – Komšićem. Komšić vodi Demokratsku frontu, jednu od brojnih stranaka – predvođenih SDP-om – koje bi u tom slučaju preuzele parlament.
Dodik – vicmaher koji nije smiješan

Ipak, glavna ‘njuška’ nakon izbora je Milorad Dodik, osvojio je najveći broj glasova od svih, pa se sad šepuri Bosnom poput purana. Na neki način postao je hodajući vicmaher, pa je krenuo s nadogradnjom priče kako će mu radno mjesto biti u Istočnom Sarajevu. Čim je dobio izbore, najavio je kako će prva stvar biti ta da će pozvati pravoslavnog popa.

“Te kancelarije su već ‘osveštane’ (posvećene), ali što da ne, ‘osveštaćemo’ i te kancelarije za moje suradnike u Predsjedništvu, da istjeramo zle duhove”, ispalio je.

Ipak, nešto se smekšao kad je riječ o mogućnosti da ipak dođe u Sarajevo na sastanke Predsjedništva BiH.

“Vidjet ćemo. Ako ne bude zastava RS-a u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka.”

Koliko je ta najava apsurdna, ukazao nam je naš izvor iz Sarajeva.

“Čisto ne mogu vjerovati da Dodik ne zna da zastava RS-a stoji već godinama u kabinetu kod svakog srpskog člana predsjedništva, baš kao što je Čović imao zastavu Herceg-Bosne. Kao da Dodik nikad nije pogledao dnevnik ili pogledao neku sliku u novinama da vidi kako to izgleda.”
Samo im je još Kusturica trebao...

E, kad je već ova provokacija bila toliko isprazna, Dodik je odlučio posegnuti za novim asom iz rukava. Ispalio je kako želi redatelja Emira Kusturicu, koji sad voli kad ga se zove Nemanja, za savjetnika predsjedništva za kulturu. Pa se onda i sam Kusturica, u intervjuu za Večernje novosti, uključio u taj postizborni Dodikov show.

“Dodik na manevarskom prostoru djeluje kao najbolji centrafor na svijetu. Čuvaju ga svi, ali kada lopta poleti u šesnaesterac, on je nezaustavljiv. Sposoban je da otrese dvojicu protivnika s leđa i da postigne gol”, ispalio je u sportskom žargonu Emir-Nemanja, uz dodatak da je “od selendre Banjaluke, Dodik napravio grad, gdje se mogu pobrojati svi simptomi evropskog centra, uključujući i predgrađe”.

No, od Kusturice, vrlo je izgledno, neće biti ništa.

“Ovdje u Sarajevu se digla graja oko Kusturice, svi su zgroženi, ali to je još jedna ‘dodikovska’ priča. Čisto sumnjam da će Kusturica doći u Sarajevo”, kaže sarajevski politički analitičar.
Tko štiti hrvatske interese?

Dodik se u međuvremenu prometnuo kao ‘branitelj hrvatskih interesa’. U cijeloj gunguli oko Željka Komšića i činjenice da su Bošnjaci Hrvatima izabrali člana predsjedništva, Dodik je taj koji se nameće kao protuteža bošnjačkoj dominaciji. No, znači li to automatski da mu je u interesu strateško partnerstvo s Hrvatima i zaštita njihovog interesa?

“Dodik zaštitnik Hrvata? Kad Komšić stane u zaštitu Hrvata, onda se kaže ‘on nije dobar Hrvat, ne treba on govoriti što treba raditi’, a kad Milorad Dodik stane on je dobar? Pitajte Hrvate, onih ‘deset’ što je ostalo u Republici Srpskoj, kako Dodik vodi računa o njima i brani njegove interese”, kaže nam sarajevski izvor.

Kad je riječ o Komšiću, on – poput Dodika – i dalje vodi verbalne ratove i s kim treba i s kim ne treba. Očekivano, nastavio je prepucavanje s HDZ-om, a sad je razmjenjuje sa sarajevskim kardinalom Vinkom Puljićem. Ovaj je u nedjelju – jasno aludiravši na njegov izbor – izjavio da je “i Hitler po zakonu došao na vlast”, pa mu je Komšić poručio da ode u Jasenovac i na taj način napravi “povijesni odmak od ustašluka i ustaških zločina, a koji se od njega očekuje kao od kardinala”.

“Nije dobro što su Bošnjaci izabrali Komšića, ali – ako želimo biti optimistični – ni Čović u proteklih godina nije napravio nešto za Hrvate, pa gubitak neće biti ogroman”.
Halid mjesto Halida

Jedini koji šuti je bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović. Otkako je dobio izbore za njega se ne čuje. Umjesto njega zbori Bakir Izetbegović.

“To vam je kao u onoj pjesmi zabranjenog pušenja – imamo ‘Halida mjesto Halida’. Ma, Džaferović je samo ‘žrtveno janje’. Prvo je Denis Zvizdić odbio biti kandidat, onda su još neki, pa je i Bakirova supruga Sebija rekla da bi ‘pričekala jedan krug’... Džaferović je pravnik, već 20-ak godina u parlamentu, vjerujem da sve zakone i ustav zna napamet, ali kad je riječ o vlasti – on je samo trbuhozborac Bakiru. Da bilo kojem novinaru date sat vremena s Džaferovićem, ja nisam siguran da bi imali o čemu pričati – osim o pravilnicima. Dakle, o svemu što će se događati u predsjedništvu odlučivat će Bakir.”

A koji je epilog svega?

“Zapravo, u naredne četiri godine pokazat će se u kakvoj uzaludnosti mi živimo. To će biti još četiri godine koje će nam pojesti skakavci”, zaključuje naš sugovornik.

Pročitano 83 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

PODIJELITE, DA GA NIKO NE ZABORAVI

PODIJELITE, DA GA NIKO NE ZABORAVI

10 pjesama po kojima ćemo pamtiti Šabana Šaulića

Pogledajte kako će izgledati dionica koridora 5-C koja će koštati 36 miliona eura

Pogledajte kako će izgledati dionica koridora 5-C koja će koštati 36 miliona eura

Ugovor o zajmu, koji je vrijedan oko 34 miliona eura,...

Preminule sedmorke koje su rođene ranije ovog mjeseca

Preminule sedmorke koje su rođene ranije ovog mjeseca

Dvadesetpetogodišnja Iračanka rodila je sedmorke prirodnim putem

Deset država svijeta koje neće postojati za 100 godina

Deset država svijeta koje neće postojati za 100 godina

Kroz povijest su padala brojna carstva i države, nacije su...

Porezna uprava FBiH prodaje zaplijenjenu imovinu

Porezna uprava FBiH prodaje zaplijenjenu imovinu

Sve informacije u vezi prodaje zaplijenjene imovine moguće je pronaću...

TJEDNI PREGLED DNEVNIH DOGAĐANJA za period 11.-17.02.2019. godine

TJEDNI PREGLED DNEVNIH DOGAĐANJA za period 11.-17.02.2019. godine

Dana 12.02.2019 godine službenici policije PS Orašje su zaprimili informaciju...

Poljoprivrednici još čekaju isplatu sredstava za saniranje dijela šteta od suše 2017

Poljoprivrednici još čekaju isplatu sredstava za saniranje dijela šteta od suše 2017

Poljoprivredni proizvođači s područja općine Orašje, koji su prije dvije...

Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi

Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi

U zadnjih nekoliko godina s mladim ljudima iz BiH odlazi...

Uvedena zabrana posjeta u brčanskoj Bolnici

Uvedena zabrana posjeta u brčanskoj Bolnici

U Brčko distriktu su, u prvoj polovini ovog mjeseca, evidentirana...

Hrvat popravio srpsko spomen-obilježje u Hercegovini

Hrvat popravio srpsko spomen-obilježje u Hercegovini

U vremenu kada se o dobru govori kao o davno...

Potrošačka korpa dostigla 2.000 KM

Potrošačka korpa dostigla 2.000 KM

Prosječna neto plata u Brčko distriktu iznosi 885,6 maraka, dok...

ŠOKANTNA OBJAVA RUSKOG DOKTORA

ŠOKANTNA OBJAVA RUSKOG DOKTORA

HITNO PRESTANITE DA JEDETE HLEB SA KVASCEM – SMRTNA OPASNOST...