Ispiši ovu stranicu

Novi cjenovnici na pumpama u FBiH: Litar goriva i do 2,41 KM!

Građane je jučer ujutro na benzinaskim pumpama dočekalo neprijatno iznenađenje – nove, više cijene goriva. Tako litar benzina na mnogim pumpana u FBiH od jučer košta 2,41 KM!  

Brojni zahtjevi

Riječ je o još jednom u nizu poskupljenja u ovoj godini, a cijene su ponovo više za pet feninga. U manjem bh. entitetu nešto je jeftinije i cijene su od 2,27 do 2,36 KM za litar benzina ili nafte.

Iz Ministarstva trgovine FBiH potvrdili su nam da su proteklih dana brojni trgovci i distributeri nafte i naftnih derivata uputili zahtjev za korekciju cijena.

- Nije kod svih ista cijena. Postoji raspon koji se u ovom trenutku kreće od 2,31 do 2,41 po litru. Razlike postoje i po kantonima, ali i unutar jednog kantona, kao u Sarajevu - pojasnili su iz Ministarstva.

Maloprodajne cijene porasle su, kako su nam potvrdili naftni trgovci, nakon povećanja veleprodajnih cijena, odnosno rasta cijena barela nafte na svjetskom tržištu.

Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH kazao je za „Avaz“ da je objašnjenje poskupljenja vrlo jednostavno.  

Nemamo sirovinu

- Cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu su povećane, automatski su povećane i rafinerijske, odnosno nabavne cijene svih distributera. Čak je više poskupjela nafta u svijetu nego što je gorivo u BiH. Prometnici naftnih derivata u posljednje vrijeme rade s najmanjim maržama, a eventualno nekakva amortizacija cijena može se uraditi kroz poreznu politiku – pojasnio je Bošković. 

Dodao je da u ovom trenutku državi ide visok procent konačne cijene goriva.

- Na litru benzina to je 1,17 KM, a na dizelu 1,07 KM. Gorivo je ovih dana ponovo poskupjelo i u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Rast cijena je neminovan, jer mi nemamo svoju sirovinu, već kupujemo gorivo na svjetskom tržištu - naglasio je Bošković.

Promjene u svijetu

Nafta brent poskupjela je za 1,2 posto i sada košta 81,29 dolara po barelu, a američka laka nafta skuplja je za jedan posto i barel je 71,73 dolara. Cijena brenta prošle je nedjelje u Londonu dostigla četverogodišnji maksimum, premašivši 85 dolara po barelu.

Više cijene i u regionu

Hrvatska

Kako je objavilo Ministarstvo gospodarstva, prosječna cijena benzina prekjučer je iznosila 10,43 kuna (2,76 KM), a jučer ona iznosi 10,53 (2,78 KM). Dizel je prekjučer koštao 9,76 (2,58 KM), a jučer je cijena bila 9,88 kuna (2,61 KM).

Srbija

Na većini benzinskih pumpi benzin95 je dostigao cijenu od 156,70 dinara (2,60 KM), a eurodizel 166,90 (2,77) za litar. Cijene nešto kvalitetnijih goriva obogaćenih aditivima ruše sve granice, pa cijena „boljeg dizela“ raste do 170 dinara (2,82 KM).

Slovenija

Na većini benzinskih pumpi i u Sloveniji došlo je do rasta cijena. Benzin je poskupio za tri eurocenta na 1,37 eura (2,68 KM), dizel za 4,3 centa na 1,35 eura (2,64 KM).

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće